Annonce
Kultur

Historiker med hang til punk og country: Byens bibliotek har fået ny leder

Jesper Simonsen læser mange bøger, ca. 40 om året. Men han elsker også at høre musik - og helst på en af sine 4000 vinyler. Foto: Andreas Benjamin Schmidt
Efter at have sat rammer og vilkår for andre i femten år, trængte Jesper Simonsen til at blive set på med nye øjne.

Odder: Jesper Simonsen er ny leder af Odder Bibliotek. Han kommer fra et job som leder indenfor Kultur & Fritid i Skanderborg Kommune, hvor han har været ansat i forskellige ledende stillinger siden 2006.

- Jeg trængte til at se på mig selv med nye øjne, og til at blive set på med nye øjne, siger den 53-årige biblioteksleder, der fortæller, at han også havde kigget lidt på sin dåbsattest, der fortalte ham, at det var ved at være på tide, hvis han skulle nå at prøve noget nyt.

- Man kan jo også være så kynisk at sige, at hvis jeg først bliver tres, så kan det blive vanskeligt at flytte sig, siger han med et smil på læben.

Annonce

Efter i femten år at have været den, der satte rammer og vilkår for institutioner, trængte Jesper Simonsen også til at komme over på den anden side af bordet, hvor andre skaber rammer og vilkår for ham.

- Her i Odder er det min opgave at få en virksomhed, som biblioteket i virkeligheden er, til at fungere i en kontekst, hvor det kan fungere, siger han.

Kend præmisen

Det har flere gange været oppe at vende, at Odder Bibliotek bør flytte ind på Centralhotellet. Jesper Simonsen synes, at ideen lyder fornuftig, hvis blot man finder ud af, hvad biblioteket i så fald skal kunne og skal kunne rumme.

- Hvis der er rum for det, så tænker jeg, at det er rigtig fornuftigt. Der kan være argumenter både for og imod, men det værste, der kan ske, er, at man snakker om den Rolls Royce, man gerne vil have - og så ender med en brugt Skoda Citigo i stedet, siger han.

Jesper Simonsen ser det som sin fornemmeste opgave, at biblioteket fortsat skal være vedkommende.

- Jeg synes, det gælder om at have fingeren på pulsen og om at trænge igennem med et bibliotekstilbud, siger han.

Det er man længe lykkedes flot med i Odder, der har mange trofaste brugere af biblioteket, hvilket ifølge Jesper Sørensen blandt andet skyldes, at han har nogle medarbejdere, der er enormt dygtige fagligt.

- Da de to voksenbibliotekarer fortalte om årets bog, kom der over hundrede mennesker for at høre det. For en lille by som Odder synes jeg, det virkelig er flot, siger han.

Jesper Simonsen mener, at det først og fremmest er vigtigt at være vedkommende for brugerne af biblioteket, men han kunne også godt tænke sig, at få involveret dem, der ikke bruger biblioteket i dag.

- Der er jo nogen, der ikke ved, hvor biblioteket ligger, så det kunne jo godt være, at der var noget at arbejde med på den front, griner han.

Annonce

Læser 40 bøger om året

Ifølge den nye leder findes der dog også mennesker, som bare ikke er kulturforbrugende i særligt høj grad, og dem forventer han ikke nødvendigvis, han kan vække eller omvende.

- Det er jo ikke religion, siger han.

Selv er han flittig til at benytte sig af biblioteket, og han anslår, at han låner i omegnen af 40 bøger om året. Derfor behøver han heller ikke købe så mange bøger.

- Jeg har dog lige købt "Den Store Nordiske Krig" af Dan H. Andersen, siger lederen, der er cand.mag. i historie og skrev speciale om nazisternes propaganda i 1930'erne. I det hele taget interesserer historie ham meget.

- Så da der for første gang i nyere tid udkom en bog på dansk om Store Nordiske Krig, der på afgørende vis ændrede magtbalancen i Europa i 1700-tallet, tænkte jeg, at den måtte da stå på min reol, siger han.

Annonce

Meget mere musik

Jesper Simonsen har de seneste seks år boet på Trøjborg i Aarhus sammen med sin samlever, med hvem han har to voksne børn.

På de daglige køreture imellem Trøjborg og Odder kunne man foranlediges til at tro, at en biblioteksleder altid hører lydbøger, men det er kun sjældent tilfældet for Jesper Simonsen.

- Jeg hører da også podcasts og lydbøger, men meget mere musik. Jeg benytter mig meget af de digitale musiktjenester, når jeg er på farten, men derhjemme foretrækker jeg at høre vinyler, siger han.

Der er jo nogen, der ikke ved hvor biblioteket ligger, så det kunne jo godt være, at der var noget at arbejde med på den front.

Jesper Simonsen, leder af Odder Bibliotek

Dem har han en svaghed for, vinylerne, hvilket gæster ikke kan undgå at lægge mærke til. Mens bogsamlingen samler støv i kælderen, tæller hans private pladesamling tusindvis af LP’er, og de får alle sammen lov til at stå fremme i stuen.

- Det var en forhandling, jeg havde med min samlever for mange år siden, fortæller han og fortsætter:

-Jeg er så glad for musik. Jeg har altid været enormt undersøgende og nysgerrig i forhold til musik. De seneste år har jeg for eksempel opbygget mig en mindre countrysamling, siger han.

Ikke lige hvad avisens udsendte havde forestillet sig, at Jesper Simonsen ville svare, men som - indrømmet - også havde en noget stereotyp forestilling om, at en biblioteksleder ville være en tør og støvet bibliotekar. Jesper Simonsen er dog alt andet end det.

- Jeg er jo ikke bibliotekar, og jeg opfatter da heller ikke mig selv som tør. Min helt store lidenskab har jo været punkmusik, og det ved jeg da ikke, om du synes er tørt, spørger han retorisk, inden han selv svarer, at det er det i hvert fald ikke, der hvor han kommer fra.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Julefrokost kulminerede i opsigelser på stribe: Nu rejses der grov kritik af ikonisk Aarhus-café

Danmark

Fredagens coronatal: Sætter rekord med 53.655 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Læser undrer sig over træer med tøj på: - Det er grimt og garanteret ikke sundt for træerne

AGF For abonnenter

Transfervinduet lukker snart: Her er fem AGF-spørgsmål, vi endnu ikke har fået svar på

Debat

Jeg er ikke bange for at spå: Det nye stadion ender som et økonomisk problem

Alarm 112

Efterlysning gav pote: Rema-røver fængslet efter straksdom

Hver fjerde landmand kan forsvinde: - Det vil være hul i hovedet for klimaet

Aarhus

DMI opjusterer stormvarsel: Voldsomt vejr rammer også Aarhus

AGF For abonnenter

Kom med bagom AGFs nye angriber: De spurgte, om han var den nye Kasper Dolberg, men Eskild Dall er gået helt i stå

Kultur

Kender du en oplagt kandidat? Netflix leder efter serietalenter i Østjylland

Aarhus

Blev sat til salg for 38 millioner kroner: Nu er Aarhus-legendes pragtpalæ solgt

Jesper Buch kalder sagen grotesk: - Åndssvage iværksætter-regler bremsede min datters virksomhed

Aarhus

Dagens corona-tal: To rekorder og igen over 3.000 nye smittede i Aarhus

Byudvikling For abonnenter

Nabohuset blev bygget 40 cm for tæt på Mogens´ grund: Nu er der faldet en klar afgørelse

Navne

Efter sygdom og massiv kritik åbner Memet ny delikatessebutik: - Jeg har lært af mine fejl, og intet bliver som før

Annonce