Annonce
Aarhus

Hilsen til stor arkitekt: Gamle reoler fra Erhvervsarkivet bygges ind i ny arkitektskole

Kampmanns reoler fra Erhvervsarkivet bliver som inventar på den nye arkitektskole, der efter planen skal stå klar på godsbanearealerne i 2021. Visualisering: Tegnestuen Praksis

Reolsystemer fra depotet på Hack Kampmanns Erhvervsarkiv vil blive en del af den nye arkitektskole.

AARHUS: Når de studerende rykker ind på den nye arkitektskole ved Godsbanen i 2021 og lader blikket vandre rundt i lokalerne, vil deres øjne ikke blot mødes af ny og funklende arkitektur.

Der vil samtidig være markante referencer til arkitekturhistorien. Skolens mediatek, der skal indeholde både bibliotek og studiepladser, vil nemlig tage udgangspunkt i et reolsystem, som indtil for nylig var placeret i depotet på Hack Kampmanns Erhvervsarkiv.

Den kendte arkitekt står bag markante Aarhus-bygninger som Aarhus Toldkammer, Aarhus Teater og altså også Erhvervsarkivet, hvorfra Arkitektskolen Aarhus har fået en samling af reoler, som nu skal danne rammen om mediateket i den nye skole.

- Reolsystemet er en fantastisk gave. Vi har valgt at bruge de fine reoler som afsæt i udformningen af mediatekets geometri og materialeholdning. Samtidigt vil en sådan arkitektonisk hilsen til en af Danmarks største arkitekter være et underspillet, men ikke uvæsentligt slag med stemmegaflen på landets nye arkitektskole. Og dette netop i Aarhus og omegn, hvor Kampmann fik opført mange af sine værker, siger Mads Bjørn Hansen, der er partner i tegnestuen Praksis, der har vundet udbudsopgaven om indretningen af det nye mediatek.

Annonce
Visualisering: Tegnestuen Praksis

Ombygges til møbler

De gamle reoler er skabt i rå fyr og danner rammen om 520 kvadratmeter over stueplansniveau og 940 hyldemeter fordelt på fire etager.

Derudover slibes et antal af reolerne og ombygges til møbler.

Indretningen af mediateket er støttet af A.P. Møller Fonden, der i alt har doneret 26 millioner kroner til indretningen af den nye arkitektskole. Pengene skal ud over mediateket bruges på indretning af didakteket, der er en moderne gentænkning af det klassiske auditorium og undervisningslokale.

- Vinderforslaget rammer meget præcist i forhold til bygningen og brugernes behov. Og det vil bidrage til at skabe spændende rammer for de studerende på den nye arkitektskole. Det er der brug for, når Arkitektskolen Aarhus også i fremtiden skal uddanne superdygtige arkitekter, siger direktør Henrik Tvarnø fra A.P. Møller Fonden.

Den nye arkitektskole skal efter planen stå færdig i starten af 2021.

Visualisering: Tegnestuen Praksis
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En opvisning i socialdemokratiske valgløfter

Da Helle Thorning-Schmidt i 2011 tiltrådte som Danmarks første kvindelige statsminister, blev det hurtigt klart, at det reelt var de radikale, der sad på magten, mens stort set ingen af hendes socialdemokratiske mærkesager og valgløfter blev gennemført. Da landets næste kvindelige statsminister, Mette Frederiksen, mandag kunne præsentere sin første finanslov, var det det stik modsatte - en opvisning i hvordan man sætter sig på magten og gennemfører sine valgløfter, mens det radikale støtteparti blev kørt helt over. Anført af tidligere Aarhus-borgmester finansminister Nicolai Wammen lykkedes det at få lavet ikke alene en af de rødeste finanslove meget længe set. Der er samtidig fundet plads til at kunne gennemføre rigtig mange af de socialistiske løfter, som vælgerne blev stillet i udsigt op forud for valget i sommer. Godt nok er det helt store valgløfte om tidlig tilbagetrækning til de fysisk nedslidte endnu ikke gennemført, men rigtig mange af de øvrige løfter er faktisk. Ikke mindst fik psykiatrien et meget længe ventet løft. I årevis har området været forbigået og kraftigt underprioriteret, og derfor var det også helt på sin plads, at Wammen levede op til løfterne fra valgkampen og sikrede midler til en af vores samfunds mest udsatte grupper. Der er stadig plads til forbedring, men finansloven var på det punkt et skridt i den rigtige retning. Til gengæld må det være mere end svært for den radikale leder Morten Østergaard at kigge sine vælgere i øjnene i disse dage. Socialdemokraterne gav enkelte indrømmelser på indvandrerpolitikken, men ellers bankede Wammen for alvor de radikale på plads, og radikale vælgere må med skuffelse konstatere, at dagene, hvor partiet via Margrethe Vestagers ledelse styrede Danmark, endegyldigt er forbi. I hvert fald er det umuligt at se radikale aftryk på den økonomiske del af finansloven, som til gengæld desværre må skabe jubel hos SF og Enhedslisten. For endnu en gang er den socialistiske misundelsespolitik og mærkesager slået igennem for fuld kraft med ekstra arveafgift og øget offentligt forbrug. Radikale har ellers gentagne gange langet ud efter borgerlige regeringer og specielt støttepartiet Dansk Folkeparti, som er blevet beskyldt for at se stort på alt andet indvandringspolitikken, men det er lige præcis det samme, man med rette nu kan beskylde det tidligere borgerlige midterparti for. Det virker i hvert fald som om, at Morten Østergaard har givet køb på alle økonomiske ønsker for at få små indrømmelser på spørgsmål om indvandring. Det er stærkt bekymrende, for Østergaard burde have været garanten for, at den røde regering økonomisk blev trukket i retning af midten. Det blev den på ingen måde, og derfor fik vi den rødeste finanslov i mange år. Den er blottet for jobskabende initiativer og hensyn til erhvervslivet men til gengæld med en regering, der bruger stort set hele det økonomiske råderum i et hug. Det giver øget velfærd på kort sigt men kan på længere sigt blive en meget dyr fornøjelse.

Aarhus

Flere mænd ville se Mormon-musicalen

112

Spottede fællestræk ved villaindbrud: Tre mænd fra Aarhus idømt flere års fængsel

Annonce