Annonce
Aarhus

Hjælp til midlertidig bolig: Unge hjemløse rykker ind i gammel landbrugsskole

Det næste års tid bliver denne administrationsbygning i Risskov, der tidligere husede en landbrugsskole, et midlertidigt hjem for unge hjemløse. Det sker i et samarbejde mellem Bricks A/S, Kirkens Korshær og Aarhus Kommune. Projektet skal forberede de unge på et liv i egen bolig. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl
Kirkens Korshær vil med et nyt tiltag give unge hjemløse, der tidligere har været anbragte, et midlertidigt springbræt til egen bolig. Bricks A/S stiller endnu en bygning i Risskov til rådighed for projektet.

RISSKOV: De dyre adresser i Aarhus-forstaden bliver normalt ikke forbundet med hjemløse.

Ikke desto mindre har Kirkens Korshær allerede en slidt men beboelig villa i området, hvor fire unge hjemløse kan bo i op til et halvt år, mens de venter på en permanent bolig.

Villaen har det århusianske ejendoms- og projektudviklingsselskab Bricks A/S stillet til rådighed, indtil den skal vige for et større nybyggeri på Vestre Strandallé.

Annonce

En god løsning

Tilbuddet, som hedder Villa Kulla, har eksisteret siden juni 2020 og de foreløbige erfaringer med projektet "Lær at bo selv" har været gode, fortæller Niels Bjørnø, regionschef, Kirkens Korshær i Østjylland.

- Det er en rigtig god løsning. Det er en måde, hvor de unge være en del af et konstruktivt fællesskab. De kan prøve at have deres egen bolig i trygge omgivelser og med meget pædagogisk støtte, mens de venter på en rigtig bolig, siger Niels Bjørnø.


Det er tomme, brugbare ejendomme, som bare står, så hvis nogle kan bruge dem, så er det givtigt - også for os. Det giver en rigtig stor glæde at se nogle unge komme bedre i vej.

Martin Busk, direktør i Bricks A/S


Mange af de unge hjemløse er vant til at leve et hektisk liv på gaden og har ikke samme netværk som andre unge.

- Det giver ro i hovedet at vide, at man har en bolig, så kan man lettere tage fat på de andre udfordringer samtidig. Før i tiden var der mange ting, der skulle på plads, før man fik en bolig. Nu er strategien 'bolig først', så arbejder vi med de andre udfordringer samtidig, og det er en ny måde at tænke på, forklarer Niels Bjørnøe.

Annonce

Endnu en ungebolig

Erfaringerne med at tilbyde en midlertidig bolig til unge har været så gode, at Bricks A/S nu stiller endnu en Risskov-adresse til rådighed for projektet.

Villa Kulla og Villa Prima

Tilbuddet gælder unge hjemløse i alderen 18-30 år. De fleste er 20 år. VillaPrima retter sig mod unge hjemløse som er tidligere anbragte.

For at få en plads i Villa Kulla og Villa Prima skal de unge stå på Aarhus Kommunes venteliste for Akutbolig. Det tager cirka et halvt år at få en bolig. Imens får de unge trænet at bo i egen bolig. De indgår i et fællesskab og får hjælp til at få styr på eventuel gæld, misbrug eller andre ting, de kæmper med.

Bricks A/S stiller bygningerne til rådighed. Kirkens Korshær står for at tage hånd om de unge, som er visiteret til tilbuddet af Aarhus Kommune.

Den tidligere landbrugsskole på Agerbæksvej er blevet rømmet og skal om et års tid nedrives for at give plads til rækkehuse. Men ind til da kan fire unge rykke ind i skolens gamle administrationsbygning.

- Det er tomme, brugbare ejendomme, som bare står, så hvis nogle kan bruge dem, så er det givtigt - også for os. Det giver en rigtig stor glæde at se nogle unge komme bedre i vej. Jeg håber, at andre bygherrer vil være med. Hvis vi skal lykkes som by, skal vi have alle med, og så er der bare nogle, som skal hjælpes lidt ekstra. Det her virker, og det er vi taknemmelige for at være en del af, siger Martin Busk, direktør i Bricks A/S, der blev præsenteret for idéen om unge hjemløse i den midlertidige boliger af byrådspolitiker Mette Skautrup (K).

Det nye tilbud, der har fået navnet Villa Prima, retter sig primært mod unge hjemløse, der tidligere har været anbragt i institution eller plejefamilie.

Rådmand Kristian Würtz (S) til venstre og direktør i Bricks, Martin Busk, klippede snoren over til den tidligere administrationsbygning, som nu skifter navn til Villa Prima, for det næste års tid at blive et midlertidigt stop for unge hjemløse på vej i egen bolig. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

En trist statistik viser nemlig, at 55 procent af alle hjemløse har en baggrund som anbragte.

- Derfor vil vi gøre noget specifikt ved den målgruppe, så de får en ekstra støtte, siger Niels Bjørnø fra Kirkens Korshær.

De unge i Villa Prima har lidt mere komplekse problemstillinger og derfor vil der være mere personale på end i Villa Kulla, som kan støtte dem og hjælpe med at gøre overgangen til egen bolig så tryg og glidende som mulig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Opløsning i den ene lejr i fodboldkrigen: Flere klubber trækker sig fra Super League, melder medier

Aarhus For abonnenter

På rundtur til de fredede bygninger i Aarhus: - Alt er gennemtænkt

Annonce