Annonce
Aarhus

Gellerup og Ravnsbjerg kan få lettere vej til genåbning: Regler for tvangsnedlukning lempes

Regeringen er klar til at lempe reglerne for tvangsnedlukning af sogne. Arkivfoto: Flemming Krogh
De udskældte regler for automatisk nedlukning af sogne med høj coronasmitte bliver ændret. Fra fredag skal der større smitte til, før et sogn lukker. Samtidig kan skoler og institutioner i nogle situationer få lov til at forblive åbne, selvom resten af sognet er nedlukket.

AARHUS: Et politisk flertal har besluttet at ændre reglerne for automatisk nedlukning af sogne og kommuner. De nye og lempede regler træder i kraft allerede fra fredag.

Det betyder, at der må være lidt højere smitte, inden sognets skoler, fritidsinstitutioner og kultur- og idrætsliv bliver lukket ned.

Det bekræfter Stinus Lindgreen (R), som er formand for Epidemiudvalget, der onsdag har drøftet et udspil fra regeringen.

Annonce

- Det er rigtig fornuftigt. Vi har set, at den gamle model havde nogle utilsigtede konsekvenser, så det var oplagt at rette op, siger han til Ritzau.

Når de nye retningslinjer træder i kraft vil grænsen for hvornår et sogn skal tvangsnedlukkes på to af de tre parametre, som i øjeblikket afgør, om et sogn lukker eller ej, være lempet.

  • Den såkaldte incidensgrænse for smittede hæves fra 400 til 500 personer per 100.000 indbyggere.
  • Positivprocenten hæves fra 2,0 til 2,5 procent.
  • Parametret om nedlukningen, når der er flere end 20 smittede i sognet, ændres ikke.

Som reglerne er nu, kan et nedlukket sogn først åbne, når et af de tre parametre har været under grænseværdien i en uge i træk. De regler lempes, så skoler og institutioner uden smittetilfælde fremover skal have lov til at genåbne, hvis et af tre nøgletal falder under grænseværdierne.

Som noget nyt skal Styrelsen for Patientsikkerhed også kunne ophæve den tvungne nedlukning, allerede før den træder i kraft.

- Nu har vi en model, der er meget mere fleksibel, og som giver mere rum til, at kommunerne kan agere lokalt for at undgå at lukke helt ned. Og som også åbner for, at man kan åbne skoler, gymnasier og andet hurtigere end ellers, siger Stinus Lindgreen til Ritzau.

To nedlukkede sogne

Lige nu er to århusianske sogne tvangsnedlukket på grund af for høj smittespredning. Det drejer sig om Gellerup Sogn og Ravnsbjerg Sogn.

Da de to sogne lukkede var situationen den, at der hverken var registreret smittede på Sødalskolen i Gellerup Sogn eller Viby Gymnasium i Ravnsbjerg Sogn. Begge steder måtte dog lukke som følge af de høje smitteniveau i sognene.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF ændrer i historiebøgerne: - Det er respektløst over for tidligere spillere

Aarhus For abonnenter

Vi skal gøre op med tøjspild: Klædeskabet er fuldt af klimasyndere

Annonce