Annonce
Aarhus

Her er løsningen på alle dine vægtproblemer!

Anette Schnieber, Ph.D., psykolog, VIA Ernæring & Sundhed

Dine ekstra kilo skyldes vaner - nej, jeg mener: dine sociale relationer - nej, for resten: at du trøstespiser - nå nej, det er faktisk, fordi du ikke er mindful, når du spiser! Og så videre, og så videre...

Én udbyder af vægttabsforløb forklarer på sin hjemmeside, at når du får styr på dine vaner, får du styr på din vægt og dit forhold til mad. En anden siger på sin side, at det hele handler om dine sociale relationer. En tredje lover, at hvis du spiser med mindfulness, vil du tabe dig uden tårer og afsavn. Hvis du selv arbejder professionelt med spisning og vægttab, kender du måske også dette mønster fra dele af det store, grå marked af private kursusudbud: "Tag vores kursus i (indsæt påstået eneårsag til overvægt her), og du vil aldrig igen opleve en klient, du ikke kan hjælpe!"

Heldigvis findes der masser af dygtige og veluddannede ernærings- og sundhedsvejledere og kursusudbydere, som udmærket godt ved, at årsagerne til hver enkelt persons spisemønstre kan være mange og komplekse, og at det, der forårsager den ene persons overspisning, måske slet ingen relevans har for den næste persons overspisning. Sådanne dygtige fagpersoner baserer deres praksis på, at der er en stor mængde faktorer, der potentielt kan være relevante at se på, når et individ skal have ændret sin kost. Derfor ved de også, at det er nødvendigt at have mange forskellige redskaber, teknikker og behandlingstilgange - når årsagerne til en adfærd kan være så mangfoldige, vil der aldrig være én teknik, model eller årsagsforståelse, der kan hjælpe alle. Grundlaget for at kunne hjælpe er at afdække, hvilke årsager der gør sig gældende hos netop dette individ, og så vælge metoder og teknikker ud fra dette.

Der, hvor man skal blive mistænksom (hvad enten man ønsker sundhedsvejledning eller et kursus i at hjælpe andre med deres sundhed), er de udbydere, hvor én årsag, og dermed én løsningsmodel, fremhæves som universalløsningen. Det er rigtig fint, at nogle fagpersoner specialiserer sig i og bliver virkelig gode til at arbejde med bestemte typer af årsager til overvægt, og bestemte tilgange til behandling - men det, man så skal holde øje med som kunde, er, om sundhedsvejlederen/kursusudbyderen har en forståelse af, i hvilke tilfælde denne årsagsforståelse og denne behandlingstilgang er relevant, og i hvilke den IKKE er. De skal med andre ord kunne sige, hvad der kendetegner de situationer, hvor deres tilgang IKKE er det, der skal til. Ellers er risikoen at tid, penge og håb sættes nyttesløst ind på en behandling, der slet ikke er tilpasset netop det enkelte individs årsager til et problematisk spisemønster.

Som min kollega ynder at sige: "Hvis det eneste, man har, er en hammer, ligner alting pludselig et søm!"

Annonce

Heldigvis findes der masser af dygtige og veluddannede ernærings- og sundhedsvejledere og kursusudbydere, som udmærket godt ved, at årsagerne til hver enkelt persons spisemønstre kan være mange og komplekse.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce