Annonce
Kultur

Highfives og fællesskab på fire hjul: Skateducate vil gøre op med perfekthedskulturen

Anne Eggebrecht i front er kaospilot og startede skatefællesskabet Skateducate i 2014 for at få flere piger og kvinder til at skate. Foreningen holder til i den lyserøde container Conny på Godsbanen ved Institut for (X). Foto: Martin Jensen og Kirstine Lefevre Sckerl
Fra det lyserøde containerklubhus Conny spreder Skateducate god energi omkring skatebowlen på Godsbanen. Foreningen har eksisteret siden 2014, og her er der altid et opmuntrende hep og en hånd - også når man fejler.

AARHUS: Lyden af hjul der triller op og ned, op og ned ad de stejle sider på skatebowlen blander sig med musik fra en højttaler.

Indimellem kan man høre boardet rulle på afveje og en skater, der ømmer sig.

Det er hér, lige ved foden af den store bowl på Godsbanen, at Skateducate har deres klubhus i en skrig-lyserød container ved navn Conny.

Annonce

Det er tirsdag, og døren til containeren står åben. Indenfor er der fyldt op med skateboards og sikkerhedsudstyr i en skønsom blanding, men der er også blevet plads til hyggekrog og tekøkken.

Hver tirsdag holder Skateducate 'åben session' fra klokken 17-19, hvor man kan komme forbi og være en del af det skateglade fællesskab, der primært arbejder på at få flere piger, kvinder og non-binære til at blive en del af skateboardmiljøet.

Anne Eggebrecht stiftede den frivillige forening tilbage i 2014.

- Jeg skatede selv lidt, og undrede mig over, at der ikke var flere piger og kvinder, som gjorde det, når jeg nu selv syntes, at det var så fedt. Jeg manglede nogen at skate med og spejle mig i, fortæller Anne Eggebrecht, der startede Skateducate som en del af sin uddannelse til kaospilot.

- Jeg havde et år til at lave mit drømmeprojekt og vidste, at det skulle handle om skateboarding og piger, forklarer hun.

Som udgangspunkt havde projektet et mere pædagogisk sigte og var målrettet piger i skolealderen, men Anne Eggebrecht fandt hurtigt ud af, at dem, som var mest interesseret i skatefællesskabet var gruppen 18+. Derfor fik Skateducate en mere frivillig form.

Skate, vikinger og øl

Skateducate har været en del af klyngen omkring Institut for (X) på Godsbanen siden 2015.

- Dengang fik vi lov til at opbevare vores skateboards i et lille mørkt rum i det, der hed D-huset, som vi delte med vikinger, biavlere og ølbryggere. Vi var lidt gemt væk, så vi tog tit ud på godsbanearealet med vores christianiacykel, fortæller Anne Eggebrecht.

Tema om Godsbanen

I disse dage kigger vi indenfor på Godsbanen og sætter fokus på nogle af de mange spændende aktører, som er en del af Aarhus K.

Det var sådan, at André Thelin stødte på Skateducate. Han var lige flyttet til byen og fik øje på skatefællesskabets christianiacykel med en masse boards i ladet.

Han begyndte at dukke op til skate-sessions hver tirsdag.

- Det var først efter lang tid, at det gik op for mig, at det egentlig primært var en pigeskaterforening, men jeg fik lov at være med alligevel. Det blev min indføring til skatermiljøet i Aarhus, griner André Thelin, der i dag er en del af det faste 'crew' omkring Skateducate.

Skateducate holder til i den lyserøde container Conny på Godsbanen ved Institut for (X), og har en central placering lige op ad skatebowlen. Det har været med til at gøre Skateducate til en meget synlig del af skatemiljøet, og en god indgang for nybegyndere. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

Da D-huset skulle rives ned for at give plads til den nye arkitektskole, rykkede Skateducate ind i den lyserøde container ved bowlen.

- Det har været det største, der er sket for Skateducate, og det har hjulpet os til at være en del af miljøet. Nu er vi midt i det hele og er ikke gemt væk. Det har været en kæmpe udvikling, fortæller Anne Eggebrecht, der i 2019 blev nomineret til prisen "Årets Ildsjæl" for sit store engagement i Skateducate.

Annonce

Alle kan være med

Fra klubhuset har de været med til at sprede positiv energi i omkring bowlen og fungerer som et springbræt for nybegyndere til det større skatemiljø.

Det er ikke kun de fede tricks, vi lægger op på Instagram, men også at vi faktisk øver os og sveder. Det er også vigtigt at vise.

Anne Eggebrecht, stifter af Skateducate

Anne Eggebrecht oplever, at der i skatemiljøet generelt er tradition for, at man viser anerkendelse og bakker hinanden op.

- Men det kan godt være pakket ind i 'baggypants' og en lidt hardcore attitude. Vi har med Skateducate været mere tydelige og italesat det anerkendende aspekt, og dermed gjort kulturen skarpere på det punkt. Alle kan være med, og man giver altid i en highfive, hvis der er én, der falder. Den indstilling, tror jeg, har smittet meget i skatemiljøet på Godsbanen, forklarer Anne Eggebrecht.

Det synspunkt deler André Thelin:

- De 'gamle drenge' vil gerne være en del af den glædeskultur, hvor man hepper på hinanden og giver en highfive, når der er en, der "lander" et trick. Det kan man se, at alle i miljøet bliver bedre til. På den måde giver vi noget tilbage, og Skateducate er blevet en primusmotor i at skabe et community omkring skateboard på Godsbanen, mener han.

Mangel på udstyr skal ikke være en hindring for lysten til at stå på skateboard. Derfor kan man låne et skateboard i Skateducate. Mottoet er, at alle kan være med uanset alder og skate-skills. Den åbenhed og anerkendende indstilling har fået André Thelin (tv) og Albert Krarup Madsen (th) til at være en fast den af den frivillige forening. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

Den oplevelse har Albert Krarup Madsen haft fra første dag i den lyserøde container for to år siden.

- Jeg kom fra Horsens og kendte ikke nogen her. Jeg var til en session en tirsdag og blev helt solgt. Jeg blev en del af crew'et og var hurtigt med til at afholde en camp. Jeg mødte en åbenhed og søde spørgsmål i stedet for den "hvis ikke du kan det her trick, kan du ikke være med-holdning", der prægede miljøet i Horsens, fortæller 22-årige Albert Krarup Madsen, der i dag bor i Aarhus.

Det bedste ved skate?

- Venskaberne. Man behøver ikke lave de vildeste tricks, man får en highfive alligevel, og det er hyggeligt at hænge ud her, siger Albert Krarup Madsen.

Annonce

Nedbryder barrierer

De faste tirsdags-sessions skaber en ramme om en ellers selvorganiseret sport, som man dyrker, når man har lyst, og gør det lidt lettere at være ny-skater.

Skateducate er præget af en anerkendende kultur, hvor man hepper på hinanden både i medgang og modgang. - Jeg snakkede med en skater fra Berlin, som fortalte, at der er ikke den kultur og miljøet meget opdelt i kliker. Men Aarhus er så lille, så her kender alle skatere hinanden og holder sammen, fortæller Anne Eggebrecht. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

- Jeg har arbejdet meget med at prøve at sænke de barrierer, der kan være for at komme i gang med at skate. Både fysisk og mentalt. Har du ikke et board, kan du låne udstyr her, siger Anne og uddyber:

- De mentale barrierer, som 'er jeg god nok' eller 'skal jeg kunne bestemte tricks for at være her' har vi nedbrudt ved at være tydelige omkring, at alle kan være med, uanset om du er 12 eller 45 år. Vi er her til at hjælpe dig og sætte dig i gang - bare kom.

Skateducate

  • Skateducate er en frivillig forening, som blev stiftet af Anne Eggebrecht i 2014, med det primære formål at få flere kvinder, piger og non-binære til at blive en del af skateboardmiljøet.
  • Det gør de blandt andet gennem skatesessions hver tirsdag kl. 17-19 på Godsbanen, den årlige skatecamp "Chicks With Decks" og forskellige skate-relaterede projekter og arrangementer.
  • Skateducate holder til i deres lyserøde container-klubhus Conny ved skatebowlen på Godsbanen.
  • Skateducate er rettet mod alle aldre, men den største gruppe er de 18-35-årige. Alle kan være med uanset niveau - begynder såvel som rutineret.
  • Foreningen har mellem 150 til 30 medlemmer alt efter høj- og lavsæson. 20-25 personer udgør et fast 'crew', der sætter gang i aktiviteter.
  • Se mere på Instagram under Skateducate.

André Thelin forklarer konceptet som en form for mesterlære og understreger, at der ikke er tale om en skateskole.

- Man kigger på de andre og lærer tips og tricks. Og det stopper aldrig, lige meget hvor god du bliver. Vi lærer fra hinanden med hinanden, siger han.

André Thelin nyder, at skate er mere præget af leg end konkurrence. - Skate kræver en enorm selvironi, fordi det er en sport, hvor du hele tiden falder og slår dig. Man skal lære at fejle. Du skal være kreativ, med det du kan og bygge små succesoplevelser op, så man finder sin egen vej i det, siger han. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

Med Skateducate vil Anne også gerne give rum for en kultur, hvor det er ok at fejle. Du falder, når du skater, og det er en del af kulturen.

- Ved at filme og lægge billeder op fra vores arrangementer, vil vi prøve at vise, hvor sjovt det er at skate, men vi viser også, hvor mange gange vi er nede at ligge på jorden. Det er ikke kun de fede tricks, vi lægger på Instagram, men også at vi faktisk øver os og sveder. Det er også vigtigt at vise, siger Anne, der håber, at hun med Skateducate kan bidrage til et opgør med en perfekthedskultur.

- Det var meget dét, jeg ville gøre op med, dengang jeg startede Skateducate, fordi jeg så, at piger og kvinder ikke var så gode til at fejle. Det handler skate stadig om, men det er ikke så italesat længere, så det har vi gjort mere tydeligt, mener hun.

Annonce

En åben dør til Godsbanen

Ligesom Skateducate kan åbne en dør ind til skatemiljøet, ønsker Anne også, at den frivillige forening gennem sine arrangementer kan virke som en uformel indgang til Institut for (X) og resten af godsbanearealet for folk, der kommer ude fra.

- Da vi i sommer havde dagscamps, viste vi også rundt i området og hilste på naboerne for at nedbryde nogle af de spørgsmål, der kan være, om man godt må være her. Men også for at vise, at vi ikke bare er en lille enklave. Selvfølgelig er vi centreret omkring Conny, men vi er også en del af noget større her i området.

Anne Eggebrecht håber, at hun med Skateducate kan bidrage til et opgør med en perfekthedskultur blandt unge kvinder, for skateboarding handler i høj grad om at falde og øve sig. Det giver sved på panden og blå mærker. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl
Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Få det fulde overblik over Viby-sagen: Derfor endte drabsmand med 12 års fængsel for at stikke sin eks-hustru ihjel

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

50 år som dronning: Jubilæum fejres med to ture i karet, hyldest på Rådhusets balkon og folkefest i Mindeparken

Byudvikling For abonnenter

Kommunen takker nej til milliongave fra bygherre: Tvivl om juraen nulstiller aftale

Debat

David Nielsen betalte prisen: Og nu er løsningen på AGF's krise åbenbart et seminar

Aarhus For abonnenter

Aarhus var i akut mangel på stemmetællere: Så fandt kommunen en løsning

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Alarm 112

Så faldt dommen i Viby-knivstikkeri: Der var tale om drab - og straffen kunne have været højere

Aarhus For abonnenter

Bag om myten: Er Botanisk Have en voldtægtsmagnet som kvinder bør undgå om natten?

Kultur

Fejring i Mindeparken: Kæmpestort børnekor synger for Dronningen

Alarm 112

Fireårig datter ville gerne se sin mor: - Storebror måtte forklare, at far havde stukket hende ned, og at de ikke ville se mor igen

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Byudvikling

Aarhus Havn er årsag til 17.000 job: Sådan er havnen kommet frem til tallet

AGF For abonnenter

David Nielsen fyldte mere på gangene i AGF, end de fleste lige aner - og derfor bliver hverdagen med en ny cheftræner også en helt anden nu for klubben, spillerne og fansene

AGF

AGF-duo klar til U21-landsholdet - men Hausner er forbigået

Annonce