Annonce
Østjylland

Heste har skabt insektparadis på Djursland

På grund af græssende heste har Gul Evighedsblomst har fået gode betingelser for at vokse frem på Mols, og det har tiltrukket flere sjældne insekter. Foto: Morten D.D. Hansen

Mols: Det var en særdeles begejstret biolog, der forleden var på besøg på Mols, for her så Morten D.D. Hansen, biolog og museumsinspektør på Naturhistorisk Museum i Aarhus, nemlig et insektparadis, som han ikke har set magen til i 25 år.

Syddjurs Kommune har nemlig sat en flok heste ud i vinterhalvåret til at græsse, der har betydet, at området på Mols har fået området optimale betingelser for at blive en ren biodiversitetshimmel.

- Jeg blev enormt glad, da jeg så, hvor farverigt og levende der var derude. Ikke kun fyldte de mest almindelige arter. Der var også aksærenpris, blodrød storkenæb, smalbladet klokke, smalbladet timian og blåhat. Og meget mere, lyder det fra Morten D.D. Hansen i en artikel på Dansk Naturfredningsforenings hjemmeside.

Den blomstrende natur har også givet plads til masser af sommerfugle og bier af de mere sjældne slags. Hestene har skabt de gode betingelser, fordi de har gjort det muligt for forskellige insektvenlige blomsterarter at vokse sig store, hvor græs normalt havde taget over.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Selvfølgelig skal de møde til tiden, men...

En del af børn og unges opdragelse er at lære at møde til aftalt tid. Det handler ikke kun om skolen, men også når man laver aftaler med andre. Vi skal kunne stole på hinanden. Derfor skal unge lære at møde til tiden. Også når de er nået i gymnasiet. At de ikke altid gør det, er en kendt sag. Men der kan være gode forklaringer på, at en elev ikke er til stede, når klokken ringer ind til en times undervisning. Ved dagens begyndelse kan bus eller tog være forsinket, og hvis eleven er taget hjemmefra i passende tid til at nå frem til første time, har det ingen mening, at han eller hun skal have fravær for for sent fremmøde, hvis forklaringen ligger i, at den offentlige transport ikke fungerer som lovet. Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) kommer eleverne i møde, når hun har besluttet at afskaffe den bekendtgørelse om fravær, som den tidligere regering indførte i oktober sidste år. Hun vil lade landets gymnasier og deres lærere vurdere, hvornår en elev skal noteres for fravær. Hun mener, at lærerne fuldt ud er i stand til at vurdere, hvornår der er tale om en elev, som kommer for sent sammen med 300 andre, fordi busserne er forsinkede, og hvornår det handler om elev, der er sløv i optrækket. For de findes også. Der er sikkert også dem, der regner på, om de kan holde sig inden for grænsen for advarsler og lignende og tager sig en ekstra fridag på den konto. For slet ikke at tale om dem, der kan finde på at gå hjem før skoledagen slutter eller dem, der ikke sørger for at være i klassen, når frikvarteret slutter. Her skal gymnasiet og lærerne selvfølgelig gribe ind. Sløvhed, slendrian og ligegyldighed skal ikke tolereres. Men den sunde fornuft skal råde, når en elev, der kommer for sent, har en forklaring, som lyder plausibel. Systemet med at notere fravær bør heller ikke afskaffes, for det giver skolen en mulighed for at gribe ind, hvis en elev har brug for støtte i det faglige eller på trivsel i skolen. Så skal der sættes ind på andre måder, og ikke alle elever er lige åbenmundede om deres eventuelle problemer.

Annonce