x
Annonce
Aarhus

Hjemløs og jobløs: Benjamin bor i et telt i skoven

Benjamin Foss Kristoffersen nyder solen efter en nat med blæst, regn og slud. Foto: Jens Thaysen
Antallet af hjemløse i Aarhus er fordoblet i løbet af de seneste 10 år. 26-årige Benjamin er en af dem.

AARHUS: Benjamin Foss Kristoffersen sover længe. Ikke fordi det er hans 26-års fødselsdag. Han har bare ikke andet at lave sådan en råkold tirsdag med snefnug i morgenluften. Udsigten fejler ikke noget fra hans teltplads i Marselisborgskovene. Med skoven i ryggen kan han kaste sit blik ud over vandet i Aarhus Bugt.

Her har Benjamin Foss Kristoffersen slået to telte op som bolig.

- Jeg er hjemløs, fortæller han, da han har fået viklet sig ud af soveposen.

Hvordan er det at være hjemløs?

- Det er noget lort, at man skal være hjemløs i et land som Danmark. At der går mennesker - også børn - rundt og sulter. Jeg er jo ikke den eneste, siger Benjamin Foss Kristoffersen.

De seneste tal viser, at der er sket et lille fald i antallet af unge hjemløse i Aarhus, men totalt set var der 750 mennesker uden bolig i Aarhus i 2019. I 2009 var der kun 466.

Søndagens stormvejr er drevet over. Men vejrudsigten er ikke god. Lavtryk efter lavtryk med tilhørende regn og slud får andre til at skrue lidt ekstra op for radiatoren og sætte stearinlys i vinduskarmen. Den luksus har Benjamin ikke. Varmen kommer fra en petroleumslampe, et gasblus og fra soveposen.

- Det er fint nok, når det blæser. Kulden og fugten, når det regner, er det værste. Den trænger ind alle steder. Lampen giver ikke meget varme, og gassen er for dyr, siger han.

Festivalteltet, han bor i, har været med på Smukfest i 2018. Benjamin har arvet det efter sin tante.

- Det var værre i det gamle telt. Da var jeg nødt til at sætte pæle op for at holde taget på plads, siger han.

Annonce
Jeg har røget rigtig meget hash og lavet en masse lort. Jeg blev smidt ud af min første skole og derefter sendt fra den ene skole til den anden. Jeg har været en del af "systemet", siden jeg var 14 år gammel. De seneste fem år har jeg fået mere styr på mig selv, men nu når jeg har allermest brug for hjælpen, er den svær at få.

Benjamin Foss Kristoffersen

Hjælpen mangler

- Jeg har boet her i to måneder. Det går okay, men jeg keder mig også lidt, siger han.

Er der nogen, der siger noget til, du bor her?

- Der kommer mange forbi og spørger mig, hvorfor jeg bor her, men der er ikke nogen, der har brokket sig over det. De fleste er faktisk meget forstående over for, at jeg ikke har andre muligheder, siger Benjamin Foss Kristoffersen.

Hvorfor er du hjemløs?

- Det er, fordi vi lever i et samfund, hvor det nærmest er umuligt at få en bolig. Jeg har stået på akutboliglisten i et år, men jeg er taget af den, fordi jeg skylder nogle penge fra for syv år siden, fortæller han.

Benjamin Foss Kristoffersen ruller morgenens anden smøg. Han er århusianer, opvokset i Holme.

- Jeg har røget rigtig meget hash og lavet en masse lort. Jeg blev smidt ud af min første skole og derefter sendt fra den ene skole til den anden. Jeg har været en del af "systemet", siden jeg var 14 år gammel. De seneste fem år har jeg fået mere styr på mig selv, men nu når jeg har allermest brug for hjælpen, er den svær at få, siger han.

At bo i skoven

Uddannelsesmæssigt står der folkeskolens 9. klasse på CV’et.

- Jeg går ikke så meget ind for uddannelse. Jeg kan stort set alt. Jeg har haft en masse arbejde før, som CNC-operatør, ved et kloakfirma, og jeg har været i praktik som cykelsmed, siger Benjamin Foss Kristoffersen.

Han har bygget et lille bålsted af sten fra stranden. Tørt brænde ligger under en presenning, der også skærmer for vinden, når den er i sydøst.

Benjamin er veganer.

Hvor får du mad fra?

- Jeg ville gerne "skralde" (hente kasseret mad i supermarkedernes affaldscontainere, red.), men jeg har haft mange problemer med loven, så selv om jeg synes, det er plat, man ikke må skralde, så har jeg ikke moral til at gøre det, så jeg køber grønsager for min bistandshjælp, siger han.

Du må vel ikke bo her i skoven?

- Nej, det må jeg ikke, men kommunen ved det godt. Jeg har været inde og fortælle det, forklarer han.

Han undrer sig over, man ikke må bo i telt i skoven.

- Naturen er vores allesammens, siger han.

Tillykke med fødselsdagen. Benjamin Foss Kristoffersen fylder 26 år. Han ønsker sig at komme videre i livet. Foto: Jens Thaysen

Tillykke med fødselsdagen

Men måske er det bolighåb forude.

Benjamin har nemlig fundet en bolig. Den ligger bare ikke i Aarhus Kommune.

- Den ligger i Glesborg. Jeg har været på kommunen med en lejekontrakt, som skal sendes videre til Norddjurs Kommune, så jeg kan få et lån til indskud og depositum, fortæller Benjamin Foss Kristoffersen.

Han er ikke fortrøstningsfuld. Det er de færreste kommuner, der modtager bistandsklienter med åbne arme.

- Det bliver højst sandsynligt et afslag. Så skal jeg finde noget i Aarhus, men det koster bare kassen. Man kan stort set ikke finde noget at bo i på en bistandshjælp, siger han.

Mobiltelefonen ringer. Der er Benjamins ældste søster, der ønsker tillykke med en fødselsdagssang. Samtalen bliver kort. Der er nemlig kun en procent strøm tilbage på telefonen.

Har du er fødselsdagsønske?

- Jeg har faktisk aldrig ønsket mig det store til fødselsdag - men et indskud til boligen og at komme videre i livet, siger Benjamin Foss Kristoffersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Derfor lukkede vi genbrugspladserne

De seneste dage er bil efter bil trillet ind på de fem genbrugspladser i Odder og Skanderborg kommuner efter tre ugers coronalukning. Det er en fornøjelse at opleve den gode stemning på pladserne. Vi har set frem til at servicere kunderne igen. Stemningen har været intakt, til trods for at der ved enkelte pladser har været ganske lang kø i visse tidsrum. Der har også været bred opbakning til vores særlige retningslinjer i forbindelse med genåbningen. Tak for det. Det har gjort det trygt for både medarbejdere og kunder at færdes på genbrugspladserne. At Renosyds service betyder meget for mange, har været særlig tydeligt i den seneste tid, hvor vi har fået mange spørgsmål. Blandt andet om, hvornår vi igen kan hente pap og papir. Den service har vi nu genoptaget. Storskrald igangsætter vi efter påske. Og genbrugspladserne i Ry, Hørning og Galten-Skovby holder ekstraordinært åbent i helligdagene for at mindske smittespredning. Se åbningstiderne for påskeugen på Renosyds hjemmeside. I lukkeugerne kørte Facebook-tråde og andre offentlige debatter med mange spørgsmål og stor undren over, at Renosyd havde valgt at lukke genbrugspladserne for privatkunderne. Borgernes sikkerhed er vores højeste prioritet. Det står ikke til diskussion, at myndighedernes anvisninger er grundstenen i det samfundsansvar, vi har. Ikke mindst, når det drejer sig om at bremse spredning af coronavirus. Alle medarbejdere i den offentlige sektor blev sendt hjem midt i marts, bortset fra de områder, der blev kategoriseret som kritiske funktioner. Den kategori omfattede ikke privatkunders adgang til genbrugspladserne. Derfor lukkede vi ned og måtte indskrænke vores service. Sidst i marts lød meldingen fra regeringen: ”Offentligt ansatte, der arbejder udendørs og ikke indebærer nævneværdig menneskelig kontakt, kan arbejde som normalt”. Kort tid efter kunne vi atter slå portene op til vores fem genbrugspladser og tage imod alt det affald, der var opbevaret på matriklerne i lukkeugerne. Det er vi rigtig glade for. Men som statsministeren understreger, er Danmark stadig i en alvorlig situation, hvor samfundssind er vejen tilbage til den hverdag, vi kender. Lad os med to meters afstand stå sammen om at komme igennem denne krise ved fortsat at følge myndighedernes retningslinjer. Også på genbrugspladsen. Borgerne i Skanderborg og Odder har de seneste dage vist, at vi er rigtig godt på vej.

Annonce