Annonce
Østjylland

Hippie-pisset virkede, tilstår skeptisk topstudent

Med et gennemsnit på 11,2 har Line Ascanius ikke nogen problemer med at komme ind på sit drømmestudie. Og hun tror selv, at snittet er blevet så højt, fordi hun har fået masser af formativ feedback frem for karakterer i de tre gymnasieår. Foto: Morten Pape

Nybagt topstudent har fået vendt skepsis til begejstring og ser ingen grund til, der skal være løbende karakterer i gymnasiet.

Annonce

Odder: Line Ascanius var mildt sagt skeptisk, da hun i august 2014 fik at vide, at den naturvidenskabelige gymnasieklasse, hun skulle begynde i, var med i et forsøg, der betød, at hun kun ville få karakterer til prøver og årskarakterer.

Hippie-pis kaldte hun det forsøg, som hendes gymnasium i Odder havde trukket ned over den traditionelt set meget stræberiske y-klasse.

I dag kan hun med studenterhuen godt placeret på sit kloge hoved konstatere, at hendes skepsis blev gjort til skamme.

- Da jeg begyndte i gymnasiet, havde jeg håbet på at komme ud med et gennemsnit på 10,8, så jeg kunne komme direkte ind på medicinstudiet. Jeg blev student med et snit på 11,2, siger Line Ascanius.

Og hun er ikke i tvivl om, at det blandt andet skyldes den måde, hun og hendes klassekammerater har arbejdet på i de tre gymnasieår.

- Jeg tror ikke, jeg ville have flyttet mig så meget, hvis jeg havde fået løbende karakterer på den gamle måde, siger hun.

I stedet for karaktererne har hun og klassekammeraterne fået formativ feedback. Det har tvunget eleverne til at forholde sig til de udviklingspunkter, som læreren pegede på, når de fik opgaver tilbage.

- Hvis jeg nu fik en dansk opgave tilbage, hvor der stod, at jeg skulle arbejde med kommatering, så gjorde jeg det. På den måde er jeg blevet klogere ved at flytte mig på læring, mener Line Ascanius.

Det har været virkelig underligt kun at få karakterer til eksamen. Vi har ligesom manglet den skriftlige feedback.

Line Ascanius, nybagt student
Frederikke Juncher Høeg (t.v.) og Line Ascanius er to af de såkaldte 12-talspiger, og de ser ikke nogen grund til at genindføre løbende karakterer i gymnasiet. Foto: Morten Pape
Annonce

Individuelt fokus

Klassekammeraten Frederikke Juncher Høeg er mindst lige så begejstret for at have været en del af forsøget.

- Der har været mere fokus på den individuelle læring, der er taget mere udgangspunkt i den enkelte elev, synes hun.

Desuden har der været meget gruppearbejde, hvor eleverne har været sat sammen enten med nogle, der lavede samme type fejl eller de stik modsatte fejl.

- På den måde er vi blevet rigtig gode til at bruge hinanden, mener Frederikke Juncher Høeg.

- Vi har også brugt hinanden meget her i eksamensperioden, fordi det netop ikke har handlet om at være bedre end de andre, men om at glæde sig over de andres glæde, siger Line Ascanius.

Der er 12-taller i huerne, men det er ikke karaktererne, der har været i fokus i 3.y på Odder Gymnasium. Foto: Morten Pape
Annonce

12-tals piger

2Begge piger erkender blankt, at de nok vil falde ind under begrebet 12-talspiger. De er begge meget ambitiøse med drømme om henholdsvis medicinstudiet og veterinærmedicinstudiet. Og selvom de synes, at 12-talspigernes udfordringer med perfektionisme er blevet kørt lidt op i medierne, så ved de også, at der er faldgruber, når man har det perfekte som ideal.

- Men vi er i stand til at fungere i den virkelige verden. At klare os godt i skolen, men også have det sjovt i weekenderne med vores venner, siger Line Ascanius og understreger, at der ikke er droppet nogle ud af deres klasse som resultat af et for hårdt pres eleverne imellem.

- Jeg synes, karakterfrie klasser er en rigtig god udvikling, og jeg kan ikke forestille mig, at det ikke vil gavne alle, slutter hun, inden hun og Frederikke Juncher Høgh skal med resten af 3.y på studentertur. I første omgang i løb bag vognen.

Det er nemlig en tradition, at dem, der slutter eksamen af med et 12 tal, skal løbe op af Østermarksvej.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Børn og unge hårdt ramt: Omkring 30 smittede og 300 børn er sendt hjem fra århusianske skoler og dagtilbud

coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Annonce