Annonce
Fødselsdage

Hirsi Ali fylder 50 år: Fra Somalia til USA's konservative højborg

Forfatter og aktivist Ayaan Hirsi Ali fylder 50 år onsdag 13. november. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Somaliskfødte Ayaan Hirsi Ali har slået mere i bolledejen end de fleste andre somaliske kvinder. Hun har vist undertrykkende kultur trods. Nu fylder hun 50 år.

50 Livet har slået nogle store sving for Ayaan Hirsi Ali.

Onsdag 13. november er det 50 år siden, hun blev født i det muslimske Somalia, men skæbnen har ført hende til et liv langt væk fra det afrikanske land og også gjort hende berømt. Hendes far var politisk aktiv og måtte flygte med sin familie. De var igennem flere lande, inden Ayaan Hirsi Ali endte i Holland.

Der har siden været sået tvivl om, hvorvidt hun nu også skulle have haft opholdstilladelse og senere hollandsk statsborgerskab, fordi hun fejlagtigt havde påstået, at hun kom til Holland direkte fra Somalia.

Hun talte også om, at hun var truet af tvangsægteskab, og det har hollandske dokumentarjournalister stillet spørgsmål ved. Hun var medlem af Hollands parlament for det liberale VVD-parti, da sagen eksploderede, og hun valgte da at stoppe som parlamentariker i 2006.

Men hun er fortsat hollænder, og hun har brugt sin nye tilværelse i Vesten til at kritisere nogle af de traditioner og regler, der er i hendes gamle kultur og i islam. Det har ført hende vidt. I dag er hun tilknyttet en af det konservative USA's førende tænketanke, nemlig American Enterprise Institute i Washington D.C., som forsker.

Men hun har mærket, at hendes aktivisme har konsekvenser.

I 2002 kom hendes bog "De Zoontjesfabrik" på gaden. Det betyder "Sønnefabrikken". Bogen kritiserer kvindens plads og manglende rettigheder i muslimske samfund, og den kritiserer omskæring af kvinder. Det førte til dødstrusler mod hende, og fra da af måtte hun have politibeskyttelse.

I 2004 skrev hun manuskriptet til den islamkritiske film "Submission", som instruktøren Theo van Gogh lavede. Filmen blev kraftigt kritiseret af mange muslimer. Senere i 2004 blev van Gogh myrdet af en muslim, der siden blev idømt livsvarigt fængsel for terror.

Ayaan Hirsi Ali har også været i Danmark flere gange. I 2010 deltog hun i Dansk Folkepartis årsmøde. Hun modtog i 2004 partiet Venstres frihedspris. Under Muhammed-krisen i 2005 og 2006 roste hun statsminister Anders Fogh Rasmussen for håndteringen af situationen og forsvaret af ytringsfriheden.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Parkering på fiskerihavnen. Er vi blot en stime gubbier i akvariet?

Det forekommer mig ret bizart, at to rådmænd offentligt diskuterer, hvem der mon er skyldig i den ene fejl efter den anden, samtidig med at vi borgere blot ser på cirkusset. Det var i ingens interesse, at parkeringsforholdene blev ændret på Fiskerihavnen. Men af en eller anden finurlig bureaukratisk grund ændrede man det uden argumentatorisk grund. Vi så det også med projekt Aarhus Folkepark, hvor der heldigvis blev oprettet borgergrupper mod indgriben i vores grønne områder. Burde det overhovedet være nødvendigt at oprette protestgrupper? Burde borgerdemokrati/-inddragelse ikke være en ren selvfølge? Heldigvis landede Lind Invest og Salling Fondene lidt ro på bølgen i akvariet. Men også her går det stærkt, og før vi fik set os om, hed projektet pludselig Kongelunden. Jo, demokratiets vej i akvariet vil ingen ende tage. Gubbierne svømmer konstant rundt og følger bare strømmen af fodringen fra oven. Det er, som om byrådets aktører i akvariet helt har glemt, at de er medaktører og skal varetage miljøet i vandet til gavn for alle. Det kunne være ønskeligt, at man lyttede noget mere til borgerne og stillede dem overfor flere valg, så det ganske enkelt var flertallet, der havde en sidste stemme, i forhold til om det skal være den ene eller den andens byudviklers forslag, der bliver realiseret i de forskellige enormt store projekter, der skal udvikle byen. Vi skal alle være her, og vi skal alle behandles med respekt.

Annonce