Annonce
Debat

Hjertesuk fra Lystrup: Vi søger en genåbningsplan med svømmebriller på

"Jeg står og kigger på de seks sorte streger på bunden af bassinet i svømmehallen. Vandet står helt klart og stille, og det eneste, som fylder rummet, er en svag lyd af rensningsanlægget i kælderen. Jeg tænker, at vandet må være utrolig rent, da det nu i mere end tre måneder har været højkloret, fordi ingen har måttet svømme", skriver Camilla Jørgensen. Arkivfoto: Kim Haugaard

Jeg står og kigger på de seks sorte streger på bunden af bassinet i svømmehallen. Vandet står helt klart og stille, og det eneste, som fylder rummet, er en svag lyd af rensningsanlægget i kælderen.

Jeg tænker, at vandet må være utrolig rent, da det nu i mere end tre måneder har været højkloret, fordi ingen har måttet svømme.

I omklædningsrummet og på balkonen er der covid-19-skilte over alt.

Annonce

Vi var i hele 2020 som forening velforberedt ud fra de givne restriktioner. Vi havde ansat personale i omklædningsrummene, som udover at sikre hygiejne og afstand også hjalp yngre børn med at finde plads til deres tøj og derefter vej til bruseren, så vi med begrænset forældrehjælpe kunne overholde forsamlingsforbuddet og alligevel sikre børnenes fritidsaktivitet.

I svømmehallen blev rekvisitter rengjort, og vi inddelte bassinet i mindre arealer og var taknemmelige over, at klorvandet er vores medspiller i at være bakteriebekæmpende.

I Danmark er det meste af vores idræt og dermed også fællesskabet herom organiseret og tilbudt gennem foreningslivet. Vi lader os vælge ind i bestyrelser, fordi vi ønsker at gøre en forskel, fordi vi ønsker, at vores lokalsamfund skal være interessante, og borgere i alle aldre skal kunne komme til idræt, have sociale og idrætslige fællesskaber, mestre at bruge kroppen, hovedet og have en aktiv fritid i foreningslivet.

Jeg selv er foreningsleder i en af de århusianske svømmeklubber. Svømmeklubben ligger i Lystrup og har et medlemstal, der gør, at vi er en Danmarks største idrætsforeninger.


Med en retfærdig, sikker og respektfuld genåbningsplan kan vi som klubber bidrage til, at såvel børn som voksnes livskvalitet i både sociale, sundhedsmæssige og fysiske rammer højnes, mens vi som personale og ledere vil gøre alt for at skylle bakterier, virus og smitterisiko væk med badevandet.


Vi som foreningsledere har i det foregående år flyttet vores fokus fra først og fremmest at sikre gode, spændende og sjove svømme- og aktivitetstilbud til at tage udgangspunkt i at organisere og indrette faciliteterne, så det er sikkert at færdes inden for de udmeldte restriktioner. Instruktører, hjælpetrænere, forældre, børn og voksne medlemmer har hver især lært til at gå til idræt og svømning og samtidig huske på at overholde retningslinjer, rammer og regler.

Som alle andre foreningsledere med indendørs idræt i fokus venter jeg spændt på næste udmelding fra ministeriet for landets genåbning. Jeg håber, at ansvaret i højere grad kan gives til os, som driver foreningslivet, og som har vist, at vi har kunnet håndtere retningslinjer og regler.

Jeg tror på, at regeringen ikke kun ser seks sorte streger på bunden af et bassin og kigger på disse streger som den lineære løsning. Jeg håber, at de, som bestemmer, ved, at når der er bevægelse og mennesker i bassinet, så bliver de seks streger svære at se, medmindre man tager svømmebriller på og stikker hovedet ned i vandet, og alligevel ved man, at stregerne findes. De forsvinder ikke, fordi man ikke kan se dem, de guider os alligevel og sikrer den orden og sikkerhed, som svømmeaktivitet altid vil kræve.

Vi får svært ved tilbyde idræt og svømning, hvis retningslinjer med forsamlingsforbud i et omklædningsrum bliver beskrevet, så det ikke kan lykkes for os foreninger at udleve det i praksis, eller hvis holdsammensætninger bliver så små, at aktivitet bliver svært.

I foreningslivet har vi fra pandemiens start taget situationen seriøst, så der i idrætshallen, svømmehals- og omklædningsmiljøet ikke opstår grundlag for smittespredning. Og heldigvis har foreninger landet over haft samme udgangspunkt og flotte håndtering af situationen.

En landsdækkende undersøgelse blandt landets svømmeklubber viser, at i tilfælde, hvor en smittet person har deltaet i undervisning, har man i under én procent oplevet smittespredning til øvrige deltagere og instruktører i klubben.

Vi er i et klormiljø og i et omklædningsmiljø, hvor vi på en god måde kan sikre områderne. Vand, hygiejne og løbende rengøring samt at tænke sikkerhed og forbehold er naturligt for svømmeverdenen, og det er derfor også naturligt for både frivillige og ansatte i den verden at samtale med medlemmer og gæster om at følge retningslinjer, holde hygiejnekrav og tage afstand.

Indendørs idræt og især svømning behøver ikke at have snorlige streger, som kan ses gennem vandoverfladen – vi kender vores miljø, og vi ved, hvordan vi skal lede og vejlede børn og voksne, så svømning, omklædning og vandaktivitet kan genoptages - også, når vi er flere samlet.

Børn og voksne kommer ikke samtidig til svømning, så derfor kan voksne også sagtens komme i gang.

Indendørsidrætten og herunder svømningen har stærkt behov for at åbne igen både for børn og voksne for at kunne fastholde en stærk foreningskultur, medlemmer og sammenholdet omkring idrætslivet. Vi har bevist, at vi i foreningslivet kan håndtere restriktionerne ud fra de snorlige streger.

Derfor beder jeg om, at der i den kommende genåbningsplan vises tillid til og respekt for, at vi som landets idrætsledere er dygtige, refleksive og har god kontakt og dialog med foreningernes medlemmer i lokalsamfundene, vi har stærke netværk, stærke organisationer og god kommunikation med vores kommuner.

Vi kan med andre ord godt se stregerne på bunden af bassinet, og vi ved også, hvornår vi skal finde svømmebrillerne frem, hvis der kommer for meget bevægelse i vandet, så vi har brug for at se klart igen, søge netværk eller svar på spørgsmål.

Vi behøver et udgangspunkt i den kommende genåbningsplan, som viser svømmeklubberne den respekt, som svømmeklubberne igennem det sidste års tid har bevist, at vi fortjener og kan leve op til.

Med en retfærdig, sikker og respektfuld genåbningsplan kan vi som klubber bidrage til, at såvel børn som voksnes livskvalitet i både sociale, sundhedsmæssige og fysiske rammer højnes, mens vi som personale og ledere vil gøre alt for at skylle bakterier, virus og smitterisiko væk med badevandet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Rådmand bad sin direktør tænke på Dansk Folkeparti: Kommunens jurister frikender Jette Skive for ulovlig ordre

Annonce