Annonce
Aarhus

Her er hjælp, når børn mister en forælder

De tre bag materialet. Fra venstre lærer Carsten Møller, Odder, lærer Hardisty Olesen, Århus , og kunstner Niels Rahbæk, Århus. Pr-foto
Små film skal bringe børn og voksne sammen om sorg ved dødsfald.

AARHUS: Tre østjyder synes, der mangler materiale til børn, som mister en forælder. Derfor er de nu med projektet "Da Bo mistede sin far" klar til at hjælpe børnene gennem sorgen.

- 2.000 børn i Danmark mister hvert år deres far eller mor og oplever modløshed og dyb sorg. Hvis det ikke bearbejdes, kan det have store konsekvenser i form af psykiske mén på kort og langt sigt. Derfor har vi lavet materialet, siger kunstneren Niels Rahbæk, en af de tre bag initiativet.

- Et barn, der mister sin far eller mor, står i en utryg og uvant situation. Livet har taget en ny drejning, og det indre følelsesliv er i oprør. Ingen børn kan pr. automatik mestre den situation. Derfor er det afgørende, at der er voksne omkring barnet. Men mange voksne føler sig ikke klædt på til at tale med børn om sorg. Derfor har vi skabt samtaleredskabet ”Da Bo mistede sin far”, fortæller Carsten Møller, en af de tre projektmagere.

Projektet stiller en række værktøjer til rådighed for alle, som møder børn i sorg. Det kan være lærere, sygeplejersker, pædagoger, præster og forældre. Materialet vil ligge frit tilgængeligt, og projektet er støttet af Smukfonden og Salling Fonden.

- Vi opstiller scenarier, for eksempel skal barnet se den afdøde? Skal man deltage i begravelsen? Hvad skal man være forberedt på, når man kommer i skole igen? Hvad siger man til sine venner og klassekammerater? Skal man deltage i en sorggruppe, forklarer Niels Rahbæk.

Materialerne er animationsfilm og små kortfilm.

- Når børn og voksne har viden om, at sorgen går man ind og ud af, bliver det lettere og mere legalt også at være glad, forklarer Louise Hardisty Olesen.

Annonce

"Da Bo mistede sin far"

 • Bag projektet står:
  Louise Hardisty Olesen, Århus (Lærer, Livspilot og skaber af omsorgskassen.dk)
 • Niels Rahbæk, Århus (billedkunstner og skaber af FACE:IT)
 • Carsten Møller, Odder, (lærer, traumeterapeut, skaber af FACE:IT, mererobust.dk)
 • Bo er et samtaleværktøj til børn som har mistet - men i høj grad også en hjælp til de voksne
 • Bo henvender sig til børn fra 6 til 10 år, deres forældre og familie, pædagoger, lærere, sygeplejersker, hospiceansatte, læger, psykologer, terapeuter, sorggruppeledere mm.
 • Materialet ligger frit tilgængeligt på hjemmesiden og sociale medier, så det kan bruges, når behovet opstår.
 • www.dabomistedesinfar.dk
 • www.omsorgskassen.dk
 • www.mererobust.dk/face-it
 • www.facebook.com/dabomistedesinfar
 • www.instagram.com/dabomistedesinfar
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Balanceplan - vi skal værne om de svageste

90 millioner kroner. Så meget står socialområdet til at skulle spare i den balanceplan, som rådmand Kristian Würtz (S) har fremlagt for byrådets partier. Det er besparelser, der vil gå umådeligt hårdt ud over vores svageste borgere. I skrivende stund foregår der politiske forhandlinger om planen. Jeg håber inderligt, at byrådets partier når til fornuft og i fællesskab finder frem til en løsning, så det ikke går så voldsomt ud over de af vores medborgere, der har det allersværest. For at give et eksempel står kommunens botilbud til at skulle spare 13 millioner kroner på driften, hvis balanceplanen gennemføres. Og det er vel at mærke i en sektor, der i forvejen er urimeligt hårdt presset. Vi risikerer, at det får fatale konsekvenser for vores medborgere med mentale lidelser eller fysiske handicap. For slet ikke at tale om personalet, der hver dag kæmper for at få enderne til at hænge sammen. Vilkårene for at udføre deres arbejde bliver kun svækket, hvis vi skærer ned på et tidspunkt, hvor der snarere er brug for flere investeringer frem for færre. Hvad med en fælles løsning? I en kommune som Aarhus bør det være en førsteprioritet, at vi værner om vores socialt udsatte borgere, hvad enten det er borgere med et fysisk handicap, en psykisk lidelse, misbrugsproblemer eller noget helt fjerde. Vores sociale sikkerhedsnet, som vi normalt sætter en dyd i at værne om, kommer simpelthen til at slå revner, hvis balanceplanen gennemføres med alle de besparelser, som er fremlagt. Men selvfølgelig nytter det ikke at fremsætte en klagesang uden at være villig til at finde pengene. For budgetterne på socialområdet er presset. Det skyldes betydelige merudgifter i hele den sociale sektor, fordi flere af vores medborgere har haft brug for hjælp, end forvaltningen havde forudset. Desværre er det en tendens i vores samfund, der vidner om, at flere og flere mennesker har brug for en hjælpende hånd i tilværelsen. Det er en stærkt bekymrende udvikling, som vi bliver nødt til at tage hånd om politisk. Derfor kunne det klæde byrådets partier at tage udviklingen på socialområdet alvorligt. Der er brug for, at alle hjælper til, så Aarhus Kommune ikke ender i socialpolitisk armod. Derfor opfordrer jeg politikerne til at gå til forhandlingerne med reelle forslag til, hvor pengene skal findes. For eksempel ville det være forbilledligt, hvis alle magistratsafdelinger bidrog til at sænke sparekravet på socialområdet. Det er en uvant adfærd, men ikke desto mindre nødvendigt, taget den krisesituation, vi befinder os i på det sociale område, i betragtning. Det ville klæde systemet at handle solidarisk frem for at holde fast i en silotankegang – særligt når det er vores svageste borgere, der står for skud. Jeg håber, politikerne er villige til at lytte til budskaberne fra tirsdagens demonstration, hvor flere af byens sociale og faglige organisationer i fællesskab forsøgte at gøre dem opmærksom på, at der er behov for en værdig balance i planen.

Aarhus

Overblik over stjerner og andre priser: Sådan gik det Aarhus ved Michelin-uddelingen

Aarhus For abonnenter

Eksperter om Michelin-uddeling: Aarhus bør være særligt skuffet

Annonce