x
Annonce
Aarhus

Hi-fi-entusiast står bag højtalere: Du bliver overrasket over den store lyd

En højttaler hos Buchardt Audio koster cirka 25.000 kroner. Mads Buchardt, der står bag, vægter højttalernes holdbarhed højt. Derfor giver han 10 års garanti. Foto: Flemming Krogh
Mads Buchardt står bag en række højttalere i hi-fi-kvalitet. Med sit firma Buchardt Audio er han én af deltagerne på weekendens lydmesse Sound-Society på Hotel Royal i Aarhus.

AARHUS: De syner ikke af meget, de to hvide højttalere fra Buchardt Audio, der står fremme i firmaets showroom i Guldsmedgade. Højttalerne står i 'dagligstuen' i showroomet, hvor en behagelig hjørnesofa, draperede gardiner og ægte tæpper skaber en fornemmelse af at være hjemme i sin egen dagligstue.

Størrelsen på A 500 højttalerne, som er navnet på den nye model, er noget særligt. Typisk kræver det en gedigen gulvhøjttaler at skabe en vis bund i lyden, hvor især bassen kan give udfordringer.

Men det er tilsyneladende ikke noget problem for den nye model fra Buchardt Audio, som hi-fi-entusiast Mads Buchardt står bag.

Via en fjernbetjening, som i sig selv føles som noget særligt med sin tyngde, finder Mads Buchardt snildt numre frem fra en playliste. Snart fyldes rummet i butikken af vellyd fra musikeren Hans Theessink, der rummer eksempler på en dyb bas, som kan være en udfordring for mindre højttalere.

- Vores nye model gengiver baslyde ned til 25 hertz. Det er ret unikt for en højttaler, der kan placeres ind i en almindelig reol, forklarer den unge lydmand.

Annonce

Lydmesse på Hotel Royal

Oplev lyden! Hotel Royal stiller deres eksklusive suiter til rådighed for en international high-end udstilling af musik- og lydanlæg: Sound-Society.

Verdens mest anerkendte lydproducenter inviterer til en lydoplevelse udover det sædvanlige, hvor man kan lægge ører til lyd fra verdens bedste musikanlæg. Der vil blive vist musiksystemer fra 2000 kr. og op til ca. 5 millioner kr.

Hver af de 37 suiter byder på unikke lydoplevelser.

Dato: 29. februar til 1. marts 2020.

Adresse: Store Torv 4, 8000 Aarhus C

Åbningstider: Kl. 11.00 – 17.00

Stor lyd i lille kabinet

Hemmeligheden bag firmaets nye højttaler er et mindre kraftværk af en forstærker, der er bygget ind i hver af de to højttalere. Hele 450 watt rummer hver af de to højttalere, hvor hver enhed får tildelt 150 watt.

Det kan lyde teknisk og noget indviklet. Men når man tager plads i den bløde sofa og lader musikken tage over, blive man nemt overbevidst om kvaliteten i de små højttalere.

- Hvis du rejser dig op og går rundt i rummet, vil du kunne opleve, at man kan høre lyden fra begge højttalere, uanset hvor du står i rummet, siger Mads Buchardt, som har brugt en snes år på at udvikle A 500 med en evne til at skabe en ensartet spredning af lyden i et rum.

Nu kunne man mistænke den ellers ganske sympatiske midtjyde for at bruge særlige tricks i opsætningen af systemet i showrummet. Men det forholder sig faktisk omvendt.

- En ægte hi-fi-entusiast ville anfægte placeringen af højttalerne på de små stativer, der står tæt ved væggen. Der mangler luft bagtil, ville de fleste bemærke. Men det er ikke noget problem for de nye højttalere. De er udviklet til at kunne gengive en baslyd, selvom forholdene ikke er optimale, forklarer Mads Buchardt.

Et tilsvarende sæt i en version med træfiner står ved siden af en rækker bøger i en reol ved bagvæggen i rummet. Opstillingen illustrer, at de kompakte højttalere, der fungerer som et komplet anlæg i sig selv, er anvendelige i mindre lejligheder, hvor der mangler gulvplads til et traditionelt hi-fi-anlæg.

Salg til hele verden

Mads Buchardt har arbejdet professionelt med at skabe særlige højttalere siden 2008, hvor han startede op i Silkeborg sammen med en kammerat, der var ingeniør og lydekspert ligesom Mads Buchardt.

Igennem årene har man produceret forskellige modeller. Det er typisk højttalere uden indbyggede forstærkere. De forskellige modeller præsenterer Mads Buchardt ofte selv på messer i hele verden.

- Det går støt fremad med mit firma. Vi er seks ansatte i firmaet og sælger højttalere til USA, Japan, Singapore og ikke mindst Indien, hvor vores højttalere er meget efterspurgte, fortæller Mads Buchardt, som igennem sit liv har haft musik og ’den gode lyd’ tæt på.

Mads Buchardt voksede op med en far, der var klaverstemmer. Mads Buchardt er desuden selv musiker. Erfaringerne bruger han i udviklingen af firmaets hi-fi-højttalere.

Buchardt Audio er nye i Guldsmedgade og mangler stadig enkelte detaljer. Pladeafspilleren i lytterummet står på et bevægeligt trægulv, og mangler at komme op på væggen, så lyden bliver optimal. Foto: Flemming Krogh

Klar til lydmesse

Firmaets fik showroom i Guldsmedgade i november sidste år. Området er nøje udvalgt.

- Der ligger flere vinyl-butikker tæt på os, som henvender sig til de samme kunder, som vi gør. Desuden er der mange andre særlige specialebutikker området, som får folk til at komme her, siger Mads Buchardt.

Nu ser han frem til at vise firmaets nyeste model på en messe ikke langt herfra. Sound-Society hedder den store lydmesse, der bliver afviklet på Hotel Royal i weekenden 29. februar til 1. marts. Her kan man opleve Buchardt Audio og hilse på Mads himself, der stiller op på hotellet sammen med 36 andre firmaer, der beskæftiger sig med avanceret lydudstyr.

Bagsiden af den nye model har bøsninger, så man kan vælge at føre kabler i stedet for at bruge den trådløse mulighed. Foto: Flemming Krogh
Folk , som investerer mange tusinde kroner i nyt hi-fi, spørger ofte ind til hvordan indholdet ser ud. Det har man en løsning på hos Buchardt Audio. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Ærgerlig men forudsigelig død

De robuste overlever coronaen. De skrøbelige risikerer at dø, hvis de bliver smittet. Det sidste er sket for det hyggelige Vilhelmsborg Festspil, der i 30 år har været vist i fri luft på scenen i skoven mellem Beder og Mårslet. Selv en tur i respirator i sidste øjeblik ville ikke være nok. Den kommende tid er så usikker, at premieren 1. august er opgivet. Ingen kunne være sikker på, at de nødvendige penge kunne spilles ind, og sponsorer holder sig tilbage, fordi de ikke ved, om de får noget for pengene. Så Steen Jonsson Agger, der kun har været formand i halvanden måned, måtte fredag konstatere, at det var nødvendigt at sige stop. "Lene Kaaberbøls "Skammerens datter" bliver ikke vist til sommer. Festspillet er konkurs. Coronaen var den tue, der skulle til at vælte læsset. Økonomien hang i trevler, efter at festspillet siden 2016 har haft under 10.000 på tilskuerpladserne, sidste år kun 5700. Det meget kraftigt nedadgående tal af gæster var et vink med en vognstang om, at festspillet ikke ville blive ved at leve - ja, med mindre nogen ville lægge alle pengene i kassen. Indtægter på billetter og salg ved forestillingerne var der ikke meget af mere. Det er ærgerligt, at Aarhus bliver den attraktion mindre, men lukningen er en naturlig konsekvens af tilbagegangen. Lisbet Lautrup Knudsen lavede en succes som formand, da "Matador" blev vist i 2015 med området lavet om til Matador-huse, og maden var gammeldags dansk som stegt flæsk og kartofler med persillesovs. Det år gav et overskud på 150.000 kroner og lidt at tære af. Men det gik alt for stærkt nedad. På Vilhelmsborg har mange unge talenter prøvet sig af, og der er et flot fællesskab blandt alle. Bag kulissen har mange frivillige ydet et stort arbejde over måneder hver sommer. Men tilskuerne var for det meste mindst dobbelt så gamle som dem på scenen, fornyelsen udeblev, og så hører det automatisk op. Tiden byder på mange andre tilbud. Ganske få kilometer derfra har professionelle skuespillere fra Det Kongelige Teater optrådt på den udendørs scene ved Moesgaard Museums tag i både 2017 og 2019, og musicals har kunnet ses så mange andre steder. Fredericia Teaters opsætninger blev rigtig gode. Men døde af det. Om nogen har mod på at genoplive Vilhelmsborg Festspil, må tiden vise. Men formen skal fornyes, hvis det skal lykkes.

Danmark

Regeringen overvejer gradvis åbning af Danmark efter påske - hvis danskerne fortsætter fornuftig adfærd

112

Kampklædt politi med våben i Aarhus C: Mand ført ud fra opgang med hætte trukket op over hovedet

Annonce