Annonce
Debat

Himmelbjerget: Naturen har ikke brug for at blive udviklet

"2020 viste mange danskere, hvor stor betydning den gratis adgang til naturen havde. Den er også en uhyre væsentlig del af stedets historie", skriver Marianne Nørmose. Arkivfoto: Helle Køhler Holm
Annonce

DEBAT: Til arkitektfirmaet Hasløv & Kjærsgaard, når I starter jeres arbejde i forhold til Himmelbjerget, bedes I huske, at langt de fleste besøgende på Himmelbjerget kommer for at nyde den storslåede uspolerede natur.

Mange kommer desuden for at genopleve barndommens obligatoriske tur (uanset, hvor i landet man boede, gik på et tidspunkt en udflugt til Himmelbjerget) - at gense og vise andre stedet og naturen er den almindeligste begrundelse for besøgene.

Please, uanset, hvad I gør, så har naturen ikke brug for at blive "udviklet" - hav respekt for den, lad den være, som den er - vedligeholdt, men ikke ændret. Lad ikke naturen ved Himmelbjerget blive u-genkendelig - please!

Som silkeborgenser har jeg brugt naturen i området siden 1946 - vandret og sejlet og de senere år, hvor jeg har boet i Ry, har jeg snakket med rigtig mange hverdagsturister på Himmelbjerget - alle har givet udtryk for at være kommet på grund af naturen og stedets særlige atmosfære (bl.a. salgsboderne på toppen og det ældgamle hotel Julsø, som ønskes genopført efter brand. Det lå ved Hjejlbådenes anløbsplads ved bjergets fod og trak turister til - ved også at være et fremragende spisested).

Husk naturen - respekter den. 2020 viste mange danskere, hvor stor betydning den gratis adgang til naturen havde. Den er også en uhyre væsentlig del af stedets historie. Sigt ikke kun på nye turister - til gengæld bliver vi, der kom tidligere, måske væk.

P.S. Vi er også nogen, som dyrker stedets energi/ spiritualitet, men det er en helt anden historie, som næppe vil kunne redde stedet eller vil kunne undgå at blive ødelagt af udviklingen. Far med lempe - please!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce