Annonce
Østjylland

Her har mange sagt farvel til en afdød: Skal gammelt kapel nu rives ned og blive til p-pladser?

Niels Basballe er medlem af byrådet i Norddjurs og tidligere portør ved Grenaa Sygehus. Han kæmper for at bevare det gamle kapel i Grenaa. Foto: Anders Tilsted
Det bliver snart besluttet, om det gamle kapel i Grenaa skal bevares, eller om det skal rives ned, så der kan laves p-pladser. Afstemningen bliver tæt.

Grenaa: Mange tusinde har i årenes løb sagt et sidste farvel til en af deres kære i det gamle kapel ved Grenaa Sundhedshus, som man stoppede med at bruge for halvandet år siden.

På et byrådsmøde 24. maj skal politikerne tage en beslutning, der enten betyder, at det gamle kapel bliver bevaret, eller at det rives ned, så der kan komme p-pladser. Afstemningen ser ud til at blive tæt.

Region Midtjylland ejer den gamle kapelbygning. Men byrådet i Norddjurs skal tage stilling til, om man skal nikke ja til en lokalplan, der går ind og siger, at kapelbygningen skal bevares. Hvis lokalplanen bliver stemt ned, vil regionen gerne rive bygningen ned og lave parkeringspladser - det vil især blive handicapparkering.

Annonce

Politiker og portør: Bygningen er vigtig

Det socialdemokratiske byrådsmedlem Niels Basballe var i 12 år portør på det tidligere Grenaa Sygehus. Han har derfor mange gange været med til at gøre det hele klar, så pårørende kunne komme ind og tage ordentlig afsked med en afdød. Han vil kæmpe for, at kapellet fra 1922 bliver bevaret.

- Det er barskt, at nogle vil rive bygningen ned for at lave nogle få p-pladser i forhold til hele den historie, kapellet har at fortælle. Bygningen siger en masse om den byggetradition, man havde dengang, og det er vigtigt, at man bevarer sådan en bygning. Så er der også hele fortællingen om den vigtige funktion, kapellet har haft, siger Niels Basballe.

Det gamle kapel står ligesom, da man stoppede med at bruge det for halvandet år siden. Her fortæller Niels Basballe om, hvordan han i tiden som portør var med til at gøre de afdøde klar, så de pårørende kunne få taget ordentlig afsked. Foto: Anders Tilsted

Kommunen har allerede sagt ja til, at Region Midtjylland må rive sygehusets gamle køkkenbygning ned, og her vil der komme parkeringspladser. Derfor ryster Niels Basballe på hovedet over, at regionen mener, at der også er behov for at jævne kapellet med jorden.

Annonce

Kapel kan blive museum

Da Grenaa Sygehus lukkede endegyldigt i 2011 fortsatte bedemændene med at bruge kapellet, indtil efteråret 2020, hvor et nyt kapel stod klar på Kejserbækvej. Det tidligere kapel er kategoriseret som bevaringsværdigt. Men hvis byrådet siger nej til lokalplanen, kan regionen formentlig godt få lov til rive bygningen ned, hvis den søger om det.

Bliver kapelbygningen bevaret, ser Niels Basballe gerne, at det bruges som en slags museum. Det kan åbnes op, når mindre grupper eller foreninger gerne vil høre om kapellet og om sygehuset.

- Jeg mener, at regionen skal overdrage bygningen kvit og frit til Norddjurs Kommune, og så kan vi stå for renovering og vedligeholdelse. Vi kan bruge bygningen til at fortælle om virket i kapellet, og den kan også bruges til at fortælle om hele sygehuset. Jeg er åben for ideer, men det er i hvert fald forkert at rive en bygning med så stor kulturhistorisk værdi ned, understreger han.

Hvis afstemningen ender med, at kapelbygningen skal bevares, er der dog en del løse ender, som skal klares med Region Midtjylland. I et høringssvar skriver regionen nemlig, at bygningen står og forfalder, og hvis ikke regionen kan få lov til at rive den ned, regner man med et købstilbud fra kommunen.

Det siger Region Midtjylland om kapellet

Region Midtjylland har i et skriftligt svar til Norddjurs Kommune blandt andet skrevet følgende:

- Vi har ingen planer om en fremtidig anvendelse af ejendommen, og en bevarende lokalplan kan derfor få den virkning, at bygningen kommer til at stå og forfalde.

- Efter regionens opfattelse vil en anvendelse af kapel-området til parkering, herunder handicapparkering, være den optimale løsning, jævnfør at de sundhedsprofessionelle lejere og brugerne i Grenaa Sundhedshus efterspørger tætbeliggende p-pladser.

- Hvis det ikke bliver muligt at nedrive bygningen, ser regionen frem til at modtage et købstilbud fra kommunen, så kommunen kan tage bygningen i anvendelse til de af kommunen forslåede formål.

Annonce

Udvalgsformand støtter nedrivning

Netop Region Midtjyllands svar er en af grundene til, at formanden for kommunens Miljø- og Teknikudvalg, Jens Meilvang (LA), har ændret mening. I første omgang gik han ind for at bevare bygningen, men det gør han ikke mere.

- Når Region Midtjylland siger, at den har brug for bedre parkeringsforhold, skal vi bakke op om det. Det er jo ikke for sjov, at regionen går ind og siger det, og jeg går ud fra, at den har fingeren på pulsen oppe ved sundhedshuset, siger Jens Meilvang.

Byrådsmedlem Jens Meilvang kommer ikke til at stemme for, at det gamle kapel skal bevares. Arkivfoto: Asbjørn With

Han mener heller ikke, at de største tilhængere af at bevare bygningen er kommet med en ordentlig plan for, hvad man skal bruge den til.

- Hvis der havde været det, havde det været en anden sag. Men jeg tror ikke på ideen med et museum. Det kræver penge til at sætte bygningen i stand, og jeg tror, der vil være et meget, meget begrænset publikum til sådan et museum. Det vil ikke være at bruge skatteborgernes penge ordentligt, fortæller han.

Annonce

Afstemning bliver tæt

Sagen om det gamle kapel har løbende været behandlet i byrådet, hvor der har været et stort flertal for at bevare det. Men nu ser den endelige afstemning ud til at blive tæt, og det er ikke sådan lige til at sige, hvad udfaldet bliver.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Billund Lufthavn har forslag, der kan gøre det lettere for rejsende at komme til Aarhus: Derfor siger borgmesteren nej tak

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

Navne

Mindeord: Joan Drews var en kreativ og hårdfør kvinde med en ukuelig vilje til at overvinde smerte

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Debat

Når ældre mænd kræver, at kvinder tier: Personligt siger jeg tusind tak til dem, der klager over striptease

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Aarhus For abonnenter

Her er ugens nyheder om navne i erhvervslivets top

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Annonce