Annonce
Debat

Historien om drikkevandets kvalitet: Vi kan vælge at frygte eller at håbe

"Der er danskere, der ikke tør drikke vandet fra vandhanerne af frygt for skadeligt indhold. Men vandværksvandet i Danmark bliver stadigt renere, og det er derfor det bedste vand, både nuværende og tidligere generationer danskere har haft", skriver Hans Dalsager. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

DEBAT: Der er danskere, der ikke tør drikke vandet fra vandhanerne af frygt for skadeligt indhold. Men vandværksvandet i Danmark bliver stadigt renere, og det er derfor det bedste vand, både nuværende og tidligere generationer danskere har haft.

Al væske og luft i jordoverfladens øverste og nederste 10 km cirkulerer konstant, og det er her, vi lever. Mineraler, vand, CO2, kvælstof befinder sig her og i uændret mængde. Kun kontinental-forskydningerne skubber af og til nogle bjerge op og sluger noget havbund.

Der er en ligevægt mellem grønne planter, der med sollys producerer især cellulose af CO2 og vand, og svampe, bakterier (og andre dyr), der nedbryder de organiske stoffer til CO2 og vand.

Annonce


Vi kan frygte, at de er skadelige i generationer, og vi kan håbe, at de ikke er det. Det er den enkeltes valg.


Hvis planter, svampe, bakterier og andre dyr producerer andre stoffer i deres liv, bliver de ophobet, indtil der kommer nogle svampe og bakterier, der er i stand til at spise dem og dermed lave dem tilbage til CO2 og vand. Mennesket er også i stand til at gøre det hurtigere ved at brænde sit affald, så det ikke ophobes.

Alle dyr - også mennesket - producerer mange stoffer, som de bruger, og også meget affald. F.eks. når man laver vacciner mod coronavirus, bliver der produceret mange nye stoffer og brugt meget forskelligt plast.

Mange af disse nye stoffer bliver måske ikke brændt helt til CO2 og vand, men ender i rensningsanlæg, på jordoverfladen eller i luften. Hvis ikke der kommer nogle svampe eller bakterier (eller UV-lys), der kan nedbryde dem, vil de findes i grundvandet om en del år.

Højst sandsynligt er de ikke vildt skadelige (for vi er jo omgivet af dem i dag), og højest sandsynligt bliver de nedbrudt hurtigt. Men vi kan frygte, at de er skadelige i generationer, og vi kan håbe, at de ikke er det. Det er den enkeltes valg.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Guide til Michelin-kokkenes favorit spisesteder i Aarhus: Her tager vi hen i vores fritid

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

Kommentar: Top seks er fortsat inden for det muliges rige for AGF, men status quo efter 1-1 mod Silkeborg har ikke ligefrem gjort sagen nemmere at løse

Aarhus For abonnenter

Frustrationer står i flammer: Ulovlig strejke og trussel om masse-opsigelser på hospitalet i Skejby

Debat

Ironi kan forekomme: Vores millionby savner da et højhus ved Møllestien?

Debat For abonnenter

Stiften mener: Sygeplejerskerne har fat i den lange ende

DGI til foreninger med coronatvivl: Hold gang i idrætten

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Tre AGFere spillede over par mod Silkeborg - to leverede en decideret ringe indsats

Debat

Det er tid til at sikre sundhed og foreningssport i Aarhus: Kære politikere, I risikerer, at lokale ildsjæle brænder ud

Alarm 112

Voldsomt uheld i Aarhus: Bilist ramt af bus

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

AGF

Det var da i grunden en kamp, AGF skulle have vundet, men som de reelt ikke fortjente at vinde

Aarhus For abonnenter

Bor I her? Mette og Philip har lavet interiørbutik i en lejlighed

AGF

AGF-målmand var ved at eksplodere: - De løb jo bare rundt om os

Annonce