Annonce
Aarhus

Her er fire hemmeligheder i nationalparken: Natur, kunst, retrofund og en vandmølle

Nationalpark Mols Bjerge dækker 180 kvadratkilometer på det sydlige Djursland. En ny bog fortæller om 100 hemmelige oplevelser i naturområdet, der har Mols Bjerge som varemærke. Arkivfoto
Det er ikke langt mellem de hemmelige perler i Nationalpark Mols Bjerge. Det lover Kari Baklund, der står bag en bog om de oversete attraktioner. Her fortæller forfatteren om fire af de mest interessante hemmeligheder.

ØSTJYLLAND: Nationalpark Mols Bjerge åbnede lørdag 29. august 2009.

Så i snart 10 år har turister og andre gæster i naturområdet på Syddjursland haft mulighed for at søge oplevelser blandt dyr, planter og bakkedrag.

Men ingen har oplevet det hele.

Det lover Kari Baklund, der står bag bogen "100 hemmelige oplevelser i Nationalpark Mols Bjerge".

Avisen har bedt Kari Baklund beskrive fire af de lokaliteter, som lever et stille liv i nationalparken.

Annonce

Kunst ved Kvadrat

Foto: Iwan Bann

Kvadrat er en global tekstilvirksomhed med hovedsæde i Ebeltoft.

Her designes møbel- og gardinstoffer af den ypperste kvalitet i samarbejde med anerkendte designere fra hele verden.

Kvadrat er også involveret i kunstprojekter, hvor virksomheden samarbejder med kunstnere omkring udstillinger. Kvadrats hovedsæde er omgivet af et grønt område, hvor der er mulighed for at opleve stor kunst under åben himmel.

Det grønne område er en del af Nationalpark Mols Bjerges ”BiodiverCity-projekt”, som handler om at få mere natur ind i byområderne.

Her findes værker af de danske billedhuggere Erik Heide og Jens Flemming Sørensen. Der findes to værker af den schweiziske kunstner Roman Signer, og landskabet ”Your Glacial Expectations” af Günther Vogt og Ólafur Elíasson.

Kunst ved Kvadrat , Lundbergsvej 10, 8400 Ebeltoft. Parkering bag bygningen, Åbent: døgnet rundt, alle dage.

Ørnbjerg Mølle

Foto: Jens Thaysen

Ørnbjerg Mølle er en perle, som mange flere bør besøge!

Møllen er fra 1500-tallet og var stedet, hvor områdets bønder kunne få malet deres korn. Møllen fungerede indtil 1961. Ørnbjerg Mølle er i dag en funktionsdygtig museumsmølle, som drives af et møllelaug.

På stedet findes flere mindre bygninger, som var en del af møllekomplekset. I Svinehuset er indrettet en lille frokoststue med en plancheudstilling.

Omgivelserne er idylliske med skoven, den rislende Ulstrup å og de fine gamle bygninger. Et perfekt sted at spise madpakker. Det er muligt at overnatte i telte eller shelters.

Der er adgang til både drikkevand og toilet. Møllelauget arrangerer rundvisninger efter aftale. Betalingen går ubeskåret til at bevare stedet.

Bemærk: Indkørslen til møllen er meget diskret markeret fra hovedvej 21, så hold godt øje med skiltet!

Ørnbjerg Mølle, Stubbevej 2C, 8410 Rønde, Åbent: døgnet rundt, alle dage, Møllehuset er åbent i dagtimerne i weekends og ferier.

Gammelpots Vadsæk

Foto: Kari Baklund

Holder du af at gå på opdagelse på loppemarkeder og i genbrugsbutikker, så er Gammelpots Vadsæk helt sikkert noget for dig!

Her er hele 400 kvadratmeter fyldt med brugte møbler, retrofund, lamper, nips og kuriositeter. Gammelpots Vadsæk holder til i en ikke videre charmerende bygning i havneområdet i Ebeltoft. Det skal du ikke lade dig snyde af.

Indenfor er det en helt anden historie. Butikken er charmerende, rodet og hyggelig. Der er som regel et større udvalg af møbler i forskellige stilarter. Lamper, lampeskærme, sjove glas, figurer, porcelæn, bøger, LP’er og kitch.

Du kan finde alt!

Det hele står lidt hulter til bulter, og du skal være indstillet på at lede lidt efter det fund, som lige sætter prikken over i’et derhjemme eller i sommerhuset. Priserne er lave, og der kan godt handles lidt, hvis du får samlet en bunke gode ting.

Gammelpots Vadsæk, Falckvej 1, 8400 Ebeltoft, Åbent: Hver dag 10-17

Karpenhøj Naturcenter

Foto: Nicole Wolter

En smal grusvej, som går stejlt op ad bakke fører til Karpenhøj Naturcenter, hvor en helt ny verden åbner sig.

Gå en tur i haverne omkring bygningerne. Her finder du bålpladser, halvtage, lejrpladser og vildmarksbad. Slå dig gerne ned og tænd et bål!

Børnene kan låne en snitte-kasse, og i bedste Emil fra Lønneberg-stil snitte træmænd - eller en kryb og kravl-kasse, så de kan lege sig til mere viden om naturen.

Karpenhøj Naturcenter har en ret stor grejbank. Derfor kan du på Karpenhøj leje mountainbikes, havkajakker, fikeudstyr og våddragter. Hvis du ikke har lyst til at kaste dig ud i en aktivitet på egen hånd, så meld dig til en af de mange ture, intro-kurser eller vildmarksmiddage, som afholdes på Karpenhøj.

Lejrpladserne kan være beboet af grupper, men du er altid velkommen til at se dig omkring på Karpenhøj. Bookede ture og leje af udstyr koster lidt - alt andet er gratis!

Karpenhøj Naturcenter, Dragsmurvej 12, 8420 Knebel, Åbent: døgnet rundt, alle dage.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kunstværk er vigtigere end kunstkøn

Lad os bare slå det fast fra start: ja, der er stadig åbenlyse udfordringer med ligestilling i dagens Danmark. Det er der på mange områder, og på mange områder er der heldigvis også bevægelser mod mere ligestilling. Måske ikke på alle områder, og måske er der heller ikke lige meget fart i bevægelserne mod det bedre, men der er bevægelse mange steder. Et af de steder er i kunstens verden, og seneste eksempel er hentet i hovedstaden, hvor Københavns Kommune har et udvalg; Rådet for Visuel Kunst, der støtter og køber kunst af "høj kvalitet" (som der står skrevet på kommunens hjemmeside) Rådet for Visuel Kunst køber kunst til kommunens mange institutioner og kontorer og har nu besluttet, at der fremover skal være kønskvoter på den kunst, som Københavns Kommune køber. Det vil sige, at der fra nu af skal være en kønslig ligefordeling mellem de indkøbte værker. At kunstnerens køn skal være et parameter, når der købes et kunstværk. Men måske burde Rådet for Visuel Kunst vende øjnene 180 grader og kigge nærmere på kønsfordelingen blandt dem selv. Der er nemlig otte medlemmer af rådet, hvoraf kun to er kvinder. De seneste seks år har rådets seks mænd og to kvinder købt 190 kunstværker, hvoraf 109 er udført af en mand, og 81 er udført af en kvinde. Det er ikke kønslig ligefordeling til sidste decimal, men det er vel ikke et udtryk for et kønsligt fravalg af kvinder. Havde den kønslige fordeling af kunstværker været mere lige, hvis rådet havde været mere lige kønsfordelt? Måske. Måske ikke. Men når det drejer sig om kunst, så bør kunstnerens køn ikke spille nogen rolle overhovedet. Kunstværket er vigtigere end kunstnerens køn, og selv om intentionen bag beslutningen om et ligeligt kønsfordelt indkøb af kunstværker er prisværdig, så er beslutningen også latterlig, netop fordi den siger, at kønnet er vigtigere end værket - og hvorfor så købe værket? Nu risikerer Københavns Kommune at købe kunstværker af "mindre høj kvalitet", fordi der er truffet en beslutning om kønslig ligefordeling, og dermed kommer kunsten i anden række. Det er vel ikke meningen.

Aarhus

Endnu en vej lukket af regnen: Vandet står højt på Nymarksvej

Aarhus

Nye patienter i isolation: Danskere testes for coronavirus i Aarhus

Aarhus For abonnenter

Vandchef vil forebygge katastrofer: Ønsker flere engsøer ved Aarhus

Aarhus

En stemning af første skoledag: 169 århusianere havde en fest med at blive danske statsborgere

Aarhus For abonnenter

Ombudsmand trækkes ind i sag om privatisering af veje i Aarhus: Er der sket lovbrud og fiflet med sandheden?

Annonce