Annonce
Aarhus

Historisk klubhus er hullet som en si: Bådelaug har fået tegnet et nyt

Selvom Strandvejens Bådelaug trænger til et nyt klubhus, hygger Svenne Fischer (tv), Arne Gammelgård og Henning Stockholm (th) sig indenfor. Foto: Flemming Krogh
Bådelauget på Tangkrogen på vej med nyt hus, som passer ind i miljøet med de nye huse ved Den Blå Promenade, som er en del af Marselisborg Lystbådehavn.

AARHUS: Skulle man tage ét fotografi til et Aarhus-postkort, kunne motivet være ved Tangkrogen. Med de små fiskebåde i forgrunden på stranden og byens skyline bagved. Stedet er velbesøgt og rummer en særlig stemning.

Siden krigens slutning i 1945 har det smalle stykke strand givet plads til en række joller og fastmonterede kasser med udstyr til fiskeri - primært med net og ruser. 104 joller ligger på rad og række og skaber et klondike-miljø, som tiltrækker folk, der nyder livet på stedet ved bugten.

Men det gråmalede klubhus, som medlemmerne bruger året rundt, er i en sølle forfatning.

- Huset er hullet som en si. Der er ingen isolering i taget, og yderbeklædningen skjuler råddent træ bagved, forklarer formand for Strandvejens Bådelaug, Kurt Knudsen, som understreger, at toiletforholdene er sølle, og at man mangler et godt værksted.

Annonce

Faldt for stemningen i bådelauget

Formanden har været fritidsfisker på stedet i mange år. Nu har han allieret sig med 'Københavneren', der hedder Brian Stege, når han altså ikke opholder sig på Tangkrogen. De to kæmper for et nyt klubhus.

Brian Stege fik en bådplads for et par år siden, så han er et af de nye medlemmer, selvom dåbsattesten afslører, at han er pensionist.

- Da jeg fik en kæreste i Aarhus for et par år siden, gik vi en tur her. Jeg faldt i snak med Kurt, og snart fik jeg tilbudt en bådplads. Nu har jeg solgt min lejlighed i København og er flyttet sammen med min kæreste i Aarhus, lyder den korte version af københavnerens nye livsbane.

- I bådelauget her nyder jeg at komme. Jeg har netop solgt min bådmotor til et af de andre medlemmer, da jeg vil forsøge mig med en el-dreven model, siger Brian Stege.

Han har store planer for den kommende sæson på bugten og satser på at installere en solfanger ved sin bådplads.


Lystbådehavnen er blevet flot moderniseret med Den Blå Promenade. De nye træhuse passer godt til området, så nu synes vi, at turen er kommet til vores gamle klubhus.

Kurt Knudsen, formand


Annonce

Nyt klubhus skal passe ind

Snakken om en død bugt uden liv og fisk kan de to fritidsfiskere ikke genkende.

- Vi fanger jævnligt fisk i vores garn. I går blev der landet et par flotte stenbidere, understreger Kurt Knudsen, som har været medlem i en årrække.

Hyggen er i top i klubhuset, hvor voksdugenes motiver fra et idyllisk fiskeleje ved Middelhavet bidrager til en særlig stemning i det største af de to sammenbyggede huse, der gør det ud for et fælles hus for de 104 medlemmer.

Der bliver drukket en håndbajer i ny og næ. Som en tidslomme fra Huset på Christianshavn ligger stedet og skaber liv mellem lystbådene ved marinaen og Tangkrogens gigantiske græsplæne.

- Lystbådehavnen er blevet flot moderniseret med Den Blå Promenade. De nye træhuse passer godt til området, så nu synes vi, at turen er kommet til vores gamle klubhus, lyder det fra formanden.

Strandvejens Bådelaug

Siden 1945 har Strandvejens Bådelaug ligget ved Tangkrogen. I starten som et egentlig erhverv for fiskerne, men senere som fritidsfiskeri. Stedet omtales også som 'havets kolonihavn'.

Tanken er, at et nyt klubhus vil være et aktiv for hele Tangkrogen som et socialt mødested.

Nu har bådelauget fået udarbejdet tegningerne til et nyt klubhus, som skal ligge samme sted som det nuværende.

Udformningen af det nye klubhus i træ minder om de nye træhuse i nærheden.

- Tanken er, at det nye klubhus skal falde naturligt ind på området sammen med den nye promenade. Planen er også, at der skal bygges et offentligt toilet som er handicap-venligt, tilføjer Brian Stege, som på kort tid er blevet involveret i planerne.

Strandvejens Bådelaug skal have nyt klubhus, mener Kurt Knudsen (tv) og Brian Stege. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Fornemt besøg

Begge fritidsfiskere understreger, at man sætter pris på, at folk udefra nyder at komme tæt på bådene og klubhuset.

Indimellem kommer der fint besøg. Royalt, endda. Prins Henrik kunne finde på at komme her og drikke en øl. Han nød den uhøjtidelige stemning i klubhuset - et solidt stenkast fra de bonede gulve på Marselisborg Slot.

- Vi nyder meget, at folk går ture her. Om sommeren, når der bades, holder vi ekstra godt øje med badegæsterne, når vi sejler ind og ud, siger Kurt Knudsen.

Samtalen stopper brat, da en sms tikker ind på formandens telefon. 'Skolelæreren', en af fritidsfiskerne, er kommet ind efter en tur på bugten. Måske har han landet en større fangst?

I rask trav går vi ned til jollerne, hvor en mindre gruppe mennesker har samlet sig ved en af bådene. Desværre var der ikke held med fangsten denne gang.

Strandvejens Bådelaug trænger til et nyt klubhus. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Børnehave på besøg

Ved et primitivt træbord står en håndfuld dåseøl og en flaske bitter. Når der ikke er held med fiskeriet, kan man altid nappe en formiddagsøl med 'sidevogn'.

- Vil du have en lille skarp, lyder det fra en af mændene, som ikke mener, at en smule alkohol kan betyde det store for indholdet i en artikel.

- Du kommer jo fra Stiften, så betyder det vel ikke alverden, hvis du skriver noget sludder, lyder det lunt fra fritidsfiskeren med et underspillet smil.

En kvindelig pædagog og to småpiger er dukket op det milde vejr. De kommer fra børnehaven på den anden side af vejen.

- Vi nyder meget at gå ture her. Når fiskerne kommer ind, er det især sjovt for børnene, siger Nanna Herluf, daglig leder af skovbørnehaven i Børnehaven Solhjem.

Kurt Knudsen og de andre medlemmer i bådelauget nyder, at Nanna Herluf fra den nærliggende børnehave kommer på besøg. Denne dag er Siri Bjørk Michaelsen, seks år (th), og Andrea Marie Møller Schøtt, seks år, med på turen. Foto: Flemming Krogh
Annonce

På jagt efter penge

Faktisk er børnehaven blevet så begejstret for bådelauget, at de har fået en bådplads i den kommende sæson.

- Det er ikke forsvarligt at tage børnene med ud at sejle.  Men vi kan have udstyr som spande, skole og fiskenet liggende her, så det er nemt at få gang i nogle aktiviteter, siger Nanna Herluf.

Strandvejens Bådelaug skaber liv på Tangkrogen på alle årstider. Foto: Flemming Krogh

Når foråret og sommeren frister med behagelige temperaturer til dagsture, kommer der ofte pensionister på besøg. Skulle en regnbyge indtræffe, er klubhuset åbent.

- Vi har ofte besøg af pensionister i klubhuset. Det var dog nemmere før corona, så jeg håber, at restriktionerne snart lempes, siger Kurt Knudsen, der håber, at man kan skaffe penge fra fonde og andre steder til at finansiere det nye klubhus, som forventes at koste omkring 2,5 millioner kroner.

Tegningerne ligger klar til det nye klubhus. Illustration: Be-p arkitekter
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Opløsning i den ene lejr i fodboldkrigen: Flere klubber trækker sig fra Super League, melder medier

Aarhus For abonnenter

På rundtur til de fredede bygninger i Aarhus: - Alt er gennemtænkt

Annonce