Annonce
Debat

Hjælp til det nødlidende socialområde: Der kan spares mange penge, hvis kommunen tænker mere end fire år frem

"Rette hjælp i tide og de rette rammer for børnene vil gøre deres voksenliv lettere og billigere for kommunen. Stigningen i antallet af komplekse sager i Aarhus Kommune og tilsvarende i de dyre enkeltmandstilbud hænger nøje sammen med, at det specialiserede socialområde har været primært spareområde, siden det blev overtaget fra amterne i 2009", skriver Mariann Banner. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

DEBAT: Aarhus Kommunes bæredygtighedsplan på socialområdet er til høring i de næste uger. Vi vil kraftigt opfordre berørte pårørende og borgere til at skrive et høringssvar i den anledning.

Der lægges nemlig op til, at civilsamfundet skal tage endnu større del i den velfærdsopgave, det er at understøtte borgere med handicap i Aarhus Kommune. Det er vi meget betænkelige ved, for når man har med autisme at gøre, skal man have en høj faglig viden om netop dette grundlæggende kommunikative handikap - det kan ikke bare klares med nabohjælp eller ufaglærte vikarer.

Autisme forekommer sammen med rigtig mange andre psykiatriske eller fysiske overbygninger. Tilgår man ikke autisme korrekt, så medfører det belastningsreaktioner, som medfører stress, depression, psykoser, OCD mm.

Annonce

Mange børn og voksne kompenserer langt hen ad vejen for deres autisme, så har man ikke tilstrækkelig viden, ser man ikke barnets autisme bag f.eks ordblindhed og angst. Man behandler derfor barnets umiddelbare vanskeligheder uden virkning, fordi man ikke kommunikerer på autismens vilkår. Mange skjuler deres autisme i årevis ved at kompensere med hård intellektuel indsats - det fører til udbrændthed og depression til stor undren for omgivelserne, der ikke havde viden til at opdage tegnene.


Endelig må vi som forældre erkende, at vi er blevet udslidte af kampen for at få det rette tilbud til vores børn. Vi har brug for gradvist at trække os og give opgaven videre, da vi jo dør før vores børn.


Der tales i disse år om et stigende antal børn, unge og voksne med psykiatriske problemstillinger, men man glemmer at tale om hvorfor. Set fra vores synsvinkel skyldes det manglende rettidig indsats, helt fra børnene er små. Altså bør der sættes ind med screening for autisme senest ved skolestart, hvorved hensyn og indsatser kan iværksættes i forhold til såvel barnet som dets familie.

Rette hjælp i tide og de rette rammer for børnene vil gøre deres voksenliv lettere og billigere for kommunen. Stigningen i antallet af komplekse sager i Aarhus Kommune og tilsvarende i de dyre enkeltmandstilbud hænger nøje sammen med, at det specialiserede socialområde har været primært spareområde, siden det blev overtaget fra amterne i 2009.

Når man afspecialiserer et så komplekst område som autisme, vil det føre til vidtgående psykiatriske overbygninger, som kunne have været undgået. Udviklingen de seneste år vil fortsætte, for kimen er lagt, idet forældre nu har kæmpet i årevis, mens deres bekymringer og ønsker om støtte og udredning ignoreres. Indsatser kommer alt for sent i gang, og tit skal man da lige se, om ikke inklusionen alligevel lykkes ...

Vi har år efter år fortalt både borgmester og diverse rådmænd i flere magistrater, at et helhedssyn på borgerne og deres familiers behov kræver samarbejde mellem de enkelte magistrater. De ved nu også, at kompetent rettidig indsats gør forskellen på, om familier bevarer tilknytning til arbejdsmarkedet, eller om de bliver til udsatte familier.

Der opstår psykiske problemer for både forældre og søskende til det barn, der var årsagen til, at familien oprindeligt søgte hjælp - og mange mister arbejdsevne - alt med tilhørende økonomiske konsekvenser for samfundet.

Der kan spares rigtig mange penge, hvis kommunerne tænkte længere end fire år frem. Mennesker lever ikke i fireårs-intervaller, og de lever heller ikke som enten tilhørende socialmagistraten eller børnemagistraten.

Samarbejde med civilsamfundet kan være rigtig godt, hvis de, der kommer i berøring med autisme, på forhånd har en faglig viden specifikt om autisme. Pårørende er kun eksperter i deres eget barn og kan derfor ikke bruges som frivillig hjælp på bosteder - hverken for eget barn eller andre. Som forældre skal vi kunne samarbejde med pædagoger omkring vores pårørende med autisme. I det samarbejde vil vi være inhabile, hvis vi samtidig er frivillige på bostedet.

Endelig må vi som forældre erkende, at vi er blevet udslidte af kampen for at få det rette tilbud til vores børn. Vi har brug for gradvist at trække os og give opgaven videre, da vi jo dør før vores børn.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Nu skal fisk tjekkes for gift fra brandskole i Aarhus: - Det er et forbandet farligt stof, så vi går med livrem og seler

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kraftigt snefald på vej: Snestorm rammer store dele af Jylland

Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Alarm 112

Politiet tvunget til at påkøre 'førerløs' bil: Kørte over for rødt to gange og ignorerede politiets blink

Alarm 112

Giv plads: Ambulance kører med politieskorte til Skejby efter alvorlig ulykke

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

Debat

Det er meget glædeligt, at der i den kommende kommunalbestyrelse er så mange, der er imod forbindelsen - jeg håber, I vil sige det så højt, at det kan høres på Christiansborg

Aarhus

Søstrene Grene udvider og optimerer butik i Bruuns Galleri: Se den nye indretning her

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Aarhus

Galt eller genialt? To politikere vil lægge tag på Aarhus Syd Motorvejen

AGF For abonnenter

Kommentar: Skulle vi ikke lige få bolden med? AGF-efteråret har været en skuffende rodebutik

Aarhus

Frygter for fremtiden: - Jeg tør ikke tænke på, hvor mange sygeplejersker, der siger deres stilling op de næste måneder

Annonce