Annonce
Aarhus

Her er fire hemmeligheder i nationalparken: Natur, kunst, retrofund og en vandmølle

Nationalpark Mols Bjerge dækker 180 kvadratkilometer på det sydlige Djursland. En ny bog fortæller om 100 hemmelige oplevelser i naturområdet, der har Mols Bjerge som varemærke. Arkivfoto
Det er ikke langt mellem de hemmelige perler i Nationalpark Mols Bjerge. Det lover Kari Baklund, der står bag en bog om de oversete attraktioner. Her fortæller forfatteren om fire af de mest interessante hemmeligheder.

ØSTJYLLAND: Nationalpark Mols Bjerge åbnede lørdag 29. august 2009.

Så i snart 10 år har turister og andre gæster i naturområdet på Syddjursland haft mulighed for at søge oplevelser blandt dyr, planter og bakkedrag.

Men ingen har oplevet det hele.

Det lover Kari Baklund, der står bag bogen "100 hemmelige oplevelser i Nationalpark Mols Bjerge".

Avisen har bedt Kari Baklund beskrive fire af de lokaliteter, som lever et stille liv i nationalparken.

Annonce

Kunst ved Kvadrat

Foto: Iwan Bann

Kvadrat er en global tekstilvirksomhed med hovedsæde i Ebeltoft.

Her designes møbel- og gardinstoffer af den ypperste kvalitet i samarbejde med anerkendte designere fra hele verden.

Kvadrat er også involveret i kunstprojekter, hvor virksomheden samarbejder med kunstnere omkring udstillinger. Kvadrats hovedsæde er omgivet af et grønt område, hvor der er mulighed for at opleve stor kunst under åben himmel.

Det grønne område er en del af Nationalpark Mols Bjerges ”BiodiverCity-projekt”, som handler om at få mere natur ind i byområderne.

Her findes værker af de danske billedhuggere Erik Heide og Jens Flemming Sørensen. Der findes to værker af den schweiziske kunstner Roman Signer, og landskabet ”Your Glacial Expectations” af Günther Vogt og Ólafur Elíasson.

Kunst ved Kvadrat , Lundbergsvej 10, 8400 Ebeltoft. Parkering bag bygningen, Åbent: døgnet rundt, alle dage.

Ørnbjerg Mølle

Foto: Jens Thaysen

Ørnbjerg Mølle er en perle, som mange flere bør besøge!

Møllen er fra 1500-tallet og var stedet, hvor områdets bønder kunne få malet deres korn. Møllen fungerede indtil 1961. Ørnbjerg Mølle er i dag en funktionsdygtig museumsmølle, som drives af et møllelaug.

På stedet findes flere mindre bygninger, som var en del af møllekomplekset. I Svinehuset er indrettet en lille frokoststue med en plancheudstilling.

Omgivelserne er idylliske med skoven, den rislende Ulstrup å og de fine gamle bygninger. Et perfekt sted at spise madpakker. Det er muligt at overnatte i telte eller shelters.

Der er adgang til både drikkevand og toilet. Møllelauget arrangerer rundvisninger efter aftale. Betalingen går ubeskåret til at bevare stedet.

Bemærk: Indkørslen til møllen er meget diskret markeret fra hovedvej 21, så hold godt øje med skiltet!

Ørnbjerg Mølle, Stubbevej 2C, 8410 Rønde, Åbent: døgnet rundt, alle dage, Møllehuset er åbent i dagtimerne i weekends og ferier.

Gammelpots Vadsæk

Foto: Kari Baklund

Holder du af at gå på opdagelse på loppemarkeder og i genbrugsbutikker, så er Gammelpots Vadsæk helt sikkert noget for dig!

Her er hele 400 kvadratmeter fyldt med brugte møbler, retrofund, lamper, nips og kuriositeter. Gammelpots Vadsæk holder til i en ikke videre charmerende bygning i havneområdet i Ebeltoft. Det skal du ikke lade dig snyde af.

Indenfor er det en helt anden historie. Butikken er charmerende, rodet og hyggelig. Der er som regel et større udvalg af møbler i forskellige stilarter. Lamper, lampeskærme, sjove glas, figurer, porcelæn, bøger, LP’er og kitch.

Du kan finde alt!

Det hele står lidt hulter til bulter, og du skal være indstillet på at lede lidt efter det fund, som lige sætter prikken over i’et derhjemme eller i sommerhuset. Priserne er lave, og der kan godt handles lidt, hvis du får samlet en bunke gode ting.

Gammelpots Vadsæk, Falckvej 1, 8400 Ebeltoft, Åbent: Hver dag 10-17

Karpenhøj Naturcenter

Foto: Nicole Wolter

En smal grusvej, som går stejlt op ad bakke fører til Karpenhøj Naturcenter, hvor en helt ny verden åbner sig.

Gå en tur i haverne omkring bygningerne. Her finder du bålpladser, halvtage, lejrpladser og vildmarksbad. Slå dig gerne ned og tænd et bål!

Børnene kan låne en snitte-kasse, og i bedste Emil fra Lønneberg-stil snitte træmænd - eller en kryb og kravl-kasse, så de kan lege sig til mere viden om naturen.

Karpenhøj Naturcenter har en ret stor grejbank. Derfor kan du på Karpenhøj leje mountainbikes, havkajakker, fikeudstyr og våddragter. Hvis du ikke har lyst til at kaste dig ud i en aktivitet på egen hånd, så meld dig til en af de mange ture, intro-kurser eller vildmarksmiddage, som afholdes på Karpenhøj.

Lejrpladserne kan være beboet af grupper, men du er altid velkommen til at se dig omkring på Karpenhøj. Bookede ture og leje af udstyr koster lidt - alt andet er gratis!

Karpenhøj Naturcenter, Dragsmurvej 12, 8420 Knebel, Åbent: døgnet rundt, alle dage.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Ligestillingsministeren skylder stadig svar

Det glæder mig, at mit indlæg (4. november, red.) om regeringens sløvsind på ligestillingsområdet nåede frem til rette vedkommende. Ligestillingsministerens modsvar (8. november, red.) lader dog noget tilbage at ønske, så jeg håber, han læser med endnu en gang. Mogens Jensen forstår mig helt rigtigt, når han tager mig til indtægt for, at ligestillingen ikke halter i Danmark. Faktisk er Danmark det næstmest lige land i EU, kun, overgået af Sverige, ifølge en ny undersøgelse fra EU’s ligestillingsinstitut. Senest har Megafon også bedt danskerne tage stilling til, om kampen for ligestilling mellem kønnene er gået for vidt. Når 43 procent af de adspurgte erklærer sig enige i det udsagn, fortæller det mig, at danskerne generelt oplever en høj grad af lighed. Det kan Mogens Jensen jo tage med, før han taler ligestillingen længere ned, end virkeligheden tillader. Selv om det generelt går godt med ligestillingen i Danmark, mener jeg stadig, der er plads til forbedring. Det ville Mogens Jensen også vide, hvis han læste, hvad jeg skrev. Meget belejligt undlader ministeren fuldstændig at forholde sig til mine tre eksempler på steder, hvor ligestillingen er udfordret. Ligestillingsministeren skylder stadig et svar på, hvad han vil gøre for at hjælpe de mange kvinder i visse etniske minoritetsmiljøer, som lever i social kontrol uden frihed til at bestemme selv. Når Mogens Jensen undlader at forholde sig til en af vor tids største ligestillingsudfordringer, er det så, fordi han ikke har nogen svar på at løse problemstillingen? I så fald vil jeg opfordre ham til at komme i gang med arbejdet. Jeg mangler også Mogens Jensens svar på, hvordan han vil hjælpe de prostituerede, som ikke ønsker at forlade miljøet, men som i stedet ønsker rettigheder svarende til deres pligter. Hykleriet skriger jo til himlen, når socialdemokraterne med den ene hånd tager imod skattebetaling fra de prostituerede og med den anden hånd peger stigmatiserende på dem. På trods af uenigheden vil jeg rose Mogens Jensen for at afsætte midler til en undersøgelse af internetfora, hvor navnlig unge mænd opildner hinanden til diskrimination og seksuelle krænkelser mod kvinder. Det hører ingen steder hjemme, og det vil jeg gerne rose ministeren for at reagere på. Når det er sagt, savner jeg stadig Socialdemokraternes reflekterede bud på at løse nogle af vor tids største ligestillingsudfordringer. Det gælder ikke mindst i landets ghettoområder, hvor ligestilling langt fra er normen. Jeg er med på, at socialdemokraterne tror, de kan løse problemerne ved at bruge flere penge, men er det virkelig Mogens Jensens alvor at løse de store sociale udfordringer med et kursus og en kampagne til 600.000 kroner? Endelig vil jeg gerne opfordre ministeren til at tale ligestillingen op i stedet for ned. Det er muligt, at ligestillingen halter i Mogens Jensens hoved, men det generelle billede viser Danmark som et af verdens bedste lande, når det kommer til rettigheder og muligheder for alle mennesker.

Kultur

To gange L.O.C. på hjemmebane

Annonce