Annonce
Aarhus

Hjælp til restauranter og caféer: Aarhus Kommune vil midlertidigt droppe afgift for udeservering

Caféer, restauranter og lignende betaler normalt en afgift for udeservering til Aarhus Kommune. Men der er udsigt til, at afgiften droppes i resten af 2020. Foto: Axel Schütt
Restauranter, caféer og lignende kan slippe for at betale for brug af arealer til udeservering i resten af 2020. Samtidig er Aarhus Kommune klar til at vurdere, om eksempelvis en café kan udvide udeområdet til betjening af gæster. Det kan afbøde de værste virkninger af kravene om afstand mellem gæster.

AARHUS: Restauranter, caféer og andre beværtninger i Aarhus er på vej til at få en ekstra hjælpende hånd til at vriste sig fri af corona-krisen.

Aarhus Kommune arbejder med en plan, der resten af året vil fritage restaurationbranchen for den ellers obligatoriske betaling for brug af udearealer til gæster.

- Det handler om at understøtte et erhverv, som skal i gang efter nedlukningen. Branchen har fremhævet enkelte steder, hvor Aarhus Kommune kan gøre en forskel. Det gælder især en fritagelse af afgiften for udeservering, og det giver god mening. Derfor udarbejder jeg nu det nødvendige materiale, så der forhåbentlig kan laves en bred aftale, som gælder en fritagelse for resten af året. Min klare fornemmelse er, at et flertal i byrådet vil bakke op, siger teknik- og miljørådmand Bünyamin Simsek (V).

Allerede for et par måneder siden fik corona-krisen Aarhus Kommune til at standse opkrævninger af afgifter for udeservering.

Det initiativ ser kommunen nu ud til at forlænge, så restauranter, caféer og beværtninger kan bruge pengene til at sikre den bedst tænkelige opstart i kølvandet på corona-nedlukningen af Aarhus og resten af Danmark.

Annonce

Det handler om at understøtte et erhverv, som skal i gang efter nedlukningen. Branchen har fremhævet enkelte steder, hvor Aarhus Kommune i den forbindelse kan gøre en forskel. Det gælder især en fritagelse af afgiften for udeservering, og det giver god mening.

Bünyamin Simsek (V), rådmand

Flere kvadratmeter

Restauranter, caféer og lignende har lov til at åbne mandag 18. maj.

Men såvel på inde- som udearealer skal branchen fortsat opfylde bestemte afstandskrav. Det betyder som udgangspunkt, at det maksimale antal gæster på et areal med udeservering bliver væsentligt lavere end før corona-krisen.

I den forbindelse vil Aarhus Kommune også give en hjælpende hånd. Kommunen er klar til at vurdere, om udearealer kan udvides for at skabe plads til flere gæster hos eksempelvis en café.

- Det vil bero på konkrete vurderinger i hver enkelt tilfælde. I nogle tilfælde lader det sig ganske givet gøre at udvide arealet til udeservering ganske problemfrit, mens trafikale forhold og hensyn til tilgængelighed hos andre kan begrænse mulighederne, fortæller Bünyamin Simsek.

Ingen forfordeling

I Aarhus Kommune skal der regnes på de økonomiske konsekvenser af at annullere afgiften for brug af udearealer i resten af 2020.

Beregningerne kommer til at indgå i det store budget-puslespil, som corona-krisen skaber for Aarhus Byråd.

Bünyamin Simsek understreger, at hjælpen til caféer, spisesteder og lignende ikke handler om forfordeling af netop den branche.

- Vi er åbne overfor at støtte så bredt som overhovedet muligt. Kommunen hører meget gerne om idéer, hvor den kan understøtte i denne helt særlig situation, understreger rådmanden.

Mandag 18. maj kan restauranter, caféer og lignende genåbne efter corona-nedlukningen. Teknik- og miljørådmand Bünyamin Simsek (V) har fokus på, at branchen får gode vilkår for et godt comeback. Foto: Ernst van Norde/Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Tog på Odderbanen springer stationer over – og det bliver de ved med et stykke tid endnu

Annonce