Annonce
Aarhus

Her føler veteran fra Kosovo sig på hjemmebane

Ulrik Kristensen (til venstre) er glad for jobbet hos Martin Panum i MAI-Event. Foto: Jakob Rom Johansen

Ulrik Kristensen har scoret et passende job og eventfirma en god medarbejder.

Annonce

Ulrik Kristensen var soldat og en del af NATO-missionen KFOR i 1999, og det var en udsendelse, som har sat sig sine spor. Vejen tilbage på arbejdsmarkedet har været lang og sej, og i dag arbejder han i fleksjob hos event-virksomheden MAI-Event.

Ulrik Kristensen var udsendt som soldat med de fredsbevarende styrker i Kosovo for knap 20 år siden. Efter at han kom hjem, har det danske system ikke været gearet til at håndtere de ting, han havde med hjem i bagagen.Det begyndte ellers godt nok. Efter hjemkomsten fra Kosovo tog Ulrik Kristensen en uddannelse som pædagog og arbejdede i otte år som socialpædagog. Men arbejdslivets mange konflikter med udadreagerende unge harmonerede dårligt med ham, og det endte med en fyring. Det var her, nogle af Ulrik Kristensens oplevelser fra Kosovo kom op til overfladen og satte begrænsninger for, hvad han kunne klare.

Annonce

"Ingen lytter"

Han var i praktik i en børnehave, men kunne ikke håndtere støjniveauet, og i lidt over to år var han på et hotel som servicemedarbejder. Men lægens mål om, at han skulle op på en ugentlig arbejdstid på 30 timer gik slet ikke.

- Jeg vidste godt, at jeg ikke kunne klare det, men ingen hørte på, hvad jeg sagde. Jeg begyndte på seks timer, og da jeg nåede op på 24, brændte jeg helt sammen. Min krop begyndte at ryste, jeg sov dårligt, og der kom nogle verbale udbrud. Det var alt for meget, forklarer Ulrik Kristensen.

Han kom i behandling for PTSD (post traumatisk stress syndrom), og efter en rum tid, hvor ikke meget lykkedes, fik Ulrik Kristensen i juni 2018 fleksjob hos MAI-Event, som arrangerer overlevelsesture og sejlads på Aarhus-bugten. Hjemme i værkstedet rengør og vedligeholder han udstyret, som kommer retur fra turene.

Ulrik Kristensen kom i kontakt med MAI-Event gennem et arrangement, som Cabi var vært for. Her kunne veteraner og virksomheder møde hinanden.

Annonce

Ny start hos MAI-Event

Ulrik Kristensen arbejder fire timer hver mandag, og han har følelsen af at have fundet et arbejde, hvor han kan fungere.

- Her er ikke for mange mennesker eller for meget støj, og jeg kan selv styre tempoet. Men når jeg er færdig, har jeg brug for et par dage til at restituere, siger han.

Han forklarer, at en god grund til, at jobbet er lykkedes, er den tillid, som han er blevet mødt med fra ægteparret Mai Wærum Andersen og Martin Panum, der driver MAI-event ved siden af deres fuldtidsarbejde. De giver ham plads og frihed til selv at planlægge sine opgaver.

- Vi satte os ned alle tre for at finde ud af, om det her kunne fungere, og Ulrik Kristensen fortalte meget åbent, hvad han kan og ikke kan. Så havde Mai og jeg en snak, og vi var enige om at give det en chance. Vi havde en klar fornemmelse af, at man kan stole på ham, og det var tydeligt, at vi har samme værdier om, at når man tager en opgave, så skal det gøres ordentligt, siger Mai Wærum Andersen.

- Jeg ved, at Ulrik har styr på det, han skal, og jeg behøver ikke at tjekke, om våddragterne er hængt til tørre. Det gør det også nemt for mig, siger Martin Panum.

For de to betyder Ulrik Kristensens arbejde, at de får mere tid og overskud i hverdagen. Dels til deres fuldtidsjob og dels til andre opgaver i MAI-event.

- Vi har haft ungarbejdere, hvor vi lidt for tit måtte se, om det aftalte var lavet. Med Ulrik bliver ikke noget glemt, siger Martin Panum.

Annonce

Skal stadig finde en balance

Undertiden kan Ulrik Kristensen ikke nå det, han gerne vil på arbejdet, og det har han svært ved at acceptere.

- Jeg er ikke så god til at sige fra, for jeg vil gerne være færdig med mine opgaver. Det bliver man opdraget til i forsvaret. Jeg skal stadig lære at finde balancen, inden kroppen siger fra, siger Ulrik Kristensen.

Martin Panum har selv en fortid i forsvaret.

- Det betyder, at vi taler samme sprog. Jeg har en idé om, hvad der skal til for, at Ulrik føler sig godt tilpas. Han låser sig selv ind, løser sine opgaver, og så ringer han og fortæller, hvor langt han nåede, siger Martin Panum.

Annonce

Ingen betænkelighed

Panum har ikke haft betænkeligheder ved at tage imod en veteran, og han opfordrer andre virksomheder til at gøre det samme, for det kan lade sig gøre.

- Det har ikke været svært. Som virksomhed er man nødt til at tage udgangspunkt i den enkelte, for der er ikke to mennesker, der er ens, siger Mai Wærum Andersen.

- Problemet er, at mange virksomheder ikke forstår, hvad veteraner kæmper med. De leder efter fuldtidsmedarbejdere, men det kan vi ikke klare. Det offentlige forstår os heller ikke, og jeg synes ikke, at jeg er blevet mødt med tillid. Man er nødt til at stille krav efter, hvad den enkelte kan, men jeg synes ikke, at det er dét, der sker, siger Ulrik Kristensen.

Han har fået ro med fleksjobbet, og måske kan det blive til mere.

- Vi vil gerne have ham med ud, når vi laver events. Der kan vi godt bruge en ekstra hånd. Men det skal være, når han selv er klar til det, siger Martin Panum.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Hætteklædte tyveknægte på båd skaber utryghed på Aarhus Ø

Annonce