Annonce
Aarhus

Her er klimakjolen der sladrer om forurening

<p>En århusiansk kjole, der på sin egen lysende facon med 100 LED lamper fortæller om, hvor forurenet miljøet er lige omkring den, har vundet en stor pris. Foto: Alexandra Instituttet.</p>

Alexandra Instituttet vinder pris for banebrydende klimakjoler fyldt med LED lamper, der fortæller hvor forurenet miljøet omkring kjolen er.

Annonce

En århusiansk kjole, der på sin egen lysende facon med 100 LED lamper fortæller om, hvor forurenet miljøet er lige omkring den, har vundet en stor pris.

Det blev Alexandra Instituttets Klimakjolen, der løb med førstepræmien ved designkonkurrencen Design That Performs 2011, som Samsung står bag. Kjolen visualiserer den aktuelle CO2-belastning på en måde, så alle kan forstå det.

Helt konkret registrerer en trådløs sensor CO2-koncentrationen i den umiddelbare nærhed af kjolen. Informationer går videre til de hundredvis af små LED-lamper, der er påsyet i et strømførende broderi gennem lysmønstre.

Kjolen fortæller så i sit eget sprog, når CO2-udledningen er, som den skal være. Det sker med bløde og regelmæssige signaler, når CO2-koncentrationen er lav og hektisk og flimrende, når den er høj.

»Der er især to bemærkelsesværdige ting ved kjolen: visualiseringen demonstrerer potentialet ved at indlejre teknologi i vores omgivelser og bruge den til at give os oplysninger om dem, som vi ellers ikke havde fået,« siger Rikke Koch, der er senior forsknings- og innovationsspecialist hos Alexandra Instituttet og projektleder på Klimakjolen,

»De bløde kredsløb, der indgår i en smuk symbiose med kjolen, peger mod en fremtid med helt nye koncepter for it-tekstiler, som både vil vinde indpas inden for velfærdsteknologi, livsstilsprodukter samt PR & branding.«

Kjolen er skabt i et samarbejde mellem designduoen Diffus Design, den schweiziske broderivirksomhed Forster Rohner, Danmarks Designskole og Alexandra Instituttet.

Meningen er, at vi skal tage stilling til, hvordan miljøet er - netop der hvor kjolen bliver »ført frem«. Samtidig kan visualisering af forurening også være en del af bærerens selviscenesættelse og identitetsskabelse via tøjet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce