Annonce
forside

Hjælp, hvor sidder bremsen

Rulleski kan både bruges af unge og gamle. Især balancen er en udfordring i begyndelsen. Foto: Flemming Krogh.

Skisæsonen nærmer sig og rulleski er en måde at få trænet sig op til vinterens udfordringer. Vi afprøvede skiene med hjul, der farer af sted - uden sneens glatte underlag.

Selvom det går ligeud her på »børne-pisten«, en parkeringsplads i det vestlige Aarhus, får avisens udsendte hurtigt fart på rulleskiene. Enden på parkeringspladsens asfalt nærmer sig hurtigt, og min fart er høj. »Hvor sidder bremsen?« tænker jeg og prøver at få svinget skiene. Det lykkes heldigvis uden styrt, og nu kan jeg trille tilbage.

»Du skal bare presse skiene udad, når du skal bremse. Sådan her,« lyder det fra dagens rulleskiinstruktør, Kaj Jensen, som mestrer teknikken perfekt.

Jeg afprøver bremseteknikken i lav fart. Det føles udmærket og giver lidt mere tryghed. Her på pladsen ved en af Hasle Bakkerne boltrer 20-30 århusianere sig med rulleski på fødderne. Aarhus Skiklub har hevet alt deres udstyr frem, så nu er der beskyttere, hjelme, skistøvler og ski til alle. Især skiene er specielle: Et par brede gummihjul er monteret på en metalstang. Ovenpå er der monteret en klassisk langrendsbinding. For at gøre løbet nemmere, er det kun muligt at løbe fremad. Hjulene kan ikke køre baglæns. Heldigvis.

Flere af deltagerne prøver at køre på én ski. Det skal jeg også prøve.

»Hvis du skal have noget fremdrift, skal du vænne dig til at løfte den bagerste ski. Det kommer helt naturligt, når du kun har én ski på. Derfor er det en god træning,« lyder ekspertrådet fra Kaj Jensen.

Jeg triller hen ad den glatte asfalt. Det virker fint med den ene ski, selvom jeg indimellem er ved at miste balancen. Jeg mangler nogle stave til at støtte mig ved, men det må vente. Flere af denne dags deltagere, en blandet flok af børn og voksne, forsøger på samme måde. Andre, mere øvede, triller behændigt af sted med to ski og stave. En pige vælter foran mig, og jeg forsøger at dreje udenom. Hun slog sig heldigvis ikke, og hendes mor, Heidi Hansen, er hurtig til at hjælpe hende op igen.

»Det er sjovt at prøve rulleski. Vi har ikke prøvet det før, men vi har været på skiferie flere gange, så det hjælper os måske lidt,« siger en lettere forpustet Heidi Hansen.

Datteren er ved at miste lysten, så hun får sine rulleskøjter på, som hun selv har medbragt. Det giver også balancetræning.

Mit åndedræt er også en smule anstrengt, og min t-shirt er godt våd af sved. Rulleski virker åbenbart fint som motion. Det sætter gang i pulsen, hvis det altså ikke er angstens sved.

Jeg tager den anden ski på igen. Og ifører mig skistavene. Jeg tager endnu en tur på 'børnebakken', og da jeg passerer Kaj Jensen, får jeg ros.

Læs meget mere i tillægget Motion&Velvære i Århus Stiftstidende mandag.
Ski

Annonce
Foto: Flemming Krogh.
Udstyret til rulleski er enkelt. Albue- og knæbeskyttere, cykelhjelm, langrensstøvler, stave og naturligvis rulleski. Foto: Flemming Krogh.

Aarhus Skiklub

Aarhus Skiklub starter op med ugentlig rulleskitræning hver onsdag klokken 18.00?20.00 frem til efterårsferien.

Mødested: Klubhuset på Grumstolsvej.

Skiklubben råder over rulleskiudstyr til udlån for begyndere. Møde i god tid, hvis du skal låne rulleskiudstyr. så det er klaret inden starten kl. 18.00.

Du kan også afprøve rulleski i Hasle Bakker søndag 25. september og søndag 9. oktober klokken 10-12.

Mødested: P-pladsen ved Lenesvej.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

AGF gik mål-amok i Farum

Leder For abonnenter

Kloge ord om vanddragen: Vent med at flytte den

Vanddragen synger nu på sidste vers på Store Torv, efter at Aarhus Byråd onsdag besluttede, at den skal fjernes fra torvet og formentlig erstattes med noget andet kunst på stedet. Tilsyneladende har beslutningen bred opbakning i befolkningen - på en afstemning på stiften.dk forleden stemte 60 procent af deltagerne for, at den skal væk. Så det giver ikke nogen mening at diskutere længere, om den skal blive stående eller ej. Den sag er afgjort. Til gengæld giver det masser af mening at se fremad og diskutere, hvad der skal ske med torvet, når 'Torvenes Brøndsløjfe', som Vanddragen rettelig hedder, er væk. Den diskussion startede så småt på byrådsmødet, hvor et par klarsynede politikere hævede stemmen. SF's Jan Ravn Christensen manede til besindighed og advarede mod, at Vanddragen bliver fjernet over hals og hoved og efterlader et stort hul i torvets belægning, som derefter skal repareres for igen at blive brudt op, når en ny udsmykning er klar. Dér har han en vigtig pointe. Det vil være spild af penge at fjerne Vanddragen, før noget nyt er klar. DF's Knud N. Mathiesen har også en pointe i, at det er uværdigt og uhensigtsmæssigt at gemme dragen væk i et depot. Så han slår til lyd for, at der med det samme findes en ny placering, hvor kunstværket spiller bedre sammen med omgivelserne, end det var tilfældet på Store Torv. Og at private bygherrer kunne tænkes at ville sponsorere en flytning til et nyt område, hvor de har gang i noget byggeri, er vel heller ikke utænkeligt. Så lad os følge deres gode råd og få gang i en proces, som både handler om at give Store Torv en indretning og noget kunst eller udsmykning, som kan give mere liv på torvet, samt finder et nyt og bedre sted til Vanddragen. Lad os straks komme i gang med at diskutere det. Knud N. Mathiesen nævner selv Aarhus Ø, som et oplagt sted til Vanddragen, men ville det ikke bare blive samme historie dér, som det var på Store Torv: at vinden spreder vandet ud over et større område. Måske et kommende torv eller grønt område på Godsbane-området ville være mere velegnet?

Danmark For abonnenter

Offer for mishandling i sms: 'Hey, far! Jeg har brug for din hjælp nu'

Annonce