Annonce
Østjylland

Her må der bygges sommerhus: DN-formand er træt af afgørelse

DN Odders formand Ib Salomon er skuffet over, at Planklagenævnet har sagt god for, der bygges et sommerhus på Østpassagen 9. Arkivfoto: Morten Pape
Planklagenævnet har sagt god for, at der bliver bygget et sommerhus på Østpassagen 9 ved Rude Strand. Ib Salomon mener, at nævnet har truffet den nemme løsning.

Rude: Efter flere års ventetid kan ejeren af en sommerhusgrund ved Rude Strand gå i gang med at bygge på Østpassagen 9. Grunden ligger i første række ned mod vandet og er i folkemunde kendt under navnet Knolden. Stedet har i mange år været brugt som et rekreativt område.

Planklagenævnet har afvist en klage over, at kommunen med en lokalplanplan i 2017 gjorde det muligt at bygge på en del af grunden.

Det er Danmarks Naturfredningsforening i Odder (DN Odder), Rude Strands Grundejerforening samt foreningen Knoldens Venner, som for to år siden klagede over den nye lokalplan, som blev lavet for at der kunne bygges et enkelt sommerhus.

Dengang sagde Plannævnet, at der ikke måtte bygges, før der kom en afgørelse. Og det er den afgørelse, der nu er kommet.

- Vi ærgrer os grusomt, for det er en sag med rigtig mange tabere, først og fremmest de mange sommerhusejere ved Rude Strand, der i årtier har nydt udsigten ude over havet fra Knolden, men også for alle os andre, der nu må se en stor grund ende på private hænder. Den burde være et rekreativt åndehul for os alle, siger Ib Salomon, der er formand for DN Odder.

Annonce
Jeg er ikke i tvivl om, at risikoen for erstatning var det afgørende argument, da byrådet vedtog lokalplanen.

Ib Salomon, formand DN Odder

Helt tilbage i 2011 blev kommunen spurgt, om der kunne bygges på stedet, og svaret var bekræftende. Men to år senere vedtog Odder Kommune en ny lokalplan, som gælder for Rude og en del af Saxild Strand. Den nye lokalplan, Lokalplan nr. 3029, fastslog, at der ikke måtte bygges på Østpassagen 9.

Ejeren søgte om dispensation til at bygge, men fik afslag. Og det afslag blev bakket op af Natur- og Miljøklagenævnet, da ejeren klagede.

Odder Kommune bad siden en advokat om råd, og fik at vide, at grundejeren kunne bede kommunen om at overtage grunden mod at betale erstatning.

I 2015 gik Odder Kommune i gang med at lave en ny lokalplan, denne gang kun for området Østpassagen 9. I embedsmændenes beskrivelse hed det, at hvis sagen skulle løses i mindelighed, så skulle der laves en lokalplan, som gjorde det muligt at bygge et sommerhus. Alternativet var et søgsmål fra grundejeren, og det kunne koste 4,2 millioner kroner i erstatning samt sagsomkostninger og juridisk bistand.

DN: Erstatning var afgørende

Planklagenævnet nævner muligheden for erstatning i sin afgørelse, men bemærker, at det hensyn ikke er nævnt i referatet fra byrådsmødet i 2017, da beslutningen blev truffet. Nævnet siger også, at der ikke er tilstrækkelig grund til at antage, at kommunen alene har lagt vægt på at undgå økonomiske krav, da den lavede en ny lokalplan.

Der er formanden for DN Odder ikke enig i.

- Jeg er ikke i tvivl om, at risikoen for erstatning var det afgørende argument, da byrådet vedtog lokalplanen. Jeg har genset debatten (på Odder Nettv, red.), og jeg synes, at nævnet svigter ved at vælge den nemme løsning og sige, at der ikke står noget i byrådsreferatet om det, siger Ib Salomon.

Han henviser også til, at der sjældent står andet end selve beslutningen i referater fra byrådsmøder. Til gengæld er han glad for, at der omsider er kommet en afklaring.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spørgsmål om habilitet: Jamen, er det ikke bare politik

Bünyamin Simsek er en kontant mand, rap og skrap i replikken. Som medlem af Venstres gruppe på syv er hans indflydelse i Aarhus Byråd begrænset. Blokken af socialdemokraterne og deres medspillere SF, Enhedslisten og Radikale kan skabe flertal, så rådmanden for teknik og miljø kan have svært ved at komme igennem med sine ideer. Sådan er politik. Så Simsek forsøger at markere sig på andre måder. Han har ikke spor imod at diske op med anderledes og provokerende ideer og forslag, og han går ikke af vejen for en god diskussion og et verbalt slagsmål. For eksempel som da han gik ind i sagen om p-pladserne ved fiskeforretningerne på havnen for nylig. Her tog han parti for de erhvervsdrivende, helt i pagt med Venstres holdninger. Det er også, hvad han gør i den sag, der nu er til diskussion. To medlemmer af byrådet mener, at Simsek har været lovlig tæt på erhvervsmanden Martin Busk, der har interesser i Risskov. De to byrådskolleger mener, at Simsek har været lidt for langt fremme i skoene i en sag, hvor Busk har søgt om lov til at udstykke en grund på Rolighedsvej 16 A i Risskov i to. Juridisk Afdeling i Aarhus Kommune har behandlet klagen fra de to politikere, og svaret er utvetydigt: Simsek er ikke inhabil i sagen. Rådmanden har holdt møder med Busk, de to er medlemmer af den samme forening, Det Borgerlige Skydeselskab, og de har været på rejser i Tyrkiet sammen med en del andre. Så de to klagere fra Enhedslisten og Radikale synes, de taler rigeligt meget sammen. Men er det ikke bare politik, det Simsek har gjort? Politikere går ind i et parti, der passer med deres synspunkter, og plejer interesser for de mennesker, som er på samme politiske linje. Det gør vel ikke kun Simsek, men det gør alle andre politikere. Det er en del af deres job. Og de forsøger at fremme de synspunkter, som deres parti og de selv repræsenterer. Så længe indstillinger til byrådet og afgørelser, de træffer, er inden for de gældende love og regler er der ingenting at komme efter. Det er vel også det, juridisk afdeling siger med afgørelsen.

Aarhus

Nu bliver det alternativt: Byrådet diskuterer ældrepolitik for træer

Aarhus For abonnenter

Mads mistede sin lillebror til sjælden kræftsygdom: 'Jeg har aldrig oplevet noget, der var mere smertefuldt'

Aarhus For abonnenter

Søskende i skyggen: Børn med syge søskende føler sig overset af forældrene

Annonce