Annonce
Mærk Aarhus

Historierne bliver illustreret

Foto: Mærk Aarhus
Plakater. Kort. Illustrationer. Flise-stickers. Malerier. Kunstneren er Kirstine Falk. Hun har til huse i Godsbanen. Og når hun ikke lige er i fuld gang med den store pensel, er det lille rum så fint, så unikt og så fortællende

Bag hvert et værk, der klæder væggene her, gemmer der sig en historie. En historie, som Kirstine slet ikke er bange for at fortælle– igen og igen.

Det ser enkelt ud. Let og elegant. Dejlige farver. Motiver, der går lige i hjertet. Om det er til stuen, køkkenet eller børneværelset, så vil det pynte – og bringe smil.

Siden 2007 har Kirstine tegnet. Hun er uddannet designer og har specialiseret sig i illustrationer, der kombinerer blyantsstreg med akvarel og collageteknikker.

Hendes univers er både eventyrligt, drømmeagtigt og en smule surrealistisk. En svag melankoli er at spore i nogle af billederne, hvilket bryder med sødmen og giver billedfortællingerne dybde. Det er meget det uskyldige og næsten naive barnesind, hun krydser med de voksnes refleksioner.

- Hele min rejse med illustrationer begyndte faktisk med malerier og større kunst. Jeg nyder stadig at male og lave store værker og bruger min erfaring fra dette til at skabe alle mine limited edition-illustrationer, lyder det fra kunstneren bag.

Fortæl hvad du ser

Syv forhandlere i Aarhus har Kirstine Falks værker på hylderne, men der er naturligvis også mulighed for at handle online hos kunstneren selv. Kirstine er også ofte at finde på alverdens markeder. Her møder hun mennesker, og det holder hun meget af.

- Jeg sætter en stor ære i at lytte til, hvad den enkelte ser, når de kigger på mine illustrationer, fortæller Kirstine.

- Det er jo de øjne, der skal kigge, bedømme og måske købe, lyder det.

- Når jeg er her – på arbejde – er der altid mulighed for at komme forbi og kigge. Men udstillingerne skifter jævnligt. Det her er mit værelse, så det bliver jævnligt ommøbleret. Mest på væggene. Og så kommer der jo nye til hele tiden, og af og til går det stærkt med, at tingene forsvinder ud ad døren igen, fortæller Kirstine, som i skrivende stund netop har haft en kunde forbi atelieret, som vist blev lidt mere fristet end forventet.

- Det er skønt, når det sker, smiler Kirstine.

- Jeg er så privilegeret, at mine streger bringer glæde. Det skal man bestemt ikke tage for givet.

Skabertrang

Kirstines barndom var stille og rolig med mange timer i eget selskab.

- Jeg er enebarn. Jeg lærte at nyde mit eget selskab og sad i timer på mit værelse med udsigt over marker og tegnede eller bare kreerede andre ting, fortæller hun.

- Så længe jeg kan huske tilbage, har jeg haft en skabertrang og har fundet glæde og ro i det at skabe ting med mine hænder. Jeg syede, lavede dyr af avispapir, malede og tegnede hele tiden.

Og det kreative ses tydeligt i illustrationerne, hvor flere piger på billederne eksempelvis strikker. På den måde giver Kirstine det kreative en plads i sine værker.

Salmesang

Flowerdream, Whale Song, Motherhood, To The Moon og Bad Hair Day er titlerne på en håndfuld af Kirstines værker.

Kirstine Falk er barnebarn af salmedigteren Johannes Johansen, som også var både præst, domprovst og biskop, og har med inspiration fra flere af hans smukke og meget vellidte salmer illustreret forskellige kort med udvalgte vers fra salmerne trykt på indersiden.

Dåbskort, bryllupskort og konfirmationskort.

- Det er lidt særligt at give et kort til en barnedåb med et udsnit af den salme, der blev sunget i kirken, inden i kortet, lyder det.

Kirstine kan gøre dette, da hendes far har rettighederne til salmeteksterne – når de bruges uden for kirkeligt regi.

- Det er en fin gave at måtte bruge dem, erkender hun.

Limited edition

Kirstine holder fast i, at der ikke går masseproduktion i hendes værker. Ene og alene af den årsag, at de ikke skal være hvermandseje.

- Jeg kan godt lide, at tingene er en niche. Det er de, hvis man holder fast i, at der ikke masseproduceres.

Limited edition er nøgleord for Kirstine. Det betyder, at der kun findes 100 styks af hver. Hver enkelt plakat er signeret og nummereret.

Sparring

Der er mange streger at slå, når man arbejder som illustrator og er selvstændig. Og med den fordybelse Kirstine befinder sig i, når hun arbejder, så kan det være godt at have en god kollega at spare med.

- Jeg har ansat Tea Melgaard i flexjob, fortæller Kirstine.

- Tea er ikke bare en god sparringspartner, men også supergod til at hjælpe med at holde min webshop fin og opdateret, men også stærk på det skriftlige. Så kan jeg bruge mine kræfter og min energi med alle mine streger, siger Kirstine.

Taknemmelig

Kirstine beskriver sig selv som værende drømmende. Hun elsker den frihed, det at være selvstændig giver hende.

- Det her er mit univers. Min verden. Jeg skaber den selv, og jeg ynder at kæmpe for den.

Kirstine lægger ikke skjul på, at hun er ordblind og har mødt mange forhindringer grundet den udfordring, det er.

- Men jeg føler mig heldig. Jeg har lært at tage andre veje. At kæmpe mine kampe. At være arbejdsom. Jeg er lykkedes. Jeg laver det, jeg holder allermest af, og jeg er mor til den dejligste otteårige pige og heldig at have kæresten Nicolaj. Jeg har så meget at være taknemmelig over, lyder det fra kunstneren.

Aarhus For abonnenter

På fem år har otte mennesker mistet livet i Aarhus Havn: Far til druknet efterlyser mere sikkerhed

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Erhverv For abonnenter

Bundsgaard topper Stiftens Magtliste: Her er borgmesterens bud på, hvem der ellers er magtfulde i Aarhus

Livsstil For abonnenter

Tegnestue på kajkanten: Anders er med i kampen om at designe Danmarks næste klassiker

Byudvikling

Beboerne stemt ned: Boligblokke i 'hård ghetto' skal jævnes med jorden

Debat

Stiften mener: Hvor mange skal dø, før kommunen vil sikre havnen?

Thulesen Dahl: Pia Kjærsgaard skal ikke ind i ledelsen af DF

Erhverv For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 10 til 1

Aarhus

På trods af corona og isolation: Sexsygdom spreder sig i Aarhus

Mens smitten raser i daginstitutioner: Hver tredje ansat mangler fortsat sidste vaccinestik

Debat

Byudviklingen løber amok i Risskov: Vi glæder os til at se, hvad du dur til, Steen Stavnsbo

Aarhus For abonnenter

Skoler og institutioner under ekstremt pres: Flere steder er mere end halvdelen af de ansatte ramt af sygdom

Alarm 112

Voldsomt færdselsuheld i nat på E45: Lastbil bragede ind i bil på nødsporet