Annonce
Debat

Hjertesuk fra en jæger: Afliv fordommene - det er os, der betaler for at bruge naturen

"Så til alle jer, der er pisseligeglade med fuglekiggere og jægere, alle jer, der bare gerne vil cykle en tur i skoven eller gå en tur langs vandet: Det her er ikke en opsang, men blot en håndfuld eksempler på, at vi jægere ikke bare er nogle inkompetente aber med hang til skydevåben", skriver Niels-Peter Henriksen. Arkivfoto: Jørgen Kirk

DEBAT: "Jægere drikker sjusser og skyder på det hele". Fordommene står i kø, og den nyeste lyder sådan her: "Det er jægernes skyld, at dyrene i Danmark er sky".

Den påstand er fremsat af Hans Meltofte, dr.scient., formand for Naturpolitisk Udvalg i Dansk Ornitologisk Forening (DOF).

Det er en ret vild udtalelse, hvis du lige tænker over det. Påstanden er, at hvis bare jagten forsvandt, ville du kunne håndfodre kronhjorte og klø mårhunde på mavsen, når det passede dig. Det er helt grotesk.

At DOF og nogle af deres medlemmer ikke kan fordrage jægerne, det kan jeg godt rumme. Men det irriterer mig, at DOF aldrig har gjort opmærksom på det faktum, at de fra 2018 til 2020 modtog 603.000 kroner fra jagttegnsmidlerne til "DOF-aftalen".

Aftalen er indgået mellem Miljø -og Fødevarestyrelsen og Dansk Ornitologisk Forening. Dansk Jægerforbund er ikke en del af aftalen udover som donor af penge. En aftale, der indbefatter eksempelvis punkttællinger af fugle, "Projekt Hedehøg" og 350.000 kroner til drift af DOF's hjemmeside.


Jeg gider ikke at have skudt i skoene, at vi ikke gør noget for fuglene, for vildtet og for den jord, vi alle sammen går på, det er ret trættende i længden. Vil du ikke sammen med mig være med til at sprede budskabet og aflive fordommene omkring jægerne. Dansk Ornitologisk Forening kunne jo være de første, der fløj fra reden med budskabet.


Hvis nogle skulle være usikre på, hvad jagttegnmidlerne er, så er det de midler, der kommer i kassen, når personer med jagttegn betaler deres jagttegnsafgift, altså jægerne.

Som et andet lille kuriosum kan det nævnes, at vi jægere også finansierer deres medlemsblad, DOF-bladet, med 75.000 kroner om året fra jagttegnsmidlerne.

Dansk Ornitologisk Forening har det åbenlyst fint med, at de suger pengene op af vores kasse samtidig med, at de kalder os for de værste naturbrugere, der findes på denne jord.

Så til alle jer, der er pisseligeglade med fuglekiggere og jægere, alle jer, der bare gerne vil cykle en tur i skoven eller gå en tur langs vandet: Det her er ikke en opsang, men blot en håndfuld eksempler på, at vi jægere ikke bare er nogle inkompetente aber med hang til skydevåben, som DOF vil have det til at fremstå. Vi støtter faktisk en hel del:

Overvågning af ulv DCE m.fl.: Tilskud på 500.000 kroner.

Tilskud til ulvesikre hegn: 189.000 kroner.

Beredskabsplanen for havpattedyr og havfugle. Effektiv indsats, når havpattedyr og havfugle kommer i nød eller driver døde i land: Tilskud på 189.600 kroner.

Plant for vildtet: Plantning af træer og buske i det åbne land til gavn for vilde dyr, så der skabes yngle- og fødemuligheder samt skjul og læ til vildtet: Tilskud på 1.111.413 kroner.

Skovrejsning, projekter, tilskud til småsøer og vandhuller: Tilskud på 17.700.000 kroner.

Der er købt eller bevaret en masse landområder: Råbjerg Mose ved Skagen, Års Skov, Stevnstrup Enge ved Randers, Søby Brunkulslejer ved Herning osv., så næste gang du går, løber eller MBT'er den i krattet, skoven eller ved vandet, så kan det snildt tænkes, at det er jægerne, der har sponsoreret en del af sceneriet. Hvilket jeg synes er ret fedt, at jægerne kan bidrage til alles naturoplevelser.

Jægerne betaler for at få lov til at bruge naturen, det gør DOF's medlemmer ikke, og det ved de godt! Men de vil rigtig gerne have jægernes penge til deres projekter, deres klubblad, hjemmeside og samtidig svine os til ved enhver given lejlighed, det er udpræget hyklerisk. I alle andre forhold så tager man pengene og holder mund, eller man får en skilsmisse, så man kan se sig selv i øjnene igen …

Jeg gider ikke at have skudt i skoene, at vi ikke gør noget for fuglene, for vildtet og for den jord, vi alle sammen går på, det er ret trættende i længden. Vil du ikke sammen med mig være med til at sprede budskabet og aflive fordommene omkring jægerne. Dansk Ornitologisk Forening kunne jo være de første, der fløj fra reden med budskabet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Midtbyskole tvunget til at spærre af for gæster med øl og smøger i skoletiden

Annonce