Annonce
Aarhus

Hjemmeskole dag 6: Frustrerende flaskehalse og fællesskab på Facetime

Hjemmeskolen er blevet forlænget, og det bliver taget imod med blandede følelser. Vikaren (th) har Hugo (9), Sylvester (15) og Viola (12) vænnet sig til så småt, men vennerne er savnet. Privatfoto
Hjemmeskolen er blevet forlænget og fortsætter to uger endnu. Den uskolede vikar har endnu ikke smidt håndklædet i ringen og de tapre børn hænger i, selv om de stadig synes, at der er mange lektier at tygge sig igennem. Vigtigste lære efter uge et må være øget tålmodighed og flere pauser efter behov.

AARHUS: Skolerne er lukket til efter påskeferien. Det, som husets børn havde spået om med hinanden og kammerater på mobilen weekenden over, blev virkelighed, da Mette Frederiksen mandag eftermiddag igen tonede frem på skærmen.

Selv om ungerne ikke så pressemødet, spredte nyheden sig som en steppebrand, og de var lynhurtigt informeret om, at skolelukningene fortsætter i det, der lige nu føles som en evighed.

Forlængelsen fik en blandet modtagelse her på matriklen.

- Det er fint nok, sagde den yngste på 9 år over skulderen, mens han var i gang med et spil Fortnite.

Han og vennerne er i forvejen vant til at være sociale, når de spiller computer sammen, så det går nok lidt tid endnu.

Afsavnet er straks større for hans to ældre søskende på 12 og 15 år.

- Øv, så kommer vi ikke til at se nogen venner i endnu længere tid, sagde den ældste, der også kunne vinke farvel til en længe planlagt telttur med en håndfuld kammerater.

Og på værelset ved siden af var reaktionen den samme:

- Det er træls, for selv om vi kan snakke samme på Facetime, er det bare slet ikke det samme, sagde Viola.

Annonce

Hjemmeskolen

Sylvester (15), Viola (12) og Hugo (9) har deres hverdag på Frederiksbjerg Skole i Aarhus, hvor de går i 8., 5., og 3. klasse.

Kirstine er journalist på Århus Stiftstidende og skriver hjemmefra i disse dage. Samtidig underviser hun, ligesom forældre landet over, børnene hjemme de kommende uger, da skolen er lukket på grund af coronaepidemien.

Familien, som også tæller far Jonas, bor i Åbyhøj.

Det har vi lært

- Hvor kan vi være stolte af Danmarks børn og unge. De tager omvæltningerne i stiv arm, sagde Mette Frederiksen på dagens pressemøde.

Og det har hun da helt ret i.

De tager det rigtig flot og holder generelt humøret oppe, selv om intet er, som det plejer, og hverdagen og verden, som de kender den, er vendt på hovedet.

Oven på en uges hjemmeskole gjorde vi os nogle erfaringer, som det er værd at huske på de kommende uger.

På dag tre var vi blevet bedre til at strukturere arbejdsmængden, danne os et overblik og tage en opgave ad gangen.

Der er dog stadig mange forskellige fag og platforme at holde styr på. Både skoleintras afløser Aula og Min Uddannelse er i forvejen et forholdsvist nyt bekendtskab, men heldigvis er ungerne ok skrappe til at finde rundt på skoledu.dk, matematikfessor.dk, alinea.dk, gyldendal.dk, og hvor deres skoleopgaver ellers ligger og svæver rundt.

Matematik er stadig ikke vikarens stærke side, men dybe indåndinger og mere roligt stemmeleje fremmede forståelsen hos eleverne. De er til gengæld begyndt også at trække på venners hjælp over Facetime, og pludselig bliver skoledagen lidt hyggeligere, når man kan snakke med andre end mor om opgaverne.

Meget ventetid

Selv om ungerne er seje, vil der komme nedsmeltninger. Stunder hvor alt driller, og det hele synes uoverskueligt. Og brænder man sammen, ja så er det bedre at slutte for i dag og på længere sigt bevare motivationen. For hjemmeskolen skal fortsætte nogle uger endnu, og den har helt klart sine minusser.

- Der er meget ventetid, hvor man ikke kan komme videre, fordi vikaren ikke har tid, og det er træls, fordi man gerne bare vil have skolearbejdet overstået, siger Viola på 12.

Sylvester (15) er enig:

- Det er stressende, fordi man ikke kan få hjælp, når ens forældre også arbejder. Og vi får alt for mange lektier for, siger han.

Og vikaren - og pædagogmedhjælperen som i den forgangne uge også kom med i lærerteamet - ja dem må de så leve med lidt endnu.

Det går nok også, for som vores overbærende datter siger:

- Jeg har ikke noget imod vikaren, men jeg synes ikke, at vi har fået så mange godbidder, som du lovede i avisen i sidste uge.

Det er modtaget og godte-dosis sættes op som lovet.

Sådan ser dags- og ugeplanen ud for Viola i 5. klasse. Lærerne har været søde til at sende videohilsner og opfordrer til, at eleverne når det, de når. Sæt uret, arbejd en halv time og er du ikke færdig, så er det ok, lyder det. Privatfoto
Der opstår nemt flaskehalse i hjemmeskolen, både på de digitale platforme, og når vikaren er optaget af arbejde eller af at hjælpe andre elever. Privatfoto
Vikaren forsøger at danne sig et analogt overblik over de mange fag og opgaver i 3., 5. og 8. klasse. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Åbn butikken og spred glæde i byen

På en køretur gennem en af vore mindre provinsbyer i det skønne forårsvejr, så jeg byens butikker holde åbent for salg. Der var mennesker i gadebilledet, og ved byens største modetøjsbutik gik kunderne ind og ud ad døren. Inde i butikken gik kunderne rundt og udviste hensyntagen til hinanden. Det var en rigtig dejlig oplevelse at se åbne butikker og glade mennesker i gadebilledet. Der er hos de fleste mennesker behov for at vende tilbage til en problemfri hverdag, og byens butikker er dem, der er bedst til at visualisere positive begivenheder – og en tro på fremtiden. Åbn butikken, og gør kunderne glade. Alle bliver vindere. Byens borgere kan opleve glæden ved at se mennesker i gadebilledet – og åbne butikker. Butikkerne skaber salg og fungerer stadigvæk som arbejdsplads. Byen går fra at være ”død” og mennesketom til atter at være "levende” og aktiv. Er det at udvise dårligt samfundssind at holde sin butik åbent for salg – eller er det sund fornuft? Er det bedre at holde butikkerne lukkede og risikere at gå konkurs i juni måned fremfor at sikre overlevelsen ved at sælge til de kunder, der gerne vil købe? Danskerne kan sagtens tilpasse sig en situation, der gør det nødvendigt at opføre sig på en anden måde end tidligere, og man kan sagtens selv finde ud af at vise det hensyn, der er nødvendigt. Detaillisterne kan sagtens finde ud af at holde deres butikker åbne og samtidig ”hjælpe” kunderne til udvise de nødvendige hensyn. Et nedlukket Danmark over en længere periode fører til en ny ”istid”. De detaillister, der holder deres butikker åbne for salg, gør os alle en stor tjeneste. Glade mennesker i gadebilledet gør hverdagen festligere for alle – derfor er det en god ide at holde butikkerne åbne for salg. At skulle vente hele eller halve år på en normalisering ødelægger alt for den private sektor, og det er jo, når alt kommer til alt, den private sektor, der skaber forudsætningerne, for at Danmark er et velfærdssamfund. Lad os åbne butikkerne og bevise, at vi godt kan tage hensyn til hinanden uden at blive formanet herom af regeringens forskellige ministre. Det danske forår er skønt. Lad os komme ud og nyde det i fulde drag. Lad os få lov til at købe nyt forårstøj til garderoben.

Aarhus

Leder af daginstitution har travlt: Børnene er velkomne - forældrene skal nødigt indenfor

Aarhus

Ingen hjælp at hente: Lang næse til kulturens fyrtårne i Aarhus

Annonce