Annonce
Aarhus

Historien om gespenstet i mølledammen, som tog en helt uventet retning

Russi Kabussi var hovedpersonen i en stor historie i avisen i 1934. Den antydede, at hun var midtpunkt i storpolitiske, internationale intriger. Hvorfor skulle to danske konger ellers bekymre sig om hende.

... eller hvordan man kan ryge fuldstændigt ud af en fascinerende tangent, når ens oprindelige søgning ikke giver pote.

I et par år har vi her på redaktionen ledt efter oplysninger til en bestemt artikel. Forgæves. For historien er nok en skrøne.

Men da vi i går for første gang havde lejlighed til at surfe digitalt rundt i gamle udgaver af Århus Stiftstidende, var det oplagt at prøve endnu engang.

Sagen er som bekendt, at den gamle dam ved herregården Vilhelmsborg mellem Beder og Mårslet snart skal tømmes, fordi dæmningen, som danner søen, er ved at brase sammen. Dæmningen skal væk, og det oprindelige forløb for Giber Å, som løber gennem dammen, skal genskabes.

Og så bliver det jo spændende at se, hvad der gemmer sig på bunden af søen ...!

Annonce
Her begynder historien. Mølledammen ved Vilhelmsborg munder endnu ud i et dramatisk vandfald, og bag dammen druknede en ulykkelig kvinde sig måske sammen med sit lille barn. Og hvad har det med kajaksejladsen i januar 1993 at gøre? Intet! Men den dukkede op i søgningen som en herlig distraktion.

Spøgelset på Vilhelmsborg

Et luftigt, lokalt rygte taler om, at et fruentimmer på Vilhelmsborg engang i fordums tid blev svanger med et alt andet end ønsket barn, hvorfor hun druknede både sig selv og babyen i dammen. Men her kunne hun ikke finde ro, så hun skulle traske rundt på herregården ved nattetide ... hed det sig, da vi for år tilbage holdt familiefest i hovedbygningen, og familiens børn udfrittede hestepigerne i bygningen om chancen for at møde et spøgelse.

Men til sagen.

For at få (helst) bekræftet skrønen, tastede vi spøgelse+Vilhelmsborg ind i søgefeltet. Hvilket gav en masse ubrugelige hits uden sammenhæng mellem ordene. Anderledes interessant blev det med søgningen gespenst+Vilhelmsborg.

Den ledte frem til en fascinerende artikel om masser af spøgelser på Moesgaard. Men nok så opsigtsvækkende var en utrolig historie fra 1974 om en mærkelig kvinde, som skulle være sat i land fra en skonnert ved Fløjstrup Strand, hvorfra hun var flakket op gennem skoven og havde henvendt sig i en forvildet sindstilstand på Vilhelmsborg.

På herregården anede de ikke, hvad de skulle stille op med hende, så de fik hende overført til Vor Frue Kloster (hospital) i Aarhus, "hvor hendes sind efterhånden formørkedes".

Da hun talte et sprog, som mest af alt lød som russisk, fik hun tilnavnet Russi Kabussi, og eftersom ingen nogensinde fik ud af hende, hvad hendes historie og oprindelse var, florerede formodninger om, at hun var en russisk adelig, som var blevet stødt ud af en arvefølge.

Russi Kabussi

Har I lyst til at høre mere?

Min nysgerrighed var i hvert fald tændt, så en søgning på "Russi Kabussi" var nærliggende. Den gav fire hits:

Det første var ovenstående artikel.

Det næste var en annonce fra 1951 som bekendtgjorde, at en ny roman, Peter Vilckens af Alb. Twilum handlede om Napoleonshelten og hans kærlighed til Russi Kabussi, den mystiske kvinde fra Århus.

Det tredje hit var en stor historie fra 1934 om kvinden og formodninger om, at kong Frederik 6. altid besøgte hende, når han var i Aarhus, og at hans efterfølger Christian 8. sørgede for, at hun fik bedre kår på hospitalet/klosteret.

"Kan man andet end finde et fingerpeg hen i retning af en politisk intrige i denne fyrstelige interesse i et ukendt hospitalslems skæbne? jeg synes det ikke" ... bemærker skribenten.

Russi Kabussi var hovedpersonen i en stor historie i avisen i 1934. Den antydede, at hun var midtpunkt i storpolitiske, internationale intriger. Hvorfor skulle to danske konger ellers bekymre sig om hende.

Uhelbredelig idiot

Det fjerde og sidste hit var avisens omtale af Russi Kabussis død i 1868, og her bliver ikke sparet på de malende udtryk og spekulationerne. Her er nogle uddrag:

For nylig har Aarhuus By mistet en af sine Mærkværdigheder. I Hospitalet er nemlig ved Døden afgaaet den gamle gaadefulde Qvinde, som benævnedes "Russen"(alm. kaldet "Russi Kabussi").

Der lever vel endnu Enkelte her i Byen som kunne mindes, hvorledes hun som en halvvoxen Pige, usselt klædt, kun istand til at frembringe uarticulerede Toner, i Begyndelsen af dette Aarhundrede af nogle Folk blev fundet i Marselisborg Skov.

Hun blev bragt hertil, og har siden henlevet hele sit Liv i Aarhuus Hospital, med alle Kjendetegn paa en uhelbredelig Idiotisme, indtil hun nu er død, vistnok lidt over 70 Aar gl.

Alle Forsøg paa at faa oplyst, hvem hun var, og hvorfra hun kom, ere den Dag i Dag forblevne frugtesløse. Det er en Selvfølge, at Phantasien, der her har fundet en god Tumleplads, har været stærk beskjæftiget med at opstille Formodninger. Grundet paa en Lyd-lighed mellem hendes udbrud og det russiske Sprog, antog man hende for at være landsat fra et forbiseilende Skib fra det mægtige Kejserdømme mod Østen, og da de russiske Prindsers og Prindsessers fængselsagtige Ophold i Horsens frembød et Støttepunkt her, saa har man endogsaa i "Russen" villet see, om ikke En af selve Romanovernes Ætlinge, saa dog En af de gamle Bojares Descendenter.

Således tog historien om gespenstet ved Vilhemsborg en helt uventet drejning. Russi Kabussi kunne der formentlig skrives en ny og interessant bog om. Det vil vi lade være op til andre - som oplagt kan starte researchen i Stiftens nye gamle arkiv.

Russi Kabussi fik også en birolle i en roman om Napoleons soldat, helten Peter Wilckens - nogle gange også stavet Vilkens, som vejen i Trige, der er opkaldt efter ham.
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Voldsomme protester: Forældre i Åbyhøj truer med at forlade lokal skole

Annonce