x
Annonce
Aarhus

Hjemløse: Aarhus Byråd vil give boliggaranti til unge

I Marienlyst har en boligforening opført en storbylandsby, hvor såkaldt "hjemløse" bor dør om dør med andre fra den almindelige venteliste til boliger. Et enigt byråd vil arbejde for at indføre en boliggaranti til hjemløse, og bl.a. samarbejde med boligforeninger om ideen. Foto: Axel Schütt
SF fik bred opbakning i Aarhus Byråd onsdag aften til et forslag om at indføre en boliggaranti til hjemløse. Flertal af partier vil finde penge til området i de kommende budgetforhandlinger.

AARHUS: De hjemløse i Aarhus skal have mere hjælp. Det står fast efter byrådets debat onsdag aften om, hvordan man kan nedbringe antallet af hjemløse.

Et stort flertal af partier varslede, at de er parate til ved budgetforhandlingerne i næste uge at finde flere penge til at hjælpe de hjemløse. Samtidig viste der sig en bred politisk enighed om et forslag fra SF om at indføre en boliggaranti for hjemløse.

Byrådet afsatte i budgettet for 2019 ekstra 2 millioner kroner til særlig støtte og boligløsninger, og 0,55 millioner kroner til rusmiddelbehandling. Men der skal altså mere til, lyder signalet fra partierne.

- Hvis man spørger et ungt menneske om dets drømme for fremtiden, tror jeg ikke, at nogen svarer, at de gerne vil være hjemløs, sagde Annette Poulsen (S).

Hun pegede på, at hjemløshed opstår i samspil mellem for eksempel psykisk sygdom, misbrugsproblemer, boligmangel, social udsathed, længerevarende eksklusion fra arbejdsmarkedet. Samtidig slog hun fast, at Socialdemokratiet støtter SF's forslag om en boliggaranti.

Annonce

Bolig med mere

Det samme gjorde Gert Bjerregaard (V). Ud over at støtte forslaget om en boliggaranti varsler han flere penge:

- Vi ser ud til at have knækket kurven af hjemløse, men der er fortsat alt, alt for mange. Især indtaget af unge skal stoppes. Derfor vil vi gerne ved de kommende budgetforhandlinger se på at intensivere indsatsen.

SF har peget på en boliggaranti inden for tre måneder, som i Odense, men socialforvaltningen i Aarhus foreslår en boliggaranti på seks måneder for unge under 25 år.

Forslagsstiller Jan Ravn Christensen (SF) var glad for den brede opbakning og fastslog, at en bolig ikke alene løser alt:

- Hvis man har brug for at lære at bo i sin egen bolig er det ikke nok at få stillet en bolig til rådighed, sagde han og henviste til den masterplan byrådet vedtog i foråret, der også arbejder med bl.a. housing first, bostøtte, beskæftigelse, fællesskab og strakstilbud til rusmiddelbehandling.

Würtz: Send flere penge

De Radikale og Enhedslisten bakkede også op om boliggarantien og mente ligesom Knud N. Mathiesen (DF) og Mette Skautrup (K), at en bolig ikke kan stå alene, men skal suppleres af en individuel støtteindsats.

Social- og beskæftigelsesrådmand Kristian Würtz (S) var glad for debatten og fastslog, at man har et ret godt billede af, hvad der virker.

- Spørgsmålet er alene om vi gør nok af det, der virker. Derfor er det godt, at så mange partier vil styrke indsatsen, og jeg tror på vi kan vende udviklingen.

Sagen blev sendt til videre debat i social- og beskæftigelsesudvalget og vender dermed tilbage til byrådet efter at budgettet forventeligt er indgået.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Hjælp kulturlivet og vores OL-atleter - læg ekstra på lottokuponen

Forleden, da jeg købte en Eurojackpot-kupon i den lokale brugs, tænkte jeg, hvordan kan vi støtte op om vores OL-atleter, så de ikke kommer til at lide økonomisk, indtil legene afvikles engang til næste år. Og vores kulturinstitutioner lider også, dem må vi og skal vi også hjælpe. En by som Aarhus uden Moesgaard, Den Gamle By, Aros m.v. er ikke en dansk storby, selvfølgelig skal de have hjælp. Jeg undersøgte, hvor mange der spiller lotte hver uge, det drejer sig da om en hel del. En lottokupon indeholder 10 rækker og koster 150 kr. at spille. Når man så ved, hvordan vinderchancerne er, så er man risikovillig, når man satser 150 kr. - så det vil for den enkelte ikke betyde det mindste, hvis man oveni prisen for lottokuponen skulle erlægge 10 kroner til støtte for vores OL-atleter og kulturen i Danmark. Bliver 10 kroner pr. lottokupon til noget? Ja, det bliver faktisk til ret meget, for hver uge spiller 1.185.137 personer lotto, så hvis vi ganger med 10, så er vi godt på vej til at hjælpe alle i land og videre, så vi kan se og nyde vores OL-atleter på TV og besøge vores kulturinstitutioner. Hvis vi regner videre året ud, så har vi indsamlet 456.000.000 kroner - det lukker da de værste huller, mens ellers må det jo bare fortsætte ind i det nye år. Coronaen skal ikke smadre alt det, vi elsker.

Danmark

Live: Myndighederne udsender første tal for raskmeldte i Danmark

Annonce