Annonce
Kultur

Hiraki bryder ned og bygger op uden regler: Ambitionen er at skabe musik, verden ikke tidligere har hørt

Det var en koncert, som i sin tid gav medlemmerne i Hiraki ideen til at lave musik sammen. Her er de selv i gang for fuld udblæsning. Foto: Peter Drastrup
Hiraki fra Aarhus udsender til april en plade, der vil virke skræmmende og utiltalende for de fleste. Gruppen har dog allerede fået fat i et publikum inden udgivelsen af deres første plade.

AARHUS: Ideen opstod nærmest med det samme. De elskede i forvejen de larmende, støjende og eksperimenterende toner, men det var først i det øjeblik, at de tre kammerater oplevede nogle bekendte musikere fyre den af på scenen, at de tre århusianere blev enige om, at de skulle kaste sig ud i et nyt musikalsk projekt.

Et band, der kun havde en regel. Der er ingen regler.

Den aften blev trioen Hiraki skabt. Det er snart fem år siden og til april kan de tre medlemmer så endelig se deres første fuldlængde blive sendt på gaden.

Pladen bliver udgivet af det amerikanske selskab Nefarious Industries og distribueret af flere mindre selskaber kloden rundt.

- Vi hører meget vild musik, men det som de to andre medlemmer tidligere havde spillet i Lis Er Stille var meget pænt og storladent, så vi snakkede om, at vi godt kunne tænke os at lave noget vildt voldsomt musik, som du ikke kunne finde herhjemme eller på verdensplan, fortæller trommeslager i Hiraki, Tim Frederiksen.

Annonce

Kunstnerisk søgen

Herefter gik den kunstneriske søgen efter et nyt udtryk for de tre medlemmer, der tæller Jon Gotlev (Sang/synth/larm), Tue Schmidt Rasmussen(guitar) og Tim Frederiksen(trommer).

- Vi begyndte bare at jamme løs. Vi er glade for de larmende lyde og den kontinuerlige rytme, som bygger sig op i blandt andet elektronisk musik. Vi ledte efter noget, der ikke var hørt før. Det måtte gerne være svært at sluge i første forsøg, siger Tim og uddyber:

- Vores udgangspunkt for et nummer var ofte en følelse. Kunne vi finde et øjeblik, hvor synthezeiseren brækkede på den helt rigtige måde, så ville vi dyrke den rytme eller lyd og få skabt et nummer ud fra den. Vi bliver inspireret af rigtigt mange ting i forhold til vores musik. Eksempelvis elektronisk musik som formår at bygge sig op fra noget helt småt og gøre det større ved at lægge flere lag på og repetere rytmen, siger Tim.


Vores udgangspunkt for et nummer var ofte en følelse. Kunne vi finde et øjeblik, hvor synthezeiseren brækkede på den helt rigtige måde, så ville vi dyrke den rytme eller lyd og få skabt et nummer ud fra den.

Tim Frederiksen


Annonce

Indspillet i øvelokalet

Pladen er blevet indspillet i gruppens eget øvelokale, hvor de med hjælp fra lydguruen Anders Ruby fik opstillet mikrofonerne rigtigt og tilsluttet en pult, så de kunne skabe de rigtige omstændigheder til en håndfuld sange, der skubber til grænserne i forhold til opfattelsen af, hvad der er musik og hvad der ikke er.

Intet er nemlig normalt i Hirakis univers.

To af medlemmerne i Hiraki har en fortid i bandet Lis Er Stille. Foto: Malte Riis

- Vores udgangspunkt for pladen har hele tiden været, at vi ville forsøge at gøre tingene på en anden måde end alle andre. Vi har hele tiden spurgt os selv om, hvor vi kunne tage tingene hen og hvilke muligheder vi havde for at gøre det? På den nye plade finder du både Shout outs og noget som minder om digtoplæsninger. Det er vildt fedt. Det er svært at sige hvordan det vil bevæge sig fra denne plade. Æstetikken og udtrykket vil nok være det samme, men vi vil hele tiden stræbe efter det, der ikke er hørt før. Alle siger, at de har lavet noget helt unikt, men det føler jeg faktisk, at vi har gjort her. Jeg synes ikke, at der findes noget derude, som lyder ligesom os, siger Tim Frederiksen.


Alle siger, at de har lavet noget helt unikt, men det føler jeg faktisk, at vi har gjort her.

Tim Frederiksen


Annonce

Større netværk

Pladen bliver som bekendt udsendt af et amerikansk selskab med et langt større netværk end det gruppen selv vil kunne stable på benene fra Aarhus.

Ejeren af Nefarious Industries oplevede Hiraki ved et show i Danmark og var ikke et sekund i tvivl om, at han gerne ville lave noget sammen med dem, når timingen var rigtig.

- De kan meget nemmere nå ud til magasiner og skaffe omtale. Vores første video til pladen blev blandt andet vist eksklusivt på et større amerikansk netmedie, fortæller Tim og tilføjer, at forbindelsen til det amerikanske selskab er kommet via et andet dansk band OXX, der allerede er en del af selskabet.

Valget af amerikanerne har allerede set ud til at give pote inden pladen er blevet sendt på gaden. Hiraki kan nemlig melde om udsolgt hos de fleste distributører.

Faktisk har de været nødt til at beholde en del af vinylerne selv, så de har noget at sælge ud af til kommende koncerter.

”Stumbling Through The Walls” bliver sendt på gaden 9. April.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Ny AGF-sportschef: Jeg er ikke komfortabel med at befinde mig i komfortzonen - jeg hader det

Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Aarhus For abonnenter

På rundtur til de fredede bygninger i Aarhus: - Alt er gennemtænkt

Annonce