Annonce
Aarhus

Hjerteskærende: To 17-årige redder 53-årig fra hjertestop på Ellekærskolen

En stribe hjertereddere hædres af Hjerteforeningen for at have reddet liv. Det sker i København, hvor tre østjyder også er indstillet til prisen Årets Hjerteredder 2020. PR-foto
En almindelige forårsdag til fodbold på Ellekærskolen faldt træneren om med hjertestop. En 17-årig spiller, havde netop taget førstehjælpskursus til kørekort. Det blev trænerens redning.

AARHUS V: En hurtig indsats på Ellekærskolen i Aarhus V under en fodboldkamp reddede Hørnings træner, der fik hjertestop. De tre hjertereddere er nu indstillet prisen Årets Hjerteredder 2020.

De tre er Christian Madsen, Sirat Said Ansari og Frank Møller Jakobsen fra Hørning. Fredag 7. februar kommer flere "hjertehelte", som Hjerteforeningen kalder redningsfolkene, til København, hvor de vil møde andre hjertereddere og sammen med dem modtage hyldest og taknemmelighed fra de mennesker, hvis liv de har reddet. I alt er 46 indstillet til Årets Hjerteredder 2020.

Historien, der endte lykkeligt, udspillede sig på en af Ellekærskolens foldboldbaner en søndag eftermiddag i maj sidste år. Hørning IFs hold i serie 5, som spiller syv-mands fodbold, var mødt op til kamp.

Holdets træner, 53-årige Tonny Legind-Hansen, manglede spillere den dag - og han valgte derfor selv at stille op. 20 minutter inde i kampen faldt han om på banen.

Annonce

Tre redningsmænd trådte til til

En af de unge spillere, 17-årige Christian Madsen havde 20 dage forinden taget førstehjælpskursus i forbindelse med kørekort, og han reagerede instinktivt, fortæller Hjerteforeningen i sin indstilling til prisen.

Han fik lagt Tonny om på ryggen og begyndte hjerte-lunge-redning, mens hans holdkammerat Sirat Said Ansari, der også er 17 år, gav mund til mund.

En tredje mand, Frank Møller Jakobsen, fik øje på de unge drenge og bad sin kone om at ringe 1-1-2.

Efter godt fire minutter overtog Frank hjerte-lunge-redningen - og sendte Christian af sted for at hente skolens hjertestarter.

Et stød fik gang i hjertet

Da Christian kom løbende tilbage med hjertestarteren, blev Tonny stødt én gang. Det fik gang i hans hjerte.

Ambulancen kom til fodboldbanen efter cirka syv minutter, og redderne overtog Tonny. Han blev kørt til Skejby sygehus, hvor han fik lavet en dobbelt bypassoperation og indopereret en ICD-pacemaker.

Tonny har taget minimal skade, oplyser Hjerteforeningen. Det skyldes, at hans hjerne fik ilt under hele forløbet. 1. august begyndte han på arbejde igen på deltid, og går også til genoptræning på Horsens Sygehus.

Ved hyldestarrangementet bliver det afsløret, hvilke tre hjertereddere der er nomineret til Årets Hjerteredder 2020. Det er et dommerpanel, der har udvalgt tre redninger blandt de mange indstillinger. Hjerteforeningen vil hylde alle de 46 indstillede. Men udnævner altså tre hold til Årets Hjerteredder 2020.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Socialdemokraterne hader idræt

Indrømmet, overskriften er måske nok strammet en anelse, men når man ser på, hvordan borgmesterpartiet optræder i spørgsmålet om at sikre ordentlige og tilstrækkelige idrætsfaciliteter til de århusianske borgere, så kan man ikke helt undgå at sidde tilbage med fornemmelsen af, at partiet egentlig ikke tager den del særlig seriøst. Sammenligner man Aarhus med alle andre byer i Danmark, er det nemlig kun indbyggerne i hovedstaden, der er dårligere stillet end århusianerne. En rapport fastslog for nylig, at hvis udviklingen fortsætter, vil Aarhus i 2030 mangle hele 32 fodboldbaner og 22 idrætshaller, hvis byen bare skal opretholde den nuværende fordeling af borgere per facilitet - og det er endda uden at medregne, at byen vokser med over 5000 indbyggere om året. Det er naturligvis ikke alene Socialdemokratiets ansvar, men lige nu er det i hvert fald fair at fastslå, at det er byrådets største parti, der står i vejen for, at idrætsområdet kan få det tiltrængte løft. Både Venstre og Radikale har gentagne gange forsøgt at råbe de øvrige partier op, men specielt den røde del af byrådssalen virker til helt at have mistet hørelsen, når det handler om idrætsfaciliteter. Ufatteligt, når man ved, hvor meget et velfungerende forenings- og idrætsliv betyder for alt lige fra integration til sund livsstil og mindre kriminalitet.

Annonce