Annonce
Erhverv

Hjælp! Lyd-interesseret kvinde søges

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg

Det vakte opsigt, da Jyske Bank for nylig gennemførte en rokade i ledelsen. Resultatet fremgik af en oversigt med 21 ansigter, der spontant udløste en klar iagttagelse: Der var jo kun mænd!

Det var der sådan set også i den gamle ledelse. I 2019 undgår det imidlertid ikke at udløse panderynker og hævede øjenbryn, at man i landets tredjestørste bank ikke har fundet en egnet kvinde til at udfylde blot én af de 21 poster i det øverste ledelseslag.

Der er naturligvis kvinder ansat i Jyske Bank, og en af dem er Marianne Lillevang, der også er formand for Jyske Bank Kreds under Finansforbundet.

- Jeg er overbevist om, at vi mister 50 procent af talentmassen. Vi går glip af de skæve tanker, mangfoldighed og diversitet, som aflejrer sig positivt på vores trivselsbundlinje, og som til syvende og sidst aflejrer sig på den store bundlinje, som vi dømmes på i sidste ende, har hun sagt til Berlingske.

Jyske Banks svarede, at ledelsesændringen var udløst af krav til compliance - det moderne ord for, at man overholder alle love og regler. Og det faldt sig altså sådan, at de dygtigste kandidater (igen) var mænd.

Set fra helikopterperspektiv deler dansk erhvervsliv sig i to grupper: De, der sagtens kan se fordelene ved at blande kønnene i topledelsen. Og så er der dem, der er mere fodslæbende.

Oppe i Nordjylland ligger virksomheden Audionord, der blandt andet driver butikskæden Hifi Klubben. Det er en stor koncern med en omsætning på over en milliard kroner. Både salg og overskud er dog faldende.

Samtidig har ledelsen et lille problem med kvinder. Det undgår man ikke at bemærke, hvis man læser Audionords årlige regnskaber, hvor bestyrelsesformand Jens-Peter Poulsen og adm. direktør Mark Arensbach gør knuder på sig selv for at håndtere det modsatte køn.

Siden 2013 har de 1100 største virksomheder nemlig været forpligtet til at fortælle om deres måltal for det underrepræsenterede køn, som det hedder. Ellers risikerer man bøder, lød det fra den daværende ligestillingsminister Manu Sareen (R).

"Vi anser alle mennesker for ligeværdige!", svarede Hifi Klubbens ejer i et efterfølgende regnskab, med udråbstegn og det hele. Det kostede en plettet påtegning fra revisoren, der gjorde opmærksom på, at Audionord-ledelsen kunne ”ifalde ansvar” for det manglende måltal.

I et andet regnskab lød det, at Audionords målsætning var at have 100 procent kvinder i bestyrelse og ledelse, men at målet først ville være opnået i 2047. Så var loven om måltallet i det mindste overholdt.

I et dugfriskt regnskab for 2018-2019 har virksomheden en anden udlægning. Nu er problemet, at kvinder ikke interesserer sig tilstrækkeligt for Hifi Klubbens produkter til at være kvalificeret til den øverste ledelse. Audionords aktuelle måltal er at have én kvinde i toppen inden 2025, og nu vil man lægge sig i selen for at nå målet:

"For at fremskynde processen har virksomheden en målsætning om at få flere kvinder i befolkningen til at interessere sig for god lyd og især hifi. Dette er initieret blandt andet gennem en dedikeret marketingstrategi, der i højere grad end tidligere henvender sig mod kvinder," lyder det i regnskabet.

Skulle der sidde en kvinde derude, som interesserer sig for gulvhøjttalere, forstærkere og surroundsystemer, er tippet hermed givet videre.

Annonce

Set fra helikopterperspektiv deler dansk erhvervsliv sig i to grupper: De, der sagtens kan se fordelene ved at blande kønnene i topledelsen. Og så er der dem, der er mere fodslæbende.

Er du kvinde, og interesserer du dig for gulvhøjttalere, forstærkere og surroundsystemer? Så er der måske et ledigt topjob hos Hifi Klubbens ejer. Arkivfoto: Morten Dueholm
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Aarhus For abonnenter

Bevaringsværdigt byggeri til salg: Prisen starter ved 14 millioner

Aarhus

Bruno har uddannet 400 til at spille jagthorn: - Jeg bliver ved med at spille, så længe jeg kan tygge smør

Danmark

Fund af væsentligt bevismateriale: Ledende nynazist og 27-årig varetægtsfængslet for hærværk på jødisk gravplads

Annonce