Annonce
Aarhus

Hirtshals lever fint med møller på havn: - De generer os overhovedet ikke

Disse fire 150 meter høje vindmøller skabte på forhånd nogen bekymring i Hirtshals. Men da møllerne først stod der, viste bekymringen sig ubegrundet. Foto: Hirtshalshavn.dk
På Aarhus Ø er de bekymrede ved udsigt til vindmøller på Aarhus Havn. Bekymrede var de også i Hirtshals. Det er de ikke mere.

AARHUS: Mens vindmøller på Aarhus Havn er noget, der - måske - hører fremtiden til, så er vindmøller  i allerhøjeste grad en realitet på havnen i Hirtshals.

Sidste år opførte Hirtshals Havn fire 150 meter høje vindmøller. Så i Hirtshals må man kunne få svar på det spørgsmål, der nager på Aarhus Ø efter, at det røde flertal i Aarhus Byråd i onsdags besluttede at åbne for vindmøller på havnen.

Støjer de?

Annonce

Det var, hvad en del mennesker i Hirtshals på forhånd frygtede. Da havnens vindmølleprojekt var i offentlig høring,  modtog Hjørring Kommune 18 bemærkninger og indsigelser.

10 af dem udtrykte bekymring for blandt andet støj.

Man kan faktisk ikke høre dem

Blandt dem Niels Erik Heede Jensen, der har sommerhus uden for Hirtshals. Når han ikke opholder sig i sommerhuset, bor han i Risskov.

- Jeg er en af dem, der frygtede lavfrekvent støj. Men man kan faktisk ikke høre møllerne. Hvis der kommer vindmøller på Aarhus havn, kan jeg ikke se den store forskel på dem, de store kraner og Maersk-terminalen, siger Niels Erik Heede Jensen.

Som sommerhusejer bor Niels Erik Heede Jensen ikke klos op ad vindmøllerne.

Det gør Rasmus Leif Feilberg. Han bor på Fiskebanke 2. Helt inde midt i Hirtshals.

- Der var da dem, der var bekymrede, inden møllerne kom op. Man fandt dog hurtigt ud af, at der ikke var grund til bekymring. Jeg bor cirka 800 meter fra møllerne og hører dem aldrig. Jeg har prøvet at stå helt ude mellem møllerne. Der hører man dem heller ikke. De generer overhovedet ikke. Det er faktisk forbavsende, siger Rasmus Leif Feilberg.

Vindmølleplanlægning

Et flertal i Aarhus Byråd, bestående af S, SF, EL og et af de tre radikale byrådsmedlemmer, Eva Borchorst Meinertz, vedtog i onsdags en plan for vedvarende energi.

Efter en høring anbefalede Teknik og Miljø byrådet, at der kun kom blev givet tilladelse til to vindmøller i Aarhus Kommune. De skulle ligge i Kasted.

Den oprindelige plans udpegning af Vosnæs og Aarhus Havn som vindmølleområder anbefalede Teknik og Miljø fjernet på grund af naboernes voldsomme protester over støj og for Vosnæs' vedkommende naturhensyn.

De protester valgte det røde flertal at se bort fra. Derfor er Vosnæs og Aarhus Havn igen i spil som vindmølleområder.

Annonce

Støjer mere for øjet end øret

Henning Christensen bor i Sverigesgade med omtrent samme afstand til vindmøllerne som Rasmus Leif Feilberg.

- Vi hører dem overhovedet ikke. Det havde jeg nu heller ikke regnet med, at vi ville. Jeg var i hvert fald ikke nervøs på forhånd, siger Henning Christensen.

Jens Uggerholm er formand for Grundejerforeningen  Kjul. Et sommerhusområde øst for Hirtshals Havn.

Han er heller ikke plaget af støj fra møllerne.

- I grundejerforeningen gjorde vi indsigelse mod den måde, møllerne er opstillet på. De står ikke i en lige linje, og på den måde fylder de mere visualt. Havde de stået i en lige linje, ville de ikke støje så meget for øjet, siger Jens Uggerholm.

Annonce

I forvejen industriområde

Søren Smalbro (V), formand for teknik- og miljøudvalget i Hjørring Kommune, mener, at en havn er et godt sted at placere vindmøller, fordi den i forvejen er et industriområde med høje bygninger, siloer og kraner. Foto: Hirtshalshavn.dk

Det er bestemt ikke klager over vindmøllerne, der belaster indbakken hos Søren Smalbro (V), formand for teknik- og miljøudvalget i Hjørring Kommune.

Det har han en forklaring på.

- Det er en fordel, at en havn i forvejen er et industriområde. Vindmøller i det åbne land virker mere markante end i et havnemiljø, og vi har da haft vindmølleprojekter, vi har sagt nej til efter borgerprotester, siger Søren Smalbro.

Han fortæller,at vindmøllerne på Hirtshals Havn bestemt er til at få øje på, når man kører ned  mod havnen.


Nye vindmøller larmer ikke. Det er min påstand, selv om jeg godt ved, at nogle vil sige, at det ikke passer

Søren Smalbro, formand teknik og miljøudvalget, Hjørring Kommune


- Men Hirtshals Havn er i forvejen visuelt markant med sine høje bygninger, skibe, siloer og hvad ved jeg, siger Søren Smalbro.

Annonce

Nye møller larmer ikke

Han er overbevist om, at beboerne på Aarhus Ø ikke har grund til at bekymre sig over støj fra vindmøllerne. De skal placeres på nordmolen i forlængelse af containerterminalen 1,2 kilometer fra nærmeste nabo.

- Nye vindmøller larmer ikke. Det er min påstand, selv om jeg godt ved, at nogle vil sige, at det ikke passer. Hvis ellers jeg har geografien på plads, kommer vindmøllerne til at stå øst for byen. Det er meget bedre, end hvis de står mod vest. Det er noget med sol, vind og støj, der påvirker mere. Nej, de vindmøller tror jeg ikke, århusianerne skal være så kede af. Det er min ærlige mening, men det kan jeg selvfølgelig sagtens sidde heroppe og sige, siger Søren Smalbro.

Allan Sørensen er journalist på Nordjyskes lokalredaktion i Hjørring Kommune, så han burde vide det, hvis Hirtshals-boerne var sure over møllestøj.

- Det er dem, der har brokket sig over, at de mistede udsigt. Men ikke støj. Der, hvor folk kommer på barrikaderne, det er, når der placeres vindmøller i det åbne landskab tæt på deres bolig. En havn er i forvejen et støjende industriområde, siger Allan Sørensen.

Det hører med til historien om vindmøllerne på Aarhus Havn, at det ikke kun er støj, der bekymrer på Aarhus Ø. Her frygter man også, at vindmøllerne vil ødelægge udsigten ud over Aarhus Bugt, og at de vil genere med lysglimt eller flimmer, såkaldt skyggekast.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Gift fra brandskole kan være endt i bæk: - Vi skal hurtigt have styr på, om stoffet er i dyr eller fødevarer

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Forældregruppe i appel før budgetforhandling: Mangler syv millioner til ny idrætshal

AGF For abonnenter

En mandag aften på kunstgræs i Silkeborg: Måske er det i virkeligheden en af sæsonens sværeste opgaver for AGF?

Kultur

Se billederne: Royal jubel efter prins Joachim og Tom K. kørte først over stregen

Østjylland

Nu kommer der flere busser mellem Aarhus og Randers: Midttrafik indrømmer urealistiske 118-køreplaner

Sport

Barndomsby i sorg over Chris Ankers død

Byudvikling For abonnenter

Den store udfordring: Aarhus Ø må nøjes med busser, mens politikere drømmer videre om en førerløs fremtid

Debat

Sygeplejerske mener: Vi kæmper en umulig kamp, og I andre ved det slet ikke

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Sport

Bilinspektør om Chris Anker-ulykke: Chauffør begik ikke fejl

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Byudvikling For abonnenter

Håndværkere boede ulovligt på industrigrund: Kommunen blev advaret - men førte ikke tilsyn

Alarm 112

Falske penge i Østjylland: Politiet bringer en advarsel

Annonce