Annonce
Aarhus

Her testes fremtiden grønne energi

Arbejdet med at lægge solcellerne på tagene i Trige er i fuld gang. Foto: Boligforeningen Ringgården
Boligblokke i Trige lægger tage til et af Nordeuropas største grønne smart city projekter.
Annonce

ARHUS: Klimaet er på dagsordenen hele tiden, og i Trigeparken i det nordlige Aarhus kan et nyt projekt bidrage til at spare på energien.

Det er et af Nordeuropas største, grønne smart city projekter og bliver skabt på en almen boligbebyggelse, der tilhører Boligforeningen Ringgården. Den er ved at blive energirenoveret og blive udstyret med nye, intelligente energisystemer, der skal bringe Aarhus tættere på målet om en klimaneutral kommune i 2030. Lige nu monteres en helt ny type PVT-solpaneler på tagene. De kan producere tre gange så meget energi som traditionelle solpaneler.

Renoveringen giver de seks blokke et kæmpeløft både arkitektonisk og energimæssigt. Samtidig er boligblokkene en del af det omfattende, EU-støttede klimaprojekt "Ready". Formålet er at udvikle og afprøve grønne teknologier og sætte nye klimavenlige standarder i samarbejde mellem kommunen, Boligforeningen Ringgården, Aarhus Universitet og en række private virksomheder.

- Ready rummer et unikt partnerskab, hvor private og offentlige aktører og uddannelsesinstitutioner er gået sammen om at skabe en bæredygtig fremtid for Aarhus Kommune. Samarbejde er en forudsætning for den grønne omstilling og for, at vi som by kan nå vores fælles klimamål og gøre klar til en fremtid med 100 procent vedvarende energi, siger Bünyamin Simsek, Rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

Fremtidens varme- og elproduktion foregår lokalt

Tre af Ringgårdens seks boligblokke på Trige Parkvej bliver i øjeblikket udstyret med den ny type solcelleanlæg.

Senere bliver en gavl ved ankomsten til bebyggelsen udstyret med solceller. Det vil skabe en signalværdi udadtil. Hvor traditionelle solcelleanlæg kun kan optage cirka 20 procent af solens kraft, kan de nyudviklede optage op til 90 procent.

- Derudover er der i forbindelse med "Ready" udviklet en helt ny batteriløsning, som handler om forbrug og kapacitet, påpeger Reto Michael Hummelshøj, der er projektleder for rådgivningsfirmaet Cowi.

- Typisk foregår den største energiproduktion midt på dagen, hvor folk ikke er hjemme, og behovet er lille. Derfor har vi, i samarbejde med virksomheden Lithium Balance, udviklet et smart batterilager, som kan lagre overskudsenergien, så den er tilgængelig, når beboerne kommer hjem og har brug for el og varme. På den måde skaber vi en sammenhæng mellem produktion og forbrug og gør det muligt for boligblokkene i vid udstrækning at være selvforsynende med grøn energi, forklarer han. Det smarte batterilager opsættes i en selvstændig bygning i løbet af foråret.

Almene boliger rummer store potentialer i den grønne omstilling, og derfor spiller boligforeningerne en central rolle i forhold til at få bæredygtige løsninger og afprøve nye energitiltag.

- Vi har i mange år været med til at åbne dørene for en innovativ udvikling ved at lægge ryg til konkrete tiltag i form af energirenoveringer og nye energiløsninger, som også har globalt perspektiv, siger Ringgårdens direktør Palle Jørgensen og fortsætter:

- Det har vi haft gode erfaringer med fra andre EU-projekter, og det giver os ilt til at udvikle os og prøve nye løsninger. For beboerne på Trige Parkvej betyder renoveringen i sig selv, at udgifterne til energi bliver markant lavere end tidligere. Hertil kommer "Ready" som en ekstra gevinst. Vi venter, at solcelleanlægget vil bidrage med strøm til de enkelte boliger foruden til fællesarealer og vaskerier.

Trigeparken er første skridt. Til foråret tages de næste skridt, dels i forbindelse med renoveringen af Ringgårdens afdeling i Herredsvang i Aarhus Vest, dels ved renoveringen af Ringgårdens kontorbygning i Dybedalen, Aarhus Vest.

Projektet

Aarhus Kommune har en ambition om at blive CO₂ neutral i 2030. Derfor er Aarhus med i smart city projektet "Ready", der har fået et EU-tilskud på cirka 143 millioner kroner.

"Ready" står for "Resource Efficient cities implementing Advanced smart city solutions" og bygger på en række energiprojekter i Aarhus og tester en bred vifte af nye teknologier, der tænkes sammen på tværs af byen ved hjælp af smart styring og lagring af energi.

Projektet er koordineret af Cowi A/S og samler mere end 20 partnere fra fem forskellige lande, herunder Danmark, Sverige, Østrig, Frankrig og Litauen. Sammen med Växjö i Sverige er Aarhus demonstrationsby.

I Aarhus er der 10 partnere: Cowi A/S, Aarhus Kommune, herunder AffaldVarme Aarhus (AVA), Aarhus Universitet, Boligforeningen Ringgården, Kamstrup A/S, Racell Saphire Aps, Danfoss A/S, Lithium Balance A/S, Dansk Fjernvarme og ON Danmark A/S.

Siden midt halvfemserne har Boligforeningen Ringgården indført og været med på en række grønne projekter inden for nybyggeri, bæredygtighed og brugeradfærd. Trige Park nord for Aarhus, Herredsvang (Rydevænget og Fjældevænget) og Aarhus Vest er med i "Ready".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Krav om mundbind i busser og letbane: Smilet er gemt af vejen i Smilets By

Aarhus

Holder formen ved lige i AGF: Jens Jønsson har mod på et nyt eventyr

AGF

AGF-cheftræner er yderst tilfreds med europæisk lodtrækning: - Vi spiller på hjemmebane, så selvfølgelig er vi favoritter

Aarhus For abonnenter

Da Aarhus blev slået tilbage til start: Coronavirus har taget Smilets By i førergreb

Aarhus

Corona-smitte: Halvdelen af nye tilfælde kommer fra Aarhus

Annonce