Annonce
Debat

HK-formand mener: Så længe vi kalder kvinder ludere og kællinger, har vi fortjent vores sølle 29.-plads i ligestilling

"World Economic Forums nyeste rapport om ligestilling er Danmark faldet fra en ottendeplads til en 29.-plads, mens de øvrige nordiske lande er nummer et, to, tre og fem. Den gjorde ondt, den 29.-plads i ligestilling. I hvert fald når man går og har en selvforståelse om, at vi i Danmark er virkelig gode til ligestilling. Så blev vi overhalet af bl.a. Namibia, Rwanda, Nicaragua og Philippinerne", skriver Søren Sørensen. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

DEBAT: I World Economic Forums nyeste rapport om ligestilling er Danmark faldet fra en ottendeplads til en 29.-plads, mens de øvrige nordiske lande er nummer et, to, tre og fem.

Den gjorde ondt, den 29.-plads i ligestilling. I hvert fald når man går og har en selvforståelse om, at vi i Danmark er virkelig gode til ligestilling. Så blev vi overhalet af bl.a. Namibia, Rwanda, Nicaragua og Philippinerne.

Det kunne være relevant at diskutere øremærket barsel, ansættelseskvoter i både børnehaver og bestyrelser, landsdækkende statistik for ligeløn til mænd og kvinder og meget andet med indflydelse på ligestillingen. Alle sammen ting, der kunne forbedre vores placering, men vi er nødt til at starte et helt andet sted: Tal ordentligt! Og forlang det af andre.

Annonce

Vi er nødt til at starte med at tale ordentligt. Og forlange det samme af andre. Den nyeste bølge inden for #MeToo har gjort det socialt acceptabelt at sige fra på egne og andres vegne. Det skal også gælde for tonen.


Listen er lang over alle de kvinder, der bliver svinet til, fordi de siger deres mening. Eller bare formaster sig til at tilmelde sig et familievenligt talentprogram i bedste sendetid.


Sædcontainere, suttemaskiner, opvaskemaskiner, kællinger, fisser og ludere. Der er smæk på sprogblomsterne, når kvinder omtales i kokken Umut Sakaryas Facebook-gruppe for mænd. "Det er jo bare mandehørm" eller "det er jo bare for sjov" forsvares det med. Men det er ikke sjovt. Og det er ikke kun i den gruppe. Den type sprog forhindrer en ægte debat om ligestilling, og når man siger fra over for det, kan man risikere at blive udskammet, chikaneret, truet og stalket.

Det kræver mod at stå frem og sige fra i disse Facebook-tider. Det er enormt let at skrive en hel masse, man i hvert fald ikke turde at sige til et andet menneske ansigt til ansigt. Og det kan være ret ubehageligt at blive udsat for – bare fordi man påpegede tonen.

24-årige Emma Sophie Roy var heller ikke helt inden for skiven af det pæne sprog, da hun som kommentar til Umut Sakaryas mandegruppe tweetede "Han kan stikke sit falske folke- og ærekære lort op et sted, hvor solen ikke skinner". Men reaktionerne var meget voldsomme – og gik primært på hende som kvinde. Hun fik over 100 opkald og blev bl.a. kaldt stikkerluder og møgluder – og fik at vide, at de godt kunne forstå, at hendes bror var faldet død om med sådan en søster. Og hendes bryster var da i øvrigt også alt for små.

Det er fuldstændigt uacceptabelt, at man ikke kan sige fra uden at skulle risikere den slags.

Enhedslistens Pernille Skipper har også oplevet at blive kaldt møgkælling og det, der er værre, på sine opslag. Mette Frederiksen er blevet kaldt en skrigeskinke. Sofie Linde en fucking ludersæk. Og listen er lang over alle de kvinder, der bliver svinet til, fordi de siger deres mening. Eller bare formaster sig til at tilmelde sig et familievenligt talentprogram i bedste sendetid.

Kom nu, Danmark, lad os nu få sat et flueben ved sproget, så vi reelt kan komme til at diskutere det, der kan sende os op til de andre nordiske lande, der er dygtige til ligestilling.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF

AGF ændrer i historiebøgerne: - Det er respektløst over for tidligere spillere

Annonce