Annonce
Aarhus

Her er starten på en grøn havnepark

Sådan kunne en havnepark på Pier 2 bag Navitas komme til at se ud - med Domes of Visions som lidt af et samlingspunkt.

Bag Navitas og Bestseller gror der tomater og solsikker i blomsterkasser, der bliver dyrket svampe i kaffegrums, og ned mod bugten er der vokset små græsklædte bakker frem. Det hele er midlertidigt - men drømmen er en permanent, grøn havnepark med Domes of Visions som samlingspunkt. Måske er der ikke så langt fra drøm til virkelighed.

Annonce

AARHUS: En havnepark med lave græsklædte bakker, træer, buske, småsøer og bænke. Med læ-steder og måske en lille sandstrand. På Pier 2 - helt ude mod bugten bag Navitas og Bestseller.

Sådan lyder visionen fra en gruppe mennesker, der allerede i dag er rykket midlertidigt ind på området med byhaver i form af plantekasser, hvor 50 mennesker dyrker alt fra egne krydderurter over blomster til tomater og porrer. Hvor der i et par containere bliver dyrket svampe i kaffegrums fra Latinerkvarterets caféer, og hvor der allerede er skabt de første græsklædte småbakker helt ned mod bugtens vand.

Området huser i dag også det kuppelformede forsøgsbyggeri Dome of Visions, som man drømmer om, kan få lov til at blive stående som et landmark for parken - og som mødested og moderne forsamlingshus.

Og måske er der ikke så langt fra vision til virkelighed.

Netop når man planlægger en tættere by, er det endnu mere vigtigt, at vi indtænker natur og grønne åndehuller i byudviklingen

Jonatan Marcussen, idémand til havneparken
Jonathan Markussen har ligesom omkring 50 andre plantekasser stående i haven på Pier 2, hvor de dyrker blomster, krydderurter og grøntsager. Det er her mellem plantekasserne, at idéen om en havnepark er vokset frem.Foto: Kim Haugaard
Annonce

Natur i urban jungle

Selv om kommunen planlægger på et tidspunkt at sælge en byggegrund bag Bestseller til et lavt byggeri, er der stadig masser af plads tilbage yderst på Pier 2.

Dels er der her et større område i spidsen af pieren, hvor kommunen for længst har besluttet, at der ikke må bygges, fordi det vil forstyrre kigget fra den nye havneplads mod bugten og Mols. Dels er der et område bag Navitas, som kommunen har tænkt skulle skæres af pieren for at give Navitas endnu mere karakter af en ø. Men man kan også lade være med at skære og i stedet lade området blive del af havneparken.

- Vi skal tænke det grønne element ind i de bynære havneområder. Skabe lidt natur i den urbane jungle. Et sted, der er afstressende for mennesker at opholde sig, som kan give lidt dyreliv inde i byen, og som samtidig kan optage en del af den stigende mængde regnvand, siger Jonatan Marcussen.

Han er projektleder i Mejlgade LAB, der er en NGO for grøn omstilling og en af drivkræfterne i arbejdet med at skabe et grønt område på Pier 2.

Allerede i dag har området en smule parkkarakter med de små, grønne bakker og siddepladser helt ned mod vandet.Foto: Kim Haugaard
Annonce

Blåt og grønt

- Det er rigtig fint med alle kanalerne efter hollandsk tradition, men det er vigtigt også at få et grønt element ind i de bynære havnearealer. Netop når man planlægger en tættere by, er det endnu mere vigtigt, at vi indtænker natur og grønne åndehuller i byudviklingen, siger Jonatan Markussen.

Han mener, at vi som borgere skal blive bedre til at sige ja og være positive overfor byens udvikling og blande os i byudviklingen med vores egne idéer.

Som for eksempel havneparken på Pier 2, som er en idé, han og andre har arbejdet med gennem et par år.

- Lige nu stiller kommunen pladsen her til rådighed for os midlertidigt, men jeg fornemmer en vis positiv stemning for, at vi kan udvikle det til en permanent havnepark, siger Jonatan Marcussen.

Og det er måske ikke helt galt fornemmet.

Det grønne og det blå mødes i det små for enden af Pier 2, hvor der er planer om at omdanne en del af området bag Navitas og Bestseller til en stor, grøn havnepark. Foto: Kim Haugaard
Annonce

Positiv stadsarkitekt

- Det kunne være rigtig spændende med en bypark på Pier 2. Grønne åndehuller står højt på dagsordenen her i byen. Det er noget, borgerne gerne vil have mere af. Det er fint, at de nu kan eksperimentere dernede i længere tid, og som stadsarkitekt kan jeg sagtens se det udvikle sig til et flot og innovativt grønt byrum, som kan tænkes ind i den videre planlægning, siger stadsarkitekt Stephen Willacy.

Og han fortsætter:

- På Pier 2 har vi på spidsen netop et område, hvor der ikke må bygges af hensyn til kigget fra Havnepladsen mod bugten og Mols. Det har jo en fantastisk beliggenhed, og det kunne være meget spændende med en diskussion om, hvordan det kan bruges til offentlige formål.

Den diskussion kan komme meget snart.

I to containere dyrker Jonathan Markussen og andre interesserede østershatte i kaffegrums, de henter på nogle af byens caféer. Tanken er, at svampene skal tilbage som en del af menuerne på caféer og restauranter. Første hold østershatte blev høstet lige inden sommerferien.Foto: Kim Haugaard
Annonce

Et naturligt indspark

- Vi er på vej med en udviklingsplan for det, vi kalder Porten til Aarhus Ø - strækningen mellem Nørreport og Nikoline Kochs Plads på Aarhus Ø. Den omfatter også Pier 2 - så det vil da være naturligt at sparke havneparken ind i den debat, vi skal have om udviklingsplanen, siger Bente Lykke Sørensen, chef for Bolig og Projektudvikling i Aarhus Kommune.

Og Domes of Visions-kuplen, som kommunen har overtaget fra NCC og blandt andet bruger til møder om byudvikling, kan sagtens blive stående på Pier 2 som del af en havnepark. En tid i hvert fald. Men som planerne er nu, bliver det ikke permanent.

- Meningen er, at Domen på et tidspunkt skal flytte et andet sted hen. Lige nu overvejer vi, om den skal blive stående på Pier 2 hen over sommeren 2018, siger Bente Lykke Sørensen.

Martin Voola er projektleder på Dome of Visions. Han siger:

- Vi vil gerne blive her og kigger for tiden på muligheden for en forlængelse. Der er ikke noget til hinder for, at domen kan stå her i en årrække. Det kunne være godt, for det tager jo tid at bygge noget nyt op og vænne folk til, at vi er her.

Annonce

Rådmand: Fedt med input

Også teknisk rådmand Kristian Würtz (S) tager positivt imod idéen om en havnepark.

- I almindelighed vil jeg gerne have en mere grøn by, og det er fedt, når nogen kommer med input til, hvordan vi kan få det. Det er rigtig godt, at idéen om en havnepark kommer nu, hvor vi skal til at diskutere, hvad der skal i hele området fra Nørreport og ud på Aarhus Ø, siger rådmanden og fortsætter:

- Vi skal ikke udelukke nye idéer, selv om de som her bryder lidt med den oprindelige plan om at skære et stykke af Pier 2. Det er fint at tænke nyt.

Annonce
Annonce
Aarhus

Festugeboss er tavs om aflysning

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Børn og unge hårdt ramt: Omkring 30 smittede og 300 børn er sendt hjem fra århusianske skoler og dagtilbud

Aarhus For abonnenter

Stikprøve i Føtex, Kvickly og Menu: Så mange kunder spritter ikke hænder

Annonce