Annonce
Debat

Hjemløse: hvis ikke vi har råd til at hjælpe de svageste, hvad har vi så råd til?

Hjemløse findes ikke kun i de største byer i Danmark. Og de er ikke længere kun et syn, som man ser i København, Aarhus, Odense og Aalborg. De findes også ude i de mindre provinsbyer.

I det østjyske betyder det blandt andet, at man med stor sandsynlig støder på en hjemløs, hvis man går en tur i Aarhus. Men man kan også støde på en hjemløs i Odder, Skanderborg og i kommunerne Favrskov, Syddjurs og Norddjurs.

Den seneste optælling af nogle af de svagest stillede og mest socialt udsatte her i landet viser, at i løbet af to år - fra 2015 til 2017 - er antallet af hjemløse steget ganske meget, så der nu er - ifølge en netop udgivet rapport fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd - ikke færre end 6.635 hjemløse i Danmark. De to seneste år er der sket en stigning på otte procent, hvilket betyder, at 500 mennesker er blevet hjemløse på meget kort tid.

I Aarhus og de omkringliggende kommuner betyder det, at der er flere end 800 hjemløse. Helt præcist 844 mennesker er hjemløse. Størstedelen er hjemløse i Aarhus, cirka 90 procent.

Billedet og definitionen på en hjemløs er ikke længere en mand eller kvinde, der sover på gaden eller en bænk i en park. En hjemløs i dagens Danmark sover også på herberger eller låner en sofa hos venner og bekendte. En hjemløs er en person, der ikke har et hjem. Den største gruppe af de 6.635 hjemløse her i landet er mennesker, der har en seng eller en sofa at sove i, men som intet hjem har.

6.635 er mange mennesker, og der findes mange forskellige forklaringer på deres status som værende hjemløs. Heldigvis findes der ikke lige så mange løsninger, så om få år kan vi forhåbentligt prale af, at vi har færre hjemløse end i 2017.

Danmark er så rigt et samfund, at der selvfølgelig skal være en hånd under de allersvageste i vores samfund. Den hånd skal være stor og stærk, så den kan gribe de mennesker, der hurtigt og pludseligt havner i en situation, hvor de har brug for hjælp. Og hvem ønsker ikke at hjælpe de svageste? Det er der vel ingen her i landet, der ikke ønsker? Det er i hvert fald svært at forestille sig.

Eksempelvis har Alternativet i denne uge været på banen med et forslag om at tildele hver enkelt hjemløs 50.000 kroner, som vedkommende frit kan benytte - dog efter aftale med en kommunal støtteperson. Ideen er selvfølgelig alternativ, men ikke nødvendigvis forkert. Den forudsætter bare en vilje til at ville ud af hjemløshed og videre i livet - og mon ikke de fleste hjemløse har den. Spørgsmålet er, om den er stor nok til at føre dem videre, eller om den skal hjælpes frem af det offentlige. Det sidste kræver også penge, men hvis ikke vi har råd til at hjælpe de svageste, hvad har vi så råd til?

I løbet af kort tid kommer regeringen med sin plan til kampen mod hjemløshed. Den plan bør indeholde en stor pose penge, både til husleje og til støtte for de svageste af de hjemløse. For vi kan ikke være 6.635 hjemløse bekendt.

Hvis ikke vi har råd til at hjælpe de svageste, hvad har vi så råd til?

Annonce
Aarhus For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 20-11

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Århusiansk skole ramt af corona-eksplosion: Mere end hver fjerde er ramt af corona

Navne For abonnenter

Fra tandtekniker til Aarhus-ikon og nu også kammerdame: Karin Salling er ganske almindelig - og så alligevel ikke

Alarm 112

21-årig fik beslaglagt bil: Havde ingen kørekort, men en gaspistol, kokain og en kniv på bagsædet

Østjylland

Tiltalt fra Hobro nægter planer om masseskyderi mod Aarhus-skole: Det var fantasier

Fitnessdirektør Kaare Dahle giver politisk opsang: - Vi er ligesom minkbranchen blevet fuldstændig smadret af staten

Aarhus For abonnenter

Lasse er stemplet som en kold hånd i ældreplejen:  - Det gør ondt og rammer arbejdsglæden, at nogen vil af med os

Debat

En besked til både borgmesteren og avisen: Tal dansk, så vi kan forstå det

Debat

Jeg siger nej tak til, at vi bygger to dyre stadioner i Aarhus: Lad AGF blive i Vejlby på permanent basis

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

AGF

AGF-frontløber ryster ikke i bukserne: - Niveauet er højere her i Danmark, så jeg vidste godt, at det ville blive svært i starten

Aarhus For abonnenter

Der er hundredevis af "kolde hænder" i ældreplejen i Aarhus: Er det alt for mange - eller bør der faktisk være flere?

Alarm 112

Tre biler stødte sammen: E45 Motorvejen var spærret i et spor uden om Aarhus

Annonce