Annonce
Aarhus

Her kommer det nye covid-vaccinationscenter i Aarhus

Corona vaccinationscentret opføres netop nu på pier 3 på Aarhus havn der hvor Molslinjen tidligere holdt til. Foto: Søren Willumsen
Region Midtjylland forventer at modtage 20.000 vacciner mod covid-19 inden nytår. Samtidig er der fuld fart med at bygge vaccinecenter på havnen i Aarhus.
Annonce

AARHUS: Region Midtjylland melder klar til at vaccinere danskerne mod covid-19 i det tempo, man vil få vacciner til det. Netop nu opføres et centralt vaccinationscenter på pier 3 på Aarhus havn, der hvor Molslinjen tidligere lå.

- Vi har fået at vide, vi skal være klar med et vaccinationscenter med personale før jul, og det er vi 100 procent, fastslår Ole Thomsen, koncerndirektør for de somatiske hospitaler i Region Midtjylland.

Der er en del logistik i arbejdet både personalemæssigt og fordi de første vacciner, der ankommer fra firmaerne Pfizer og Biontech, skal holdes afkølet til minus 80 grader.

Covid-19 vaccinationscentret er tæt på at være klar på Pier 3 i Hveensgade i Aarhus. Her er venteværelset, hvor de vaccinerede skal vente et kvarter, efter de er blevet vaccineret. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Spørgsmålet er dog, hvor hurtigt, vaccinationscentret kommer i brug.

Ole Thomsen havde troet, at regionen fik flere vacciner fra starten, men man er kun blevet tildelt 20.000 vacciner i alt, hvoraf de første 2.000 ankommer først, måske i juledagene - måske 28. december - mens de næste 18.000 formentlig kommer inden nytår, men endnu er det ikke sikkert.

Annonce

Plejehjem først

- De første 2.000 vacciner skal gives til to plejehjem i en af de kommuner, der har den største incidens (antallet af nye sygdomstilfælde i løbet af en given tidsperiode, red.) i regionen. Og det er enten Aarhus, Randers eller Favrskov. Hvilken af de tre kommuner, det bliver, er ikke fastlagt endnu. Desuden skal de gå til medarbejdere i frontlinjen i covid-behandlingen. Det vil typisk være til de sygeplejersker, der er beskæftiget med covid-19 hele tiden, fortæller Ole Thomsen.

Hvorfor giver man til ældre på plejehjem først?

- Logikken er, at der er for stor risiko for, at de dør, hvis de bliver smittet med covid-19. Og hvis blot 1-2 bliver smittet, ved man, at der er en kæmpestor risiko for at flere bliver smittet. Og hvis de er vaccineret er det også lettere at modtage besøg, så det giver livskvalitet, siger Ole Thomsen.

Annonce

Eneste center i Aarhus

Det nye og eneste vaccinationscenter i Aarhus Kommune kommer som sagt til at ligge på havnen.

Håndværkerne har travlt med at færdigbygge det nye vaccinationscenter i Aarhus. Foto: Søren Willumsen

- Vi har lejet os ind i Molslinjens tidligere bygninger. Vi har valgt stedet, fordi det er centralt placeret, og fordi der er parkeringspladser, siger Ole Thomsen.

Avisen kan tilføje, at der er betalingsparkering i området, hvis man vil undgå en efterfølgende p-afgift.


- Det giver ingen mening at åbne, før vi har vaccinerne. Men vi er klar til at åbne, så snart de er her.

Ole Thomsen, koncerndirektør


I første omgang er vaccinationscentret altså ikke åbent endnu. Og endnu er det for tidligt at sige præcist hvornår det åbner.

For de første 20.000 vacciner kan formentlig hurtigt komme til at gå til alle plejehjem i Østjylland og til sygehuspersonalet. I forhold til plejehjemmene vil vaccinerne blive kørt ud til dem,  hvorefter det er plejehjemmets egen læge, der skal give vaccinerne til beboerne.

Og først når alle plejehjemsbeboere er vaccineret, og der kommer flere vacciner til Danmark og Region Midtjylland vil det nye testcenter åbne.  I hvilken rækkefølge vaccinationerne kan gives  er også usikkert, indtil man ved mere om mængderne.

- Det giver ingen mening at åbne, før vi har vaccinerne. Men vi er klar til at åbne, så snart de er her, siger Ole Thomsen.

Ole Thomsen, koncerndirektør somatiske sygehuse. Pressefoto: Niels Aage Skovbo

Hvornår tror du, at almindelige danskere vil få tilbudt en vaccine?

- Jeg vil tro det bliver inden sommerferien - det kan både blive i maj og juni, men det afhænger af, hvor mange andre medinalfirmaer, der får godkendt vacciner, lyder det fra koncerndirektøren i Region Midtjylland.

Foruden vaccinationscentret i Aarhus er regionen ved at etablere et center i Herning. Her lejer man sig ind på musikstedet "Terminalen", som alligevel holder lukket på grund af corona.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Drastisk fald i antal nye corona-smittede: Aarhus er under magisk grænse

Sport

Danmark slider sig i VM-semfinalen i vild gyser

Annonce