Annonce
Erhverv

Hjemmeassistenter vil ændre hverdagen radikalt

Nu kan Googles mobile butler tale dansk. Og det kan gøre vores hverdag nemmere, siger fremtidsforsker.

Hvor er nærmeste pizzeria? Hvad står der i min kalender om tre dage? Tilføj æg til min indkøbsliste. Hvor langt er der til månen?

Googles hjemmeassistent - Google Assistent - er kommet på dansk. Og hvis danskerne tager teknologien til sig, vil det ændre vores hverdag radikalt.

Den mobile butler er nemlig, selv om den stadig har mange begrænsninger, en teknologi med perspektiver, fastslår fremtidsforsker Louise Fredbo-Nielsen fra Future Navigator.

- Med hjemmeassistenter går vi fra, at vores mobiltelefon er et device, som vi har i hånden, til at det er det her lag af teknologi, som er overalt omkring os, siger Louise Fredbo-Nielsen

I Japan har man allerede intelligente toiletter, som holder øje med en persons sundhed ved at kigge på afføringen. Herhjemme bliver højttalerassistenter et skridt mod samme udvikling.

Ifølge fremtidsforskeren kan vi inden for 10 år vente, at en vægt i gulvet på badeværelset kan monitorere alt, som foregår i kroppen og på baggrund af en analyse servere det morgenmåltid, som passer til den enkeltes behov.

- Det kommer til at gøre rigtig mange ting nemmere. De helt basale systemer lige nu kan jo allerede fortælle, når der ikke er flere æg i køleskabet.

- Så der ligger rigtig mange interessante perspektiver i forhold til at gøre vores liv nemmere, siger Louise Fredbo-Nielsen.

Men der også en modtrend til en hverdag omringet af teknologi. En såkaldt offlinebølge. Og det går rigtig stærkt.

Fredag kunne Politiken fortælle med henvisning til en undersøgelse fra BBC, at danskere føler sig stressede over, hvor meget tid de bruger på digitale apparater.

95 procent af de adspurgte sagde, at de oplever negative konsekvenser i deres liv på grund af mobile devices.

Det kalder BBC "FOMO of real life" - frygten for at gå glip af det virkelig liv. Og det kan få nogen til at gemme alle devices væk.

- Vi ser mange mennesker, som begynder at trække sig væk fra det her og sige: Vi skal slet ikke have mobiltelefoner, iPads eller computere tændt derhjemme. Og så går lidt offline, siger Louise Fredbo-Nielsen.

På trods af at der findes flere højttalerassistenter, er det indtil videre kun Googles assistent, som kan tale dansk.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Drenge bliver ladt i stikken

Hverken stat eller region vil tage ansvaret og give hpv-vaccine til alle drengebørn, der er fyldt 12 år senest 1. juli 2019. De bliver ladt i stikken, og de får ikke den samme mulighed for vaccine som alle andre drenge og piger. I forbindelse med årets budget i Favrskov Kommune fremsatte Venstre derfor et forslag om at tilbyde hpv-vaccine til netop den gruppe drenge. Det ærgrer mig, at flertallet i byrådet ikke vil tage ansvaret og tilbyde denne lille gruppe af drenge de samme muligheder for vaccine som alle andre. En vaccine, der forebygger den smitsomme hpv-virus, der er årsag til flere kræftformer hos både mænd og kvinder. Argumenterne og årsagen til, at forslaget ikke er med, er åbenlys kassetænkning, hvor man fokuserer på, hvem der skal betale, i stedet for, hvad der er bedst for borgerne. Jeg er sikker på, at de familier, der vil tage imod dette tilbud, ikke bekymrer sig om, om det er stat, region eller kommune, der betaler. De vil prise sig lykkelige for at få tilbuddet om vaccinen. Det er for mig helt uforståeligt, at forslaget ikke har fundet vej og er med i budgettet. Forebyggelse er altid bedre end helbredelse. Hvis forslaget ikke kommer med i det endelige budget efter høringsfasen, kommer det til at gå ud over en lille specifik gruppe af drenge. De kommer til at få højere risiko for at få den mest udbredte seksuelt overførte infektion. De udgør derfor en ekstra risiko for at give infektionen videre og efterfølgende udvikle hpv-relateret kræft og kønsvorter. Byrådet i Favrskov har alle muligheder for at sikre disse drenge samme sundhed og velfærd som alle andre. For mig er det lokalpolitik i den fineste form, at vi selv bestemmer lokalt, hvad der er sundhed og velfærd for vores borgere i Favrskov. Når hverken stat eller region vil tage ansvaret, så kan byrådet godt gøre det. Ved at lade denne lille gruppe af drenge i stikken er sundhed ikke for alle, men det afhænger af alder og økonomi. Det er ikke rimeligt. Jeg har fået flere reaktioner på Venstres forslag, og det, der står klarest i min hukommelse, er en mor, jeg har talt med. Hun har to drenge på hver sin side af skæringsdatoen 1. juli 2019. Hun kan sende sin ene dreng til en betalt vaccination og vide, at han er vaccineret mod kønsvorter og visse former for hpv-relaterede kræftformer senere i livet. Den anden dreng må hun lade blive hjemme. Hun har desværre ikke økonomi til at betale for vaccinationen til ham. Et forfærdeligt dilemma for en mor, der vil det bedste for sine børn. Det er en helt unik mulighed for byrådet i Favrskov for at vise ansvar og være forgangskommune og sikre alle drengene i Favrskov denne forebyggende vaccine, så der ikke er nogen, der senere i livet skal rammes af specifikke kræftformer. De ressourcestærke familier skal nok få deres børn vaccineret. Det er en skævvridning, hvis ikke vi kan hjælpe dem med færrest ressourcer. Sundhed skal være for alle, uanset køn, alder og økonomi. Forebyggelse er bedre end helbredelse.

Annonce