Annonce
Kultur

Hippien fra Hanherred fik unik lydoptagelse: Lennon sagde 'gør noget' og det gjorde Karsten Højen

Karsten Højen til venstre med mikrofonen interviewer sine forbilleder John Lennon og Yoko Ono. Nu er båndet til salg hos Bruun Rasmussen efter at have ligget i en rodekasse hos Karsten i årevis. Foto: Privatfoto/Bruun Rasmussen
Karsten Højen har både flirtet med den militante venstrefløj og optrådt som "Sultanen fra Ali Baba". På en måde er der en lige linje tilbage til den 16-årige Karsten og hans kammerater, der kæmpede sig gennem snestormen med en tomt kassettebånd for at interviewe John Lennon og Yoko Ono. Vi bringer andet afsnit om hippien fra Thy.

Musik: John Lennon og Yoko Ono er lettede. Endelig er journalisterne og fotograferne ude af døren, og pressemødet på Verdensuniversitetet i Skyum Bjerge er slut. Det var en aftale, som ikke var til at komme udenom, hvis de to kendte skulle have lov at være i fred i Hanherred og Thy, hvor de havde slået sig ned i en periode omkring årsskiftet 1969/1970.

Imens John og Yoko har trukket sig tilbage til deres værelse, og forstander Aage Rosendal rydder væk, er fire 16-årige drenge på vej gennem snestormen i et folkevognsrugbrød.

Først da de ruller ruller ind på gårdspladsen, opdager de, at pressemødet for længst slut, men de giver ikke op og banker løs på døren.

Annonce

Og da forstanderen åbner døren, er han ikke spor afvisende. "Jeg skal lige spørge John og Yoko", siger han.

Ragsokker på sofabordet

Der er også enkelte andre journalister, der er kommet for sent, og der bliver hurtigt stablet et meget anderledes og afslappet ekstra-pressemøde på benene, hvor verdensstjernerne sidder på række i en stor sofa med ragsokkerne oppe på sofabordet. På den anden sofa sidder Karsten med kassettebåndoptager og mikrofon, og en af de andre drenge, Jesper, giver den som skolebladets fotograf med det kamera, han har lånt af sin søster uden at spørge.

Hippien fra Hanherred og Lennon-optagelsen

Artiklen her er anden del af fortællingen om Karsten Højen. Første del kan læses her.

Tirsdag bringer vi sidste del om kassettebåndet med John Lennon, og hvad det kan være værd.

Karsten Højen oplever hurtigt, at der en særlig kontakt mellem John og Yoko og drengene fra Hanherred.

- De andre journalister var jo pågående og kritiske. De stillede de samme spørgsmål, som John og Yoko havde fået mange gange før. For os var de jo forbilleder, og vi var interesserede i deres fredsmission, siger Karsten Højen.

På sit skoleengelsk med nordjysk toneleje får Karsten blandt andet spurgt, hvordan han og de andre unge kan gøre noget for at støtte op om fredsfilosofien.

Pludselig sidder Karsten Højen med mikrofonen og kigger på hele striben fra venstre mod højre: Yoko Ono, John Lennon,  Anthony Cox og Melinda. Og lige i midten - Yoko og Anthonys datter, Kyoko, som der var en strid om dengang i 1969/1970. Foto: Privatfoto/Bruun Rasmussen

Da Lennon finder ud af, at drengene er fra et skoleblad, siger både han og Yoko, at de skal finde på noget, der hvor de er. Lave plakater og happenings på deres egen skole.

"Hvis I ikke kan finde på noget, så kopier os", siger Lennon og både han og Yoko siger, at de kan gøre en forskel.

"Man må påbegynde der, hvor man befinder sig", siger de.

Annonce

Om juletræet med Lennon

En stor del af interviewet er sikret på det hvide kassettebånd, som nu er på auktion hos Bruun Rasmussen. Det er også foreviget på båndet, at Karsten spørger, om John ikke vil spille og synge lidt for dem.

"Det kan vi da godt, hvis I gider høre på det", siger Lennon.

Han tager en gammel guitar, der står i hjørnet og de spiller og synger lidt "Give peace a chance". John og Yoko synger også en lille sang - "Radio Peace" - som aldrig har været udgivet på plade.

- Måske findes den kun på vores kassettebånd, siger Karsten Højen og mener, at sangen er lavet i forbindelse med Lennon og Onos planer om at starte en radiokanal - Radio Peace - i Amsterdam.

De andre journalister var jo pågående og kritiske. De stillede de samme spørgsmål, som John og Yoko havde fået mange gange før. For os var de jo forbilleder, og vi var interesserede deres fredsmission

Karsten Højen

Karsten og vennerne har på det her tidspunkt selv startet et band, som de kalder Underground Blues Station. Og han får også snakket blues med selveste Lennon.

Underground Blues Station er faktisk aldrig rigtig officielt gået i opløsning her 51 år efter, men det er efterhånden længe siden, de har spillet. Af gode grund.

- En af bandkammeraterne er død, og en anden bor på plejehjem. Så mon ikke det er ved at være slut med bandet nu, siger Karsten Højen.

Annonce

Nærmest lykkelig

En hel time har drengene fra Hanherred sammen med to af de mest kendte mennesker i verden der i 1970.

- Juletræet stod i stuen, og vi dansede også om det med dem og sang julesalmer, selv om de ikke kunne teksterne, siger Karsten Højen.

Til sidst synes den lokale vognmand fra Skovsgård, der har siddet bag rattet på vej gennem sneen, at det må være tid at køre hjemad.

Mens de kører, er sneen stoppet, alt er hvidt og frostklart og solen er brudt frem.

- Det passede til den følelse, vi havde. Vi havde været der, vi havde siddet sammen med dem, vi havde snakket, danset og sunget sammen med dem. Vi var på kanten af eufori, siger Karsten Højen.

Men stadig kun på kanten - man er vel nordjyde. Han ved heller ikke, om den januardag for 51 år siden kom til at ændre hans livsbane, for det kan man jo ikke vide, og de var jo allerede fanget af hippie-idealerne inden. Men dagen kom til at speede udviklingen op, for da Karsten og klassekammeraterne kom hjem til Skovsgård var de jo nærmest rockstjerner i hele Hanherred.

- Joh, vi blev da godt modtaget, og der blev skrevet om os i den lokale avis, siger Karsten Højen.

Annonce

Shangri-La, Aciamaj Siva og Amdi

Han og kammeraterne skrev selvfølgelig også om Lennon, Yoko og fred i deres eget skoleblad, som de kaldte Aciamaj Siva.

- Det skulle helst lyde hippieagtigt, men det var faktisk bare Jamaica Avis stavet bagfra, siger Karsten og fortæller om nogle af de fredshappenings, de arrangerede:

- Udover at skrive om fredsbudskaberne i skoleavisen, lavede vi også flowerpower-dage og  opfordrede alle til at tage en blomst bag øret eller i knaphullet til morgensang.

Det gik også godt med bandet Underground Blues Station og de andre bands, Karsten kom med i - Sunshine Explotion og Shangri-La.

Han kom til at hænge ud i det alternative samfund, som mange kalder Thylejren. Den ligger bare ikke Thy men i Hanherred, så Karsten og enhver nordjyde, der kender til elementær lokalgeografi, kalder den Frøslevlejren.

- Der var jo musik og mange spændende mennesker, der blev røget meget hash og taget lsd. Vi har spillet der flere gange til koncerter, hvor også Gnags og Gasolin og andre spillede, siger Karsten Højen.

Han vendte ryggen til Hanherred og tog på Den Rejsende Højskole på Fanø, der senere udviklede sig til Tvind. Guruen Amdi Pedersen var den store inspirator, og Karsten var grebet.

Annonce

Fra hashhippie til revolutionær

- Jeg gik fra at være en hashrygende hippie til at være én, der slet ikke røg hash, men som gjorde sig nogle tanker i stedet for, siger han.

Karsten fyldte 18 i Rawalpindi i Pakistan under en fire måneder lang rejse gennem Mellemøsten, Asien og Indien. Han var ikke den spirituelle nyreligiøse hippie, men den der ville ændre tingene. Han blev kampberedt og revolutionær. En "rigtig" arbejder.

Så er der igen nogen, der ringer til Karsten Højen for at høre om hans optagelser fra et særligt møde med John Lennon i 1970. Nu vil BBC have Karsten fra Skovsgaard på skærmen. Foto: Tommy Byrne

- Ja, jeg var da arbejderromantiker, og jeg har siddet i den store kantinesal på B&W i lilla kedeldragt sammen med alle de andre. Man skulle være en del af arbejderklassen og ikke sidde på et universitet, siger Karsten Højen.

B&W, Tuborg og Pedershåb Maskinfabrik i Brønderslev var nogle af de industriarbejdspladser, som han arbejdede på i de år, hvor han reelt kæmpede for en arbejderrevolution. Og for alt mulig andet.

Karsten var med i slumstormerbevægelsen, han var med til at stifte KAP (Kommunistisk Arbejder Parti), og han slynger flere andre forkortelser og bevægelser ud, som han enten var med i eller uenig med.

- Vi diskuterede rigtig meget på venstrefløjen dengang. Vi brugte nok mere tid på at hinanden end på det, som vi egentlig kæmpede for. Vi var nok naive, men jeg er nu ikke en af dem, der fortryder, siger han.

Det gik da heller ikke værre eller bedre end, at Karsten endte med at flytte hjem til Nordjylland sammen med sin kone Lisbeth, overtage det gamle gulstenshus og stille op for Socialdemokratiet.

- Dengang kunne man ikke kan komme herop og sige, man var VS'er, for så er der ikke nogen, der gider høre på én, siger han.

Det kan virke som ren magi, at fire 16-årige drenge får adgang til John Lennon og Yoko Ono. Men det lykkedes for Karsten Højen og hans tre kammerater, og siden er han - blandt meget andet - blevet tryllekunstner. Sultanen fra Ali Babas Karavane, lyder kunstnernavnet. Privatfoto: Karsten Højen

Men lige for tiden gider rigtig mange godt høre på den 67-årige mand fra Skovsgård. Både BBC, Avisen Danmark og andre medier. Det er nemlig ham, der kan fortælle historien om dengang fire drenge hyggede med Lennon og Ono, tog billeder af dem og interviewede dem.

Det var magisk tænkning, der blev til virkelighed, og magien hænger ved. Karstens alter ego er nemlig Sultanen fra Ali Baba, der rejser rundt på diverse byfester og tryller for børnene.

Den 28. september hiver auktionarius hos Bruun Rasmussen en lille samling op af tryllehatten. En med et hvidt kassettebånd, nogle billeder og det nok eneste eksemplar af en særudgave af skolebladet Aciamaj Siva.

Annonce
Kultur For abonnenter

Passionerede fugleentusiaster danner rammen om fortælling om frihed: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Alarm 112

Røver truede sig til penge ved 7Eleven: Stak af inden politiet dukkede op

AGF

David Nielsen hylder modstander efter pokalsejr: - Jeg får kuldegysninger over en fodboldklub som Frem

Aarhus

Sprayede maling i hovedet på lokomotivfører: Ung graffitimaler taget på fersk gerning på Aarhus H

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

Kultur For abonnenter

Kvinderne styrer: 'Gift ved første blik'-mændene har problemer med kæledyr og prutter

Sport

Trøjborgs pølsevogn er blevet til kaffebar: I begyndelsen hadede de nye ejere hinanden, nu vil de hygge om Aarhus' bohemekvarter

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

AGF

Reportage fra et vindblæst Valby Stadion: Der var ild i de store pinde og i særdeleshed i Oliver Lund, da AGF røg videre i pokalen

Aarhus For abonnenter

Trængslen vokser på Brabrandstien: Så mange alvorlige uheld er der sket de seneste tre år

Aarhus

Galophest er folkeeje i Aarhus: 130 ejere og Karin Salling spiller en rolle i eventyret

Annonce