Annonce
Debat

Herlufsholm er skolen til elitens utilpassede unge: Forældrene har et stort ansvar for den usunde kultur

"Overordnet kan man undre sig over, at kongehuset overhovedet sender sine børn på en skole, der regnes for at være elitær. Tendensen har gennem de senere årtier dog været, at kongehusets børn fik en skolegang stort set svarende til, hvad andre danske børn fik", skriver Aage Jørgensen. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

DEBATINDLÆG: Den 14. maj 2004 er en interessant dato i dansk skolehistorie, datoen for den tidligere Herlufsholm-elev Kasper Fogh Hansens rystende afsløring i dagbladet Information af anstaltens opdragelsesmetoder, specielt det elevstyrede såkaldte præfektsystems udartning til fornedrende mobning og ydmygende vold.

Et system, der ellers fungerede til samfundselitens tilfredshed og sørgede for dens ideologiske reproduktion. Et system, som den danske forfatter Hans Scherfig i romanen "Det forsømte Foraar" havde givet en fiktiv beskrivelse af ("øretæver er godt for den åndelige udvikling"), men som kun en snæver kreds havde førstehåndskendskab til, og som de fleste andre simpelthen fandt for utroligt til at være sandt.

Derfor fik afsløringen i 2004 på sigt ingen virkning. Samfundet lod tingene ske og glædede sig over, at der blev taget vare på de ældgamle, glorværdige traditioner - og læste videre i Scherfig, de engelske kostskoleromaner og beretningerne fra fascismens lejre. Herlufsholm fik sine elever, samfundet fik sine velafrettede førerhunde, som selv fortrængte, hvad de havde været igennem. Indtil nu, altså, hvor det pludselig viser sig, at Kasper Fogh Hansens beskrivelse fra dengang præcist modsvarer forhold i "dagens Danmark".

Annonce

På sædvanlig rituel vis afskediger man rektor, men beholder bestyrelsesformanden, angiveligt, fordi den øvrige bestyrelse fortsat har tillid til ham. Således tilslører man over for offentligheden, hvem der har det overordnede (tilsidesatte) ledelsesansvar. Mig bekendt har manøvren endnu ikke fået kritisk opmærksomhed i pressen.

Det er vanskeligt at forestille sig, at disse 5000 elever alle som én har haft et så anstrengt forhold til deres forældre, at de har holdt dem i total uvidenhed om forholdene på skolen.

Denne har derimod hæftet sig ved, at kronprinsparret er "gået ind i sagen". Dog uden at undre sig over, at hoffets rådgivere tilsyneladende ikke har frarådet parret at deponere deres børn på en institution, som i umindelige tider har været kendt for et særegent opdragelseprogram med mobning som hovedingrediens.

Kronprinsessen, der som bekendt gør en stor indsats for at komme mobning til livs, burde kunne påregne hjælp fra sine rådgivere. De burde på medmenneskelig vis have tilråbt hende et Søren Kierkegaard'sk "pas på, der er en grøft".

Overordnet kan man undre sig over, at kongehuset overhovedet sender sine børn på en skole, der regnes for at være elitær. Tendensen har gennem de senere årtier dog været, at kongehusets børn fik en skolegang stort set svarende til, hvad andre danske børn fik. Grundloven tilsikrer jo, at vort monarki er konstitutionelt.

At Herlufsholm regnes for at være en eliteskole og på den måde måske er tilsikret en særlig status også i forhold til samfundets øvrige uddannelsesinstitutioner, er i øvrigt en sag, man gerne kunne interessere sig for.

Mange med indsigt i emnet har antydet, at elevklientellet intellektuelt set ikke er specielt bemærkelsesværdigt, bl.a. fordi forældre i elitære miljøer jo kan fristes til at placere deres utilpassede unge på skoler, der formodes at kunne klare opgaver, som de selv er opgivende eller har givet op over for. Det påstås, at deprimerende mange i eliten har et dysfunktionelt forhold til deres børn.

Debatten har endnu ikke interesseret sig for forældrenes ansvar for, at uføret først nu antastes. Men antager vi, at en elevårgang på Herlufsholm består af 100 unge, vil måske 5000 elever have frekventeret skolen i den årrække, som det giver mening at inddrage i de iværksatte og kommende undersøgelser. Det er vanskeligt at forestille sig, at disse 5000 elever alle som én har haft et så anstrengt forhold til deres forældre, at de har holdt dem i total uvidenhed om forholdene på skolen.

Forældreansvaret i sagen om Herlufsholms usunde kultur må altså være ganske betydeligt. Foreløbig har en forældregruppe ladet forstå, at de mange rapporterede episoder er "enkeltstående".

Annonce
Sport For abonnenter

Tre teams er tilbage i kampen om det nye stadion i Aarhus: Disse mageløse stadioner har de arbejdet på tidligere

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Revy-grin tilbage i Smilets by: Aarhus får igen sin egen revy

Aarhus For abonnenter

Blufærdighedskrænkelse eller ej? Derfor er stripshow i Universitetsparken næppe strafbart

Alarm 112

Batteri-virksomhed brød pludselig i brand: Beredskabet var massivt til stede

Aarhus

Så slap betjentenes tålmodighed op: 29-årig bilist måtte gå hjem

Esbjerg Havn som Nato-knudepunkt er et klart signal til Rusland: - Det handler om at vise russerne, at det aldrig kan betale sig at gå i krig

Sport

Nyt Aarhus Stadion: Verdensberømte arkitekter med store stadioner på samvittigheden stadig med efter udskilningsrunde

Basketball For abonnenter

Se med her: Bakken Bears gik efter DM-guldet i kampen mod Svendborg Rabbits

Debat

Her findes ingen utidig snak om ældrebyrde: Seniorbofællesskabet Sonnesgården bygger de smukkeste broer mellem mennesker

Aarhus

Northside-direktør spåede godt billetsalg: Nu sælger festivalgæsterne deres billetter til spotpriser

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Aarhus

Se video og alle billederne: 3000 unge festede alkoholfrit i Grimhøj til kæmpe sidste skoledags-fest

AGF For abonnenter

Hvem skal være ny cheftræner i AGF? Se Stiftens 10 bud fra drømmetræneren til de frække outsidere

Aarhus

Napoli-tricks i Bispehaven: To mænd hoppede ind i kvindes bil, holdt hende som gidsel og stjal hendes tasker

Annonce