Annonce
Aarhus

Her kommer byens nye mødested og udflugtsmål

Sådan kan det blive i Bevægelseshuset. Animation: Schmidt Hammer Lassen Architects
Verdenspladsen, Bevægelseshuset og Samlingshuset skal være et nyt bankende hjerte i Aarhus Vest.
Annonce

AARHUS: Om godt halvandet år har Aarhus et helt nyt møde- og samlingssted for idræt og kultur. Byggestarten er netop gået for byens nye Sports- og Kulturcampus i vestbyen. Byggemaskiner er i gang på den store byggegrund på Karen Blixens Boulevard i Gellerup for at klargøre grunden til campus. Bag det ligger flere års planlægning.

Sports- og Kulturcampus bliver opført af Brabrand Boligforening og Aarhus Kommune samt en række partnere. Entreprenør er MT Højgaard, der blandt andet har renoveret en af blokkene i Gellerup.

- Det bliver et enestående sted og en vigtig milepæl i omdannelsen af Gellerup til en ny, attraktiv bydel for områdets beboere og gæster, et bankende hjerte i den omdannede bydel, siger rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad (R) i en pressemeddelelse.

Det bliver et enestående sted og en vigtig milepæl i omdannelsen af Gellerup til en ny, attraktiv bydel for områdets beboere og gæster.

Rådmand Rabih Azad-Ahmad

Annonce

De skal være der

Stedet byder på mange indendørs og udendørs faciliteter og nye, spændende tilbud med noget for enhver smag inden for sport, kultur og ophold, et mødested og udflugtsmål for nuværende og nye beboere samt for gæster udefra.

Arkitektonisk opføres campussen som to bygninger, Bevægelseshuset og Samlingshuset, på i alt 7500 kvadratmeter.

De faste beboere i Bevægelseshuset er Cirkus Tværs, Aarhus Klatreklub, FGU Midtby (tidligere Gøglerskolen) og fodboldklubben ACFC. Samlingshuset indeholder bibliotek og medborgercenter, foreningslokaler, multisale og beboerhus. Her bor også kulturfabrikken Gellerup Art Factory og Folkesundhed Vest.

Det hele bindes sammen af det udendørs samlingssted Verdenspladsen på 1500 kvadratmeter. Dertil kommer Kunstgræsbanen og Byparken, som begge har stået færdige i et stykke tid.

Annonce

Kulturfabrikken

I Gellerup Art Factory skal der produceres kunst og kultur, og det er lige nu integreret i biblioteksdelen, oplyser Lars Davisen, kulturchef i Aarhus Kommune.

- Vi er blevet inspireret til det og har lånt titlen art factory fra Barcelona. Aktørerne lige nu er Cirkus Tværs, Sigrids Stue, Gellerup Filmværksted, ungdomsklubben og Brabrand Boligforening. Stedet skal skabe et kreativt medborgerskab mellem professionelle og amatører. Med tiden kan måske opstå lignende centre andre steder i byen. De kan inspirere hinanden og arbejde sammen, siger Lars Davidsen.

Projektet

Sports- og Kulturcampus er tegnet af Schmidt Hammer Lassen, Masu Planning, Loop Architects og Cowi. Stedet bygges af MT Højgaard og opføres med deltagelse af flere samarbejdspartnere, heriblandt Købmand Herman Sallings Fond, Lokale- og Anlægsfonden, A.P. Møller Fonden og Realdania.

Annonce

Verdensbadet i ny runde

Med til Sports- og kulturcampus hører Verdensbadet. Det er endnu ikke realiseret, fordi det er dyrt, og det har ikke været muligt at skaffe pengene til det.

- Vi har forhandlet med en østrigsk virksomhed om et privat-offentligt partnerskab, men den første model ville blive alt for dyr. Nu ser vi på, om der er andre og knap så kostbare muligheder. Projektet er ikke skrinlagt, men vi er i gang med nye undersøgelser, siger projektchef Heidi Frostholm Holch.

- Aarhus mangler noget, der ligner et større badeland, og mange århusianere tager til Randers for at bruge deres ret nye, store svømmebad. Gellerupbadet, som vi har lige nu i området, er ikke tidssvarende, men indtil videre må vi bruge det, siger Heidi Frostholm Holch.

Verdenspladsen er den centrale plads i det kommende campus i Gellerup.
Annonce

Unge ledige i praktik

Brabrand Boligforening har store forventninger.

- Sports-og Kulturcampus vil blive et stort aktiv for Gellerup og løfte bydelen både arkitektonisk og socialt, siger Keld Albrechtsen, formand for Brabrand Boligforening.

I byggeperioden vil MT Højgaard i samarbejde med Det boligsociale Hus i Gellerup/Toveshøj og Aarhus Kommune give unge ledige mulighed for at komme i praktikforløb i byggeriet for forhåbentlig på sigt at komme i job.

Sports- og Kulturcampus forventes at stå færdig ved udgangen af 2021.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Overlæge: Jeg har aldrig set en så langvarigt kritisk syg patient på intensiv som Flemming

Aarhus

Dagens corona-tal: Ja tak - lad os bare få flere af den slags meldinger

Annonce