Annonce
Byudvikling

Her skal Aarhus også vokse: Flere partier vil lokke århusianere ud på landet

Der er ved at komme godt gang i byggeriet i den nye by i Lisbjerg. Og det er ikke det eneste sted i oplandet, hvor nye byer kommer til at vokse frem. Det sker blandt andet også i Nye ved Elev og i Marienlyst.  Foto: Søren Willumsen
Der er bred enighed blandt partierne i Aarhus Byråd om, at byudviklingen fremover i højere grad skal ske i oplandet.

AARHUS: Spørger man politikere fra byrådets partier er, der især ét sted, de gerne ser Aarhus udvikle sig uanset hvilket parti, de kommer fra: I oplandsbyerne rundt om Aarhus.

- Vi har en bunden opgave i at gøre det mere attraktivt og sexet at bo i oplandet. Hvis vi lykkes med det, tror jeg, at mange flere århusianere vil se det som et privilegium at flytte ud til mere plads og mere grønt, end vi kan tilbyde i midtbyen, siger eksempelvis Venstres borgmesterkandidat Christian Budde.

Som det fremgår af et interview med borgmester Jacob Bundsgaard (S) i en anden artikel, er det også hans og Socialdemokratiets mål at skabe nye byer i oplandet, som det nu sker med Lisbjerg og Nye og på længere sigt flere områder som ved Malling og Marienlyst.

Annonce

Det samme lyder det fra Radikale, konservative, SF og Enhedslisten. Og fra DF, hvor spidskandidat Jakob Søgaard Clausen dog tilføjer:

- Vi skal huske to ting: At det er vigtigt at bevare de enkelte oplandsbyers identitet. Og at vi sørger for, at der er bred opbakning blandt borgerne til byudviklingen.

Påvirket af kritik

Selv om en del byudvikling i Aarhus Kommune i forvejen sker i forstæderne og oplandsbyerne, peger politikernes svar på nye vinde i byrådet. Måske både påvirket af, at pladsen til dels er ved at være brugt i den indre by og forstæderne. Og af en vedholdende borgerkritik af fortætning og højhuse. Kritikken kommer jævnlig til udtryk i høringer om lokalplaner, fra fællesråd, i læserbreve og artikler.

Tilbage til politikerne. For hvordan skal Aarhus takle væksten?

- Vi siger ikke nej til flere højhuse, men udgangspunktet må være, at vi sikrer en bedre borgerinddragelse, dels stiller krav til udviklerne. Vi skal blive meget bedre til at inddrage og forventningsafstemme med borgerne undervejs. Det er en kursændring i forhold til i dag, men vi kommer til at se flere højhuse, mener Christian Budde (V).

- Vi skal blive bedre til at inddrage borgerne, mener Venstres borgmesterkandidat, Christian Budde. Pressefoto

Høje huse kan også give mening for SF på grund af klimadebatten, fordi det sænker krav til mobiliteten og dermed CO2-aftrykket, når vi bor tættere. Så Jan Ravn Christensen (SF) mener ikke at Aarhus generelt bygger for højt i disse år.

- Men Mindet 6 bliver for højt, siger han om Byggeselskab de Lindes kommende erhvervsbyggeri nær Sydhavnen.

- Og vi skal være bedre til at skabe balance i udviklingen af byen. Det kræver, at vi er bedre til at reducere i de projekter, der kommer ind.

Fra Dansk Folkeparti lyder det derimod:

- Store byggerier er noget skidt. Nybyggerier skal passe ind i et områdes identitet. Det er ikke tilfældet med for eksempel etagebyggeriet på Langelandsgade, hvor man har revet bevaringsværdige villaer ned. Og det er heller ikke tilfældet med Guldhuset på Vesterbro Torv, mener Jakob Søgaard Clausen (DF).

Annonce

Det går for stærkt

Dorthe Borgkvist fra Liste Trivsel, Velfærd og Reel Borgerinddragelse mener ligeledes, at der er nogle steder, hvor det er gået lidt for hurtigt med højhuse, og hvor der er bygget lidt for tæt.


Jeg er bekymret for, at developere misligeholder nogle ejendomme for senere at kunne få lov til at rive dem ned.

Dorthe Borgkvist, Liste Velfærd, Trivsel og Reel Borgerinddragelse


- For eksempel Generationernes Hus, hvor der næsten ikke er legeplads til børnene, og hvor de ældre i boligerne kikker lige over til naboerne. Hvis man er ældre og altid har boet i hus er det da ikke rart, at man kan kikke lige over til andre. Måske er det derfor, der er problemer med at finde beboere til boligerne, siger Dorthe Borgkvist.

Hun mener det er vigtigt, at vi passer på de miljøer og bevaringsværdige huse, der er i centrum.

- Og jeg er bekymret for, at developere misligeholder nogle ejendomme for senere at kunne få lov til at rive dem ned.

Enhedslistens nye spidskandidat Laura Bryhl  finder også, at der bygges for højt.

- Det næsten 150 meter høje byggeri på Mindet 6, som byrådet har sagt ja til, er et eksempel på det. Det er enormt højt, og det er helt unødvendigt at placere så mange arbejdspladser midt i byen. Især i midtbyen skal man lade være med at bygge højhuse. Det kan man godt gøre andre steder i kommunen. Udviklingen af midtbyen bør være med sigte på flere billige boliger – og med inddragelse af borgerne i planerne.

- Der skal større fokus på helhedsplaner for større områder i stedet for i dag lokalplaner for mindre områder, mener Laura Bryhl, Enhedslisten byrådskandidat. Privatfoto

EL efterlyser generelt flere almene boliger og kræver, at kommunen bruger sin mulighed for at kræve 25 procent almene boliger i nye boligprojekter.

Annonce

K: Pas på de gamle miljøer

Også fra de konservative medgiver spidskandidat Steen Stavnsbo, at der er revet for mange gamle huse ned.

- Jeg synes, man skal passe på de gamle miljøer. Og vi har ikke har haft succes med kravet om, at developerne skal give noget tilbage til byen med deres projekter i form af bedre kvalitet, rekreative arealer og lignende. Hvis der blev givet mere tilbage, kunne borgerne måske bedre finde sig i ændringer, fordi der samtidig skabes en helhed, siger han.


Vi har ikke har haft succes med kravet om, at developerne skal give noget tilbage til byen med deres projekter i form af bedre kvalitet, rekreative arealer og lignende.

Steen Stavnsbo (K), spidskandidat


Ifølge Steen Stavnsbo vil man fortsat se udvikling af ejendomme eller erhvervsområder.  Men byrådet skal stille større krav til kvaliteten:

- Det er ikke lykkes lige godt alle steder. Jeg er ikke meget for at pege fingre, men på Søren Frichs Vej er man ikke sluppet heldigt fra nybyggerier. Det er endt som en mur, der rejser sig, og der er ikke variation, dynamik og byliv nok, når man bygger helt ud til kanten. Modsat er projektet på det tidligere kommunehospital enormt spændende.

- Min oplevelse er, at der jævnligt ændres i lokalplanforslag efter høringer, siger Steen Stavnsbo, de konservatives spidskandidat. Foto: Axel Schütt 

Fra De Radikale mener Mahad Yussuf, at der er revet for mange gamle huse ned.

- Der er bygninger, som var bevaringsværdige, der burde være bevaret eller renoveret. Man mister sjælen i Aarhus ved at rive det gamle ned for og erstatte det med noget i glas og beton, der ikke tilfører noget.

Annonce

Mere styr på gamle huse

Ifølge data fra Teknik og Miljø er der nedrevet i gennemsnit omkring et bevaringsværdigt hus - i Save-registerets klasse 1-4 - i Aarhus C om året de seneste 14 år.

Og Jan Ravn Christensen (SF) afviser De Radikales påstand:

- Jeg mener ikke, vi er gået for vidt i nedrivninger. Det er et spørgsmål, der fylder meget i debatten. Men jeg synes ikke, det er ekstremt. Nu er der sat penge af til at opdatere SAVE-registeret, så vi får et klarere billede af, hvad der er værd at bevare, siger han.

SAVE-registeret er et register over alle bevaringsværdige bygninger i Aarhus. Og Steen Stavnsbo (K) er også glad for, at blev vedtaget i budgetforliget på forslag fra de konservative at opdatere registeret løbende:

- På den måde skal vi ikke tage debatten om det bevaringsværdige ved hvert enkelt sag fremover.

Annonce

Et mere kritisk Venstre

I Venstre mener Christian Budde heller ikke at problemet med nedrivninger er stort:

- Det er lidt svært at vurdere, hvor stort problemet reelt er. Om det var bygninger, der havde haft deres tid og ikke kunne bruges til så meget længere. Diskussionen om de bevaringsværdige huse kan godt blive lidt skinger. Man vil fremover opleve Venstre som mere kritisk og tøvende i nye byggesager, end vi har været de seneste otte år. Men man vil stadig opleve, at S,V og K er enige i langt de fleste sager, siger Christian Budde.

- Borgerne inddrages alt for sent i byggesager, mener Mahad Yussuf fra Det Radikale Venstre. Foto: Jesper Bech Pedersen

Hos De Radikale opfordrer man byrådskollegerne til at være bedre til at lytte til kritik og justere i planerne.

- Der indtræffer en form for metaltræthed hos borgerne, når de kommer med indsigelser og oplever, at der ikke sker noget. Det skader demokratiet. Vi mener, at borgerne inddrages alt, alt for sent og derfor godt kan spørge om det nytter overhovedet og hvorfor der ikke ændres mere. Vi gør vores for at ændre i planerne, men det er ikke altid flertallet vil det, siger Mahad Yussuf.

Hvem skal du stemme på

Hvilken byrådskandidat flugter mest med dine holdninger og interesser? Det kan du finde ud af ved at tage kandidattesten på stiften.dk/kommunalvalg.

Stiftens valgtemaer

Op til byrådsvalget i Aarhus 16. november bringer vi tre temaer om emner, som fylder meget i debatten i kommunen.

Vi lægger ud med et tema om byudvikling, hvor vi lørdag så på, hvordan kandidaterne har det med, at byen bliver ved med at vokse.

I dag handler det om, hvordan kandidaterne vil styre og fordele væksten i kommunen.

Senere følger temaer om offentlig transport - busser og BRT versus mere letbane. Og om hvordan vi sikrer en værdig ældrepleje.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favoritspisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Kommentar: Top seks er fortsat inden for det muliges rige for AGF, men status quo efter 1-1 mod Silkeborg har ikke ligefrem gjort sagen nemmere at løse

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Debat

Ironi kan forekomme: Vores millionby savner da et højhus ved Møllestien?

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

DGI til foreninger med coronatvivl: Hold gang i idrætten

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Tre AGFere spillede over par mod Silkeborg - to leverede en decideret ringe indsats

Byudvikling

16 meter langt målebånd fik ikke den ønskede effekt: Udvalg vil sende omstridt byggeri i høring

Alarm 112

Voldsomt uheld i Aarhus: Bilist ramt af bus

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

AGF

Det var da i grunden en kamp, AGF skulle have vundet, men som de reelt ikke fortjente at vinde

Aarhus For abonnenter

Bor I her? Mette og Philip har lavet interiørbutik i en lejlighed

AGF

AGF-målmand var ved at eksplodere: - De løb jo bare rundt om os

Annonce