Annonce
Kultur

Her mødes ældgammelt med nye tanker

Ole Krog Møller har skabt 60 farverige cirkler. Foto: Flemming Krogh

Guirlandens medlemmer fejrer jubilæum med udstilling på Antikmuseet på Aarhus Universitet.

AARHUS: Hvordan spiller moderne kunst sammen med antikkens skulpturer, søjler og symboler? Er det muligt?

Det lader en gruppe kunstnere fra sammenslutningen Guirlanden komme an på en prøve. De aktualiserer vores antikke arv. I udstillingen med titlen "L" har 13 kunstnere lavet værker, som lige nu kan ses på Antikmuseet på Aarhus Universitet. Guirlanden har 11 medlemmer. 10 af dem deltager, og så er der tre gæster.

Guirlande-folkene har alle tilknytning til Aarhus, enten fordi de bor her eller arbejder på en af byens kunstneriske uddannelser.

Gruppen er helt fra 1968, så det er et 50 års jubilæum, der bliver fejret. Titlen "L" er ganske enkelt romertallet 50.

Annonce

Udstillingen

"L". Udstilling af kunstnergruppen Guirlandens medlemmer og tre gæster. Antikmuseet, Aarhus Universitet, Victor Albecks Vej 3, Aarhus. Udstillingen kan ses til 14. december. Åbent søndag-torsdag kl. 12-16. www.antikmuseet.dkDisse kunstnere er med: Bodil Sohn, Jørgen Mikael Andersen, Else Ploug Isaksen, Ole Krog Møller, Max Parylewicz, Maja Ingerslev, Anders Gammelgaard Nielsen, Anne-Marie Pedersen, Nils Ryberg, Kim Grønborg, Gitte Broeng, Mariko Wada og C. Y. Frostholm.

Jørgen Mikael Andersen har dekoreret søjlerne. Foto: Flemming Krogh

Mange slags kunst

Antikmuseets værker er fra græsk og romersk oldtid, og her bliver de udfordret. Kunstnerne har også været inspireret af organiske former og navne, som har rødder i antik terminologi.

Udstillingen er en god anledning for de, der ikke kender Antikmuseet, til at opleve det. Stedet bliver blandt andet brugt til undervisning for studerende i kunsthistorie, men mange i offentligheden kender det ikke, og det giver anledning til, at det i folkemunde hedder "Det hemmelige museum" i Aarhus.

Medlemmerne af Guirlanden har kunstnerisk frihed, og det og deres mangfoldighed kommer til udtryk i udstillingen. De nye værker er vidt forskellige og spænder fra skulpturer over foto til installationer og lyskunst.

Else Ploug Isaksen foran sin store tegning, der også er inspireret af skulpturen til venstre. Foto: Flemming Krogh

60 cirkler

Else Ploug Isaksen er en af kunstnerne. Hun har digtet videre på en skulptur fra Akropolis i Athen i Grækenland. Med farveblyant og et foto har hun skabt en tegning, hvor dele af figurer fra Parthenon-templet indgår. Detaljer fra blade og stilke indgår i den såkaldte blomsterpalmette.

Ole Krog Møller har brugt cirklen og skabt 60 farverige figurer, som han har hentet inspiration til i skulpturerne.

- Cirklen må være det vigtigste og mest udbredte billedtegn-symbol gennem alle tider i alle kulturer, og grækerne så cirklen som den fuldkomne form, der udtrykte den endeløse gentagelse uden begyndelse eller slutning, og ringen er symbolet for evig troskab, siger Ole Krog Møller.

Jørgen Mikael Andersen har beklædt museets mange søjler med hvidt papir og malet dem med japansk blæk.

- Jeg overlader tolkningen til gæsterne, siger Jørgen Mikael Andersen, der har hentet inspiration i Japan.

Anne-Marie Pedersen går tur i parken med Athena. Foto: Flemming Krogh

Bodil Sohn har lavet en bog, der er som en vandring gennem en samling af gipsafstøbninger. Figurerne er hvide silhuetklip af skulpturer fra verdenshistorien gennem 25.000 år. De er sat op på farvet baggrund, og så kan man ellers blade i bogen.

Anne-Marie Pedersen går tur med Athena.

Hun har skabt en skulptur af farvet glas og videostills. Billederne er optaget gennem en glasmontre på Akropolismuseet i Athen.

- Kroppen fortæller meget, siger hun, mens Athene-figuren i montren er på vej frem i en gående bevægelse og får forbindelse med publikums bevægelser i rummet.

Bodil Sohn ser i sin bog med skulpturerne - her er det Boy fra kunstmueet Aros. Foto: Flemming Krogh
Nils Ryberg udstiller maleri. Foto: Flemming Krogh
C. Y. Frostholm har lavet fotografier fra Ørstedsparken med Sliberen i gips som udgangspunkt. Den har en tvilling på Antikmuseet. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Corona og masker

112

Mand med skæg og bamser skabte utryghed: Politiet har talt med ham og han beklager

Annonce