Annonce
Aarhus

Hjemmeskole dag 6: Frustrerende flaskehalse og fællesskab på Facetime

Hjemmeskolen er blevet forlænget, og det bliver taget imod med blandede følelser. Vikaren (th) har Hugo (9), Sylvester (15) og Viola (12) vænnet sig til så småt, men vennerne er savnet. Privatfoto
Hjemmeskolen er blevet forlænget og fortsætter to uger endnu. Den uskolede vikar har endnu ikke smidt håndklædet i ringen og de tapre børn hænger i, selv om de stadig synes, at der er mange lektier at tygge sig igennem. Vigtigste lære efter uge et må være øget tålmodighed og flere pauser efter behov.
Annonce

AARHUS: Skolerne er lukket til efter påskeferien. Det, som husets børn havde spået om med hinanden og kammerater på mobilen weekenden over, blev virkelighed, da Mette Frederiksen mandag eftermiddag igen tonede frem på skærmen.

Selv om ungerne ikke så pressemødet, spredte nyheden sig som en steppebrand, og de var lynhurtigt informeret om, at skolelukningene fortsætter i det, der lige nu føles som en evighed.

Forlængelsen fik en blandet modtagelse her på matriklen.

- Det er fint nok, sagde den yngste på 9 år over skulderen, mens han var i gang med et spil Fortnite.

Han og vennerne er i forvejen vant til at være sociale, når de spiller computer sammen, så det går nok lidt tid endnu.

Afsavnet er straks større for hans to ældre søskende på 12 og 15 år.

- Øv, så kommer vi ikke til at se nogen venner i endnu længere tid, sagde den ældste, der også kunne vinke farvel til en længe planlagt telttur med en håndfuld kammerater.

Og på værelset ved siden af var reaktionen den samme:

- Det er træls, for selv om vi kan snakke samme på Facetime, er det bare slet ikke det samme, sagde Viola.

Hjemmeskolen

Sylvester (15), Viola (12) og Hugo (9) har deres hverdag på Frederiksbjerg Skole i Aarhus, hvor de går i 8., 5., og 3. klasse.

Kirstine er journalist på Århus Stiftstidende og skriver hjemmefra i disse dage. Samtidig underviser hun, ligesom forældre landet over, børnene hjemme de kommende uger, da skolen er lukket på grund af coronaepidemien.

Familien, som også tæller far Jonas, bor i Åbyhøj.

Annonce

Det har vi lært

- Hvor kan vi være stolte af Danmarks børn og unge. De tager omvæltningerne i stiv arm, sagde Mette Frederiksen på dagens pressemøde.

Og det har hun da helt ret i.

De tager det rigtig flot og holder generelt humøret oppe, selv om intet er, som det plejer, og hverdagen og verden, som de kender den, er vendt på hovedet.

Oven på en uges hjemmeskole gjorde vi os nogle erfaringer, som det er værd at huske på de kommende uger.

På dag tre var vi blevet bedre til at strukturere arbejdsmængden, danne os et overblik og tage en opgave ad gangen.

Der er dog stadig mange forskellige fag og platforme at holde styr på. Både skoleintras afløser Aula og Min Uddannelse er i forvejen et forholdsvist nyt bekendtskab, men heldigvis er ungerne ok skrappe til at finde rundt på skoledu.dk, matematikfessor.dk, alinea.dk, gyldendal.dk, og hvor deres skoleopgaver ellers ligger og svæver rundt.

Matematik er stadig ikke vikarens stærke side, men dybe indåndinger og mere roligt stemmeleje fremmede forståelsen hos eleverne. De er til gengæld begyndt også at trække på venners hjælp over Facetime, og pludselig bliver skoledagen lidt hyggeligere, når man kan snakke med andre end mor om opgaverne.

Annonce

Meget ventetid

Selv om ungerne er seje, vil der komme nedsmeltninger. Stunder hvor alt driller, og det hele synes uoverskueligt. Og brænder man sammen, ja så er det bedre at slutte for i dag og på længere sigt bevare motivationen. For hjemmeskolen skal fortsætte nogle uger endnu, og den har helt klart sine minusser.

- Der er meget ventetid, hvor man ikke kan komme videre, fordi vikaren ikke har tid, og det er træls, fordi man gerne bare vil have skolearbejdet overstået, siger Viola på 12.

Sylvester (15) er enig:

- Det er stressende, fordi man ikke kan få hjælp, når ens forældre også arbejder. Og vi får alt for mange lektier for, siger han.

Og vikaren - og pædagogmedhjælperen som i den forgangne uge også kom med i lærerteamet - ja dem må de så leve med lidt endnu.

Det går nok også, for som vores overbærende datter siger:

- Jeg har ikke noget imod vikaren, men jeg synes ikke, at vi har fået så mange godbidder, som du lovede i avisen i sidste uge.

Det er modtaget og godte-dosis sættes op som lovet.

Sådan ser dags- og ugeplanen ud for Viola i 5. klasse. Lærerne har været søde til at sende videohilsner og opfordrer til, at eleverne når det, de når. Sæt uret, arbejd en halv time og er du ikke færdig, så er det ok, lyder det. Privatfoto
Der opstår nemt flaskehalse i hjemmeskolen, både på de digitale platforme, og når vikaren er optaget af arbejde eller af at hjælpe andre elever. Privatfoto
Vikaren forsøger at danne sig et analogt overblik over de mange fag og opgaver i 3., 5. og 8. klasse. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Bandekonflikt ulmer igen i Aarhus: 23-årig sigtet efter bandeparagraf

USA

Indsættelsesceremonien er slut: Joe Biden tweeter for første gang som præsident

Aarhus For abonnenter

Pukkelbump får skældud: Men i virkeligheden elsker mange dem

Annonce