Annonce
Aarhus

Her mikses alt: Mange nationaliteter i grønt byggeri

Huset i Helsingforsgade 5 har Danmarks Journalist- og Mediehøjskole, DMJX, som genbo. Foto: Axel Schütt
Internationale studerende på Aarhus Universitet skal bo side om side med århusianere i ungdomsboliger.

AARHUS: Det er ikke almindeligt, at forskningsfonden under Aarhus Universitet sælger sine grunde. Universitetet har normalt selv brug for dem til byggeri. Men i Helsingforsgade 5 er kommet en undtagelse. Her er en grund solgt til Boligkontoret Aarhus. Forklaringen: Det var aftalt på forhånd, at det skulle indrettes til nogle af de mange udenlandske studerende, der kommer til Aarhus i længere tid.

Torsdag 1. oktober rykker de ind. Men de bliver blandet med "almindelige århusianere".

Det er helt nyt, at en boligafdeling består af almindelige ungdomsboliger og familieboliger, der er lavet til ph.d.-studerende og postdocs, der kommer fra udlandet.

Annonce

Ejendommen får et kraftigt internationalt præg, så al information foregår på engelsk. Og for at blande nationerne er der gjort meget i de ydre rammer for at skabe fællesskaber, hvor beboerne kan mødes.

Bæredygtighed, optimering af energi og grønt liv præger stedet.

I alt er der 129 energirigtige boliger. 65 er til universitetets folk, 64 er ungdomsboliger.

I huset er der fælleslokaler, som ikke bare kan bruges ved festlige lejligheder, men i dagligdagen. Det er pænt store rum med køkken, hvor der kan laves fælles aftensmad, foregå møder, diskussioner, fredagsbar eller bare en god snak over en kop kaffe.

Gårdmiljø

Udenfor er der skabt et gårdmiljø med en pavillon med udendørs køkken, grill, borde og stole og mulighed for basketball. Her er rammerne for at have hyggelige dage og aftener, når vejret er til det. Området vender mod syd, så der er gode muligheder for sol.

I gården bliver der skabt plads til udeliv med udekøkken, grill, borde stole og basketkurv. Murene på huset bliver grønne med tiden. Der skal vokse planter op ad dem. Foto: Axel Schütt

Det hele bliver omgivet af grønt - ikke lige nu. Men på alle mure er der lavet lister eller stativer, som skal holde på de mange planter, som skal vokse op ad væggene, så det ganske enkelt bliver et grønt hus til gårdsiden.

Hele huset består af fire såkaldte boligklynger. Den højeste har fem etager. De andre er lavere. Højest er huset ud mod Helsingforsgade, mens de falder i højde ind mod gården.

Der er skabt en taghave til ophold og med glimrende udsigt over byen. Beboerne kan forvisse sig om, at der ikke er langt til universitetet. Det Kongelige Biblioteks store bogtårn ses derfra.

Annonce

Kunst på rå beton

Inden døre står den rå beton tilbage på væggene, men Thomas Pedersen med kunstnernavnet "No Title" er blevet hyret til at skabe kunst på alle etager, heriblandt at skrive store tal for hvert afsnit, så man ikke er i tvivl om, hvilken sal man er på.

- Kunsten giver identitet op gennem huset, siger Morten Homann, direktør for Boligkontoret Aarhus.

Thomas Pedersen med kunstnernavnet "No Title" foran en af udsmykningerne. Foto: Axel Schütt

- Det begynder med grønne farver og bliver mere og mere blåt, jo mere vi nærmer os himlen. Der er trærødder i bunden, og der kommer blade og kroner på vejen op ad etagerne, forklarer Thomas Pedersen, der laver en del gavlmalerier og udsmykningsopgaver.

Han har malet i alt 66 steder i huset, heraf er 45 malerier.

Det grønne i huset bliver understreget i parkeringskælderen, hvor gulvet er malet grønt og hvor i 'øvrigt et par unge kunstnere, Thomas Brodersen og Gustav Østerheden, har fået lov at udsmykke en væg.


44 p-pladser til 127 boliger lyder måske ikke af så meget, men de, der kommer fra udlandet, har jo sjældent bil med.

Morten Homann


- De havde lånt lokaler i kommunens bygning i Knudriisgade - det tidligere skattekontor - til at arbejde i. Og da vi nu har revet det ned, fordi vi skal bygge boliger, lod vi dem få opgaven her, forklarer projektleder på byggeriet, John Vallant.

Annonce

Plads til elbiler

I kælderen er der også tænkt på god plads til cykler, og af de 44 p-pladser er to afsat med ladestandere til elbiler. Ja, selv et rum til en byttebørs er der, så beboerne kan udveksle tøj og andre ting.

- 44 p-pladser til 127 boliger lyder måske ikke af så meget, men de, der kommer fra udlandet, har jo sjældent bil med, og de er her et år, halvandet, to eller lidt  mere. Samtidig er de to elbiler delebiler, så det giver straks muligheder, siger Morten Homann.

Der er i øvrigt også tænkt på et bassin til opsamling af regnvand i tilfælde af store regnmængder, som vi har oplevet de senere år.

Annonce

Solceller

Forsyningen af strøm kommer fra solceller, og huset har et større batteri, der kan opbevare en del af den indsamlede energi.

Lejlighedernes rumdelere er skabe på hjul, så beboerne lidt selv kan bestemme opbygning og indretning. Her er projektleder John Vallant (til venstre) og direktør Morten Homann fra Boligkontoret Aarhus i en af lejlighederne. Foto: Axel Schütt

I lejlighederne er en lille mulighed for selvbestemmelse. Skabsvægge på hjul fungerer som rumdelere, så de kan flyttes efter behov.

- Vi fik idéen, da vi samlede en del internationale studerende og forskere, som bor på kollegier og i lejede lejligheder i byen, siger Morten Homann.

Aarhus Universitet har i forvejen lejligheder i universitetsparken og mange lejemål rundt i byen. Det nye hus ændrer ikke på det.

- Dem er der stadig brug for, fordi der kommer flere studerende udefra, siger Morten Homann.

Så tæt er boligerne på Aarhus Universitet, at beboerne kan se dertil fra tagterrassen. Foto: Axel Schütt
Projetktleder John Vallant (til venstre) og direktør Morten Homann på tagterrassen. Foto: Axel Schütt
To unge fra huset i Knudriisgade har fået lov til at udsmykke en væg i parkeringskælderen. Foto: Axel Schütt

Huset og fonden

Huset i Helsingforsgade 5, Aarhus N, består af 129 boliger og er klar til indflytning 1. oktober.

65 boliger er til ph.d.-studerende og postdocs på Aarhus Universitet. 64 er ungdomsboliger. Alt er udlejet.

Boligkontoret Aarhus står bag og har købt grunden af Aarhus Universitets Forskningsfond. Den er - populært forklaret - opstået af penge fra Harboøre-virksomheden Cheminova, som Aarhus Universitet arvede, solgte til et amerikansk firma og lagde pengene over i en ejendomsfond, der nu er blevet til forskningsfonden. Den råder i dag over cirka 5 milliarder kroner.

Fondens formål er at støtte den videnskabelige forskning ved Aarhus Universitet. Den yder støtte til konkrete forskningsprojekter samt til større flerårige projekter og initiativer.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ambulancer i Aarhus er under pres: Der mangler jævnligt så meget mandskab, at det forlænger ventetiden på hjælp

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

Moesgaard Museum beskyldes for at skæmme naturperle: - Det er jo ren Klondike med udsigtstårn og campingvogn

AGF For abonnenter

Stiften har været AGF-karaktererne igennem: Her er årets spiller, forårets profil og sæsonens bedste kamp i den rædderlige sæson

Alarm 112

To personer løb over for rødt for at nå bus: Begge blev kørt ned og sendt på skadestuen

Aarhus

Champagne kan nydes i enhver anledning: Interessen for mousserende vine er på vej frem

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Erhverv

Kommunen køber kæmpe ejendom i Viby for 34 mio. og har van(d)vittige planer for bygningerne

Sport For abonnenter

Se nedrykningsbraget fra 2. division: Middelfart kæmpede mod Brabrand

Debat

Gå med i Aarhus Pride: For alt for mange er det stadig utrygt at være sig selv

Kultur

Se video: Northsides nye vartegn har tabt pusten

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Byudvikling

Nu kan der bygges tæt i Sonnesgade - men byrådet løfter en pegefinger

Aarhus For abonnenter

Rift om pladserne: Kommunen slukker Aarhus-restaurants drøm om mere udeservering

Sport

Leverede comeback efter pausen: Langskud og scoring på direkte hjørne gav Brabrand første sejr i 11 kampe

Annonce