Annonce
Aarhus

Historien: Klædefabrikanten skabte M.P. Bruuns Gade

M. P. Bruuns Gade i sine unge år, set mod banegården og med sporvognen som dominerende transportform.

M.P. Bruuns Gade går fra Skt. Pauls Kirkeplads til Banegårdspladsen. Over banelegemet er Bruuns Bro opført. Gaden er også ofte omtalt og stavet Bruunsgade.

Gaden blev navngivet i 1875, opkaldt efter fabrikant og politiker Mads Pagh Bruun (1809-1884). I 1852 opkøbte fabrikanten Mads Pagh Bruun nogle jordarealer syd for Aarhus i området Frederiksbjerg, som dengang hørte til Viby Sognekommune. Her anlagde han en klædefabrik og bosatte sig på Jægergården, hvor kommunens administrationsbygning af samme navn ligger i dag.

Vejen går mod den nye bydel, Frederiksbjerg, der skød op på den anden side af banegraven. Det skete efter anlæggelsen af banegården i 1862. Hurtigt voksede der et industri- og arbejderkvarter op herude. DSB's centralværksted og Aarhus Oliefabrik blevde største arbejdspladser. Arbejderne og funktionærerne flyttede ind i de gader, der lå nærmest banegraven.

I 1874 blev den inderste del indlemmet i Aarhus Kommune fra Viby Sognekommune. I 1898 tog man resten med, da området blev solgt af Marselisborg Gods til Aarhus Kommune. Nu blev det ydre Frederiksbjerg mere mondænt og borgerligt, og Bruunsgade blev en kendt butiksgade.

I mellemtiden havde man bygget Sct. Pauls Kirke, i 1884-1887. Pengene kom fra lokale velgørere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Unge fortsætter hærgen i Gellerup efter politiskud: Tre teenagere anholdt

Aarhus For abonnenter

Seks østjyske borgmestre: Tre nyttige ting, vi har lært af corona-krisen

Annonce