Annonce
Aarhus

Hesteekspert: Folde inden for travbanen er ok

Jydsk Væddeløbsbane har i dag hestefoldene liggende ved siden af banen. Og hestetrænere er bekymret for hvad der sker, hvis foldene skal ligge indenfor i banen. Foto: Jens Thaysen
Galopsporten på Jydsk Væddeløbsbane er bekymret for, hvis foldene skal flyttes til indercirklen, men ekspert beroliger.
Annonce

AARHUS: I forslaget fra stadiongruppen om en bebyggelsesplan omkring stadion og væddeløbsbanen foreslås det, at hestefolde fremover kan ligge inde i midten af den store trav- og galopbane.

Ved at flytte hestefoldene inden for i banen muliggør forslaget, at man i stedet kan udstykke området syd for banen til boliger, hvor hestefoldene ligger i dag.

- Blandt almindelige hestefolk er der bekymring for, om hestene bliver stressede eller urolige og kan løbe løbsk hvis der træning eller løb på banen, siger Asbjørn Sørensen, formand for Jydsk Galophesteejerforening og medlem af bestyrelsen i Jydsk Væddeløbsbane.

- Jeg ved godt, at hesteeksperterne i Seges siger god for det, og det må vi have respekt for, tilføjer Asbjørn Sørensen.

Det nævnte Seges er Landbrug og Fødevarers videns- og innovationshus i Aarhus. Her bekræfter chef for området 'heste', Jørgen Kold, at der ikke er problemer med at anlægge folde inde i en løbsbane.

- Mange steder i verden findes hestefolde inde i cirklen på træningsbaner. Men det findes også på løbsbaner, og hestene kender ikke forskel på træning og løb, siger Jørgen Kold.

Annonce

Malmø-bane har det

Han peger som eksempel på, at den store Jägersro Trav og Galopbane ved Malmø har ganske mange folde inde liggende inden for i træningsbanen.

Kan hestene ikke blive stressede og kan det skabe farlige situationer?

- Hestene tager ikke den store notits, for de er jo vant til at andre løber, og typisk vil de ikke løbe med, men bare stå og græsse. Men jeg kan godt forstå spørgsmålet, hvis man aldrig har set det før, siger Jørgen Kold, som også er blevet spurgt som faglig ekspert af idégruppen bag den alternative stadionplan.

- I Jägersro er der kun tre meter fra foldene ud til træningsbanen, men på Jydsk Væddeløbsbane planlægger man at lave 10-20 meters afstand og dobbelt indhegning, og det er rigtigt godt, at de gør det, siger han.

Annonce

Dyr jord

Når midten af træningsbanerne ofte anvendes til folde, skyldes det ikke mindst behovet for at udnytte jorden bedre.

- Ofte er det jo dyrt at have det jord liggende, og derfor udnytter man jorden bedre ved at flytte foldene indenfor i baneområdet, siger han.

Og hvis hesteejerne på trods af forsikringerne er bekymrede, har han også råd for det.

- Der er måske 20-25 løbsdage om året á 3-4 timers varighed, og i den tid kan man også tage sin hest ind i stalden, hvis man er ked af at have den i folden. men det er både hestefagligt og velfærdsmæssigt helt forsvarligt, fastslår Jørgen Kold.

Galopformand Asbjørn Sørensen accepterer eksperterne, men ser også et andet problem:

- Rent æstetisk synes jeg ikke, at det er ret kønt med folde inden for i en løbsbane. Det bruger man heller ikke i den nyeste galopbane ved Stockholm, siger Asbjørn Sørensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce