Annonce
Aarhus

Historisk villa pakket ind i boligrække på seks etager: - Det er håbløst tænkt

Sådan ser den mere end 100 år gamle villa ud i sammenhæng med byggeriet af de nye boliger på Trøjborgvej, der skal beklædes med røde sten. Billedet er taget fra Barthsgade. Foto: Tobias H. Niebuhr
Hvorfor bevare en villa fra 1891, hvis den gemmes væk af nybyggeri i seks etager? Sådan lyder flere spørgsmål til omstridt byggeri på Trøjborgvej.
Annonce

AARHUS: Hvis der er noget, der skaber debat i Aarhus, så er det når en ældre bygning må lade livet for nybyggeri.

Men bevaringen af en ældre bygning kan også skabe debat. Det er en ældre villa fra 1891 bevis på i øjeblikket.

Villa Fairhill, som den røde murstensvilla hedder, ligger på Trøjborgvej 74 og er blevet bevaret på en grund, hvor der lige nu bliver bygget 145 nye lejligheder i en seks etager høj karrébebyggelse ud mod Trøjborgvej mellem Barthsgade og Aldersrovej.

De nye bygninger omkranser nemlig den bevaringsværdige villa, der tidligere lå med frit udsyn til Trøjborgvej, men som nogle mener, nu bliver klemt helt inde af de nye boliger. Hvorfor bevare, hvis det alligevel bliver gemt væk, lyder flere af ankerne.

Villa Fairhill

  • Villa Fairhill blev opført i 1891 af byfogeden Christian Julius Thorup.
  • Det røde hus på Trøjborgvej er ikke fredet, men har en "høj bevaringsværdi" på 3 i kommunens skala, der går fra 1-9, hvoraf 1 er den højeste værdi.
  • Bygninger med bevaringsværdi 1-4 optages i kommuneplanen som bevaringsværdige bygninger.
Annonce

"Bizart byggecirkus"

- Jeg synes, det er relevant at spørge, hvor bevaringsværdig Villa Fairhill er. Havde man ikke bevaret den, så kunne man have lavet et byggeri, der var trukket længere tilbage på grunden og knap så højt, og på den måde have fået samme kvadratmeter i alt, men på en mere hensigtsmæssig måde, siger Olav Bertelsen, der er formand for beboerforeningen Aldersro, der ligger ved siden af byggegrunden.

Også et tidligere medlem af samme beboerforening var i forbindelse med offentliggørelsen af planerne i 2017 ude med en lignende kritik.

- Hvorfor ikke rive Villa Fairhill ned. De siger, den er bevaringsværdig - men den vil jo blive helt pakket ind i nybyggeriet, lød det dengang fra Jette Hjermitslev.

Byggeriet på Trøjborg og bevaringsløsningen af villaen har også nået Facebook, hvor debatten har været godt i gang i gruppen Vores By Aarhus.

"De har da bevaret bygningen – de har nok bare "glemt", at den var der, da de tegnede resten," lyder en af reaktionerne.

"Det ser da ikke godt ud? Kan nogen se ud af vinduet i den klump af huse," lyder en anden, mens en tredje sætter udråbstegn på:

"Det der er det mest bizarre byggecirkus, jeg endnu har set!"

Annonce

Hul i væggen

Det er Aarhus Kommune, der har valgt at bevare Villa Fairhill i samarbejde med Kulturmiljørådet.

- Vi diskuterede, om der var respektafstand nok mellem villaen og det nye byggeri, og derfor havde vi det oppe at vende flere gange i teknisk udvalg. Det er tæt, men vi mente, at det var okay at bevare villaen ud fra de illustrationer, vi kiggede på i maj 2017. Her var der mellem 9-10 meter fra de nye facader til selve villaens hovedfacadelinje og cirka seks meter til karnappen, fortæller stadsarkitekt i Aarhus, Stephen Willacy.

- Man kan også sige, at hvis man havde fjernet villaen, ville der også have været en hel anden diskussion, som vi oplever i aviserne netop i disse dage, siger han yderligere.

I forbindelse med udarbejdelsen af lokalplanen skrev Teknik og Miljø følgende:

Det er korrekt, som mange anfører, at villaen i én eller anden grad bliver ”klemt” i det ansøgte projekt, og den vil ikke længere fra gaden kunne opleves i sin helhed, men den bevares dog. Samtidig etableres der to portåbninger i bebyggelsen ud mod Trøjborgvej, som giver adgang og kig til villaen, når man går forbi ude på gaden.

Sådan så villaen ud fra Trøjborgvej, inden byggeriet gik i gang. Foto: Google Streetview
Annonce

- Et misfoster

Det er Vidar Ejendomme, der står for byggeriet, og her er man slet ikke enige med kommunen om den valgte bevaringsløsning.

- Man har bevaret for at bevare, og det er håbløst tænkt. Det er ingen fornuftig begrundelse, og af alle grimme løsninger, har man valgt den grimmeste, lyder det fra direktør Lars Horst Pedersen, der har kæmpet for at få revet huset ned, da det i hans mening ikke passer med det nye byggeri.

- Det var planen fra første dag at rive huset ned. Men det er en forstokket kommune, som ikke kan se, at det er et misfoster i et ellers pænt byggeri. Havde den ikke været der, havde der været mere luft til alles gavn og glæde, siger Lars Horst Pedersen.

Kommunen kalder løsningen for et kompromis.

- Det er rigtigt, at lokalplanen giver mulighed for at opføre ny bebyggelse tæt på villaen, og det optimale havde været en lidt større afstand. Der er i processen arbejdet med mange forskellige måder at placere og udforme ny bebyggelse på grunden, og der var mange hensyn der skulle afvejes. Den valgte løsning var et kompromis imellem mange forskellige ønsker og hensyn, som det stort set altid er, når man udvikler et område i midtbyen, siger Hanne Skipper Jørvang, byplanarkitekt ved Aarhus Kommune.

- Villa Fairhill er en bygning, der er udpeget som bevaringsværdig med høj en bevaringsværdi. Teknik og Miljø har derfor som udgangspunkt haft den holdning, at villaen bevares, fordi den har arkitektoniske kvaliteter og samtidig fortæller den historien om det gamle Trøjborg og bidrager til en mangfoldig og oplevelsesrig arkitektur i området, siger Hanne Skipper Jørvang.

Det er ikke meget af Villa Fairhill, man kan se fra Trøjborgvej. Åbningen i byggeriet er blandt andet lavet, så den bevaringsværdige villa er synlig. Foto: Tobias H. Niebuhr
Annonce

- Okay at lave noget skævt

At man har valgt en anderledes løsning i forbindelse med byggeriet, er helt i orden, lyder det fra stadsarkitekten.

- Måske er det nogle gange i orden at lave noget, der er lidt skævt ved siden af det strømlinede. Det skaber et spændende rum imellem. Det nye skal nok blive flot og passe til det omkringliggende, når der kommer mursten og detaljer på facaderne, siger Stephen Willacy.

Sådan kommer det færdige byggeri til at se ud fra Barthsgade. Villaen kan ses i højre hjørne. Illustration fra lokalplanforslaget

 

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lyt med: For to år siden kørte Jesper sin kone på plejehjem: - Jeg følte mig som det mest utro væsen over for Hanne

Annonce