Annonce
Aarhus

HK: Frygten hersker stadig blandt ansatte i fyret topchefs afdelinger

Ledelseskulturen er syg i kommunens Center for Byens Anvendelse - medarbejdere udsættes for trusler, chikane og repressalier, konkluderer formanden for HK Kommunal i Østjylland. Han kræver nu handling af ledelsen i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

Annonce

AARHUS: Topchef Claus Pedersen er sat på porten, men ledelsesstilen er uforandret i Natur og Vejservice og Center for Byens Anvendelse, hvor han var chef.

Blandt menige medarbejdere er det psykiske arbejdsmiljø helt i bund.

Sådan lyder det fra formanden for HK Kommunal i Østjylland, Hans-Henrik Hansen, efter at han for nogle uger siden mødtes med 22 af sine medlemmer, der er ansat i de to afdelinger.

Hans-Henrik Hansen, formand for HK Kommunal Østjylland, er rystet over, så dårligt det psykiske arbejdsmiljø er for hans medlemmer i kommunens Center for Byens Anvendelse - også efter at topchef Claus Pedersen blev fyret for tre måneder siden. Foto: HK.
Annonce

Bundrådden kultur

- Jeg har aldrig set og hørt noget så massivt og så voldsomt tidligere. Det virker nærmest som om, det er sat i system. Det er en voldsom ledelseskultur. En frygtens kultur, hvor min fornemmelse er, at det hedder: Ret ind - eller forsvind, siger Hans-Henrik Hansen.

På mødet med de 22 HK'ere hørte han om repressalier, trusler og chikane mod medarbejdere.

- Den utrygge kultur er meget udbredt. Medarbejderne tør ikke ytre sig. De er bange for at miste deres job, hvis de gør det. Frygten har sat sig fast, os så tænker folk: "Hvem kan jeg overhovedet have tillid til? Hvem kan jeg tale med om forholdene? Og er der mon nogen, der stikker mig, hvis jeg taler om det?"

- Det er en syg og bundrådden kultur. Jeg har hørt meget, men jeg tror langt fra, jeg har fået det hele at vide. Jeg har hørt så meget, at jeg klart fornemmer, at de ikke synes, det er sjovt at gå på arbejde, siger Hans-Henrik Hansen.

Annonce

Tavse af frygt

Han fortæller, at netop frygten for repressalier og chikane er årsagen til, at nogle af HK'erne har sagt nej tak til at lade sig interviewe af de revisorer fra E&Y, der er sat til at kulegrave Center for Byens Anvendelse og Natur og Vejservice.

- I Aarhus Kommune er der 0-tolerence overfor vold og trusler om vold. Men trusler kan man åbenbart godt acceptere. For eksempel hørte jeg om en medarbejder, der vægrede sig ved at betale fakturaen for et indkøb, vedkommende ikke mente var efter reglerne. Svaret på det var: Betal eller forsvind.

- Vi har mange flere eksempler. Og hvis ikke, der bliver sat en stopper for det, så kommer det hele frem i lyset, siger Hans-Henrik Hansen.

Jeg har aldrig set og hørt noget så massivt og så voldsomt tidligere. Det virker nærmest som om, det er sat i system. Det er en voldsom ledelseskultur. En frygtens kultur.

Hans-Henrik Hansen, formand, HK Kommunal Østjylland
Annonce

Krav om ny ledelsesstil

Og det er præcis det, HK-formanden nu arbejder på: At få sat en stopper for, at hans medlemmer skal arbejde i en frygtens kultur.

I den kommende uge skal han mødes med direktøren for Teknik og Miljø, Erik Jespersen, for at tale med ham om, hvordan man får ændret ledelsesstilen i afdelingerne.

- Ledelse med trusler pynter ikke ligefrem på Aarhus Kommune. Og kommunes tre værdier - respekt, troværdighed og engagement - er jo helt væk i det her, siger Hans-Henrik Hansen og fortsætter:

- Jeg stiller krav om, at forholdene nu bliver bedre. Det kan jeg gøre med arbejdsmiljøloven i hånden. Mit fokus er at få brudt den forfærdelige kultur, der har været og stadig er. Vi skal snakke om, hvordan i fællesskab får skabt en mere fornuftig kultur.

Chefen


  • Sagen om topchef Claus Pedersen og hans afdelinger, Natur og Vejservice og Center for Byens Anvendelse, startede, da Århus Stiftstidende 26. oktober tog hul på en serie kristiske og afslørende artikler.
  • Det hele begyndte med en mail fra en medarbejder i Natur og Vejservice til avisen, hvor den pågældende skrev: "Jeg er blevet fanget i en rodebunke af nepotisme, svindel med skattekroner og omgåelse af forvaltningsloven og skatteloven." Og vedkommende fortsatte: "I forbindelse med mit arbejde er jeg blevet opmærksom på mange uhensigtsmæssige ting, som jeg har konfronteret ledelsen med, men desværre løber jeg hovedet mod en mur, da ledelsen ikke ønsker at handle på det, trods gentagne opfordringer. Derfor denne henvendelse." Kort tid efter blev vedkommende presset ud af jobbet hos Natur og Vejservice.
  • 31. oktober vælger direktør for Teknik og Miljø, Erik Jespersen at starte en personalesag mod Claus Pedersen, der sendes på ferie på ubestemt tid. Samtidig bliver revisionsfirmaet Ernst & Young bedt om at undersøge en række forhold i topchefens afdelinger.
  • 7. november bliver Claus Pedersen reelt fyret - med en fratrædelsesaftale til en værdi af 1,4 mio. kr.
  • 23. november bliver Østjyllands Politi inddraget i sagen og bedt om at vurdere, om sagen indeholder straffelovsovertrædelser.
  • 21. december beslutter Teknik og Miljø at bortvise Claus Pedersen, hvilket betyder, at Aarhus Kommune frigør sig fra fratrædelsesaftalen på 1.4 millioner til ham.
  • 21. december tager det konservative byrådsmedlem og 2. viceborgmester, Marc P. Christensen, det usædvanlige skridt at anmelde Magistratens afdeling for Teknik og Miljø til arbejdstilsynet.
  • 4. januar udtaler teknisk rådmand, Kristian Würtz, at Claus Pedersen ikke var egnet til at være chef i Aarhus Kommune.
  • En endelig afrapportering fra revisorerne samt udmelding fra Østjyllands Politi politiet afventes stadig.
Annonce

HK vidste intet

HK-formanden vurderer, at en stor del af problemstillingen bunder i, at mange af lederne og mellemlederne er kommet ind direkte fra det private erhvervsliv.

- De er ikke godt nok inde i aftalerne på det offentlige område, i MED-systemet - samarbejdsudvalg - de har ikke god nok forståelse af en offentlige organisation, og de mangler respekt for tillidsvalgte, siger han.

Hvis det her har stået på gennem flere år, hvorfor kommer I så først på banen nu?

- Vi hørte intet fra medlemmerne, før sagen om Claus Pedersen bragede løs i Århus Stiftstidende. Det kan man undre sig over, men hvis først frygten har sat sig fast i medarbejderne, er der ingen, der tør sige noget, siger Hans-Henrik Hansen og fortsætter:

- Jeg fornemmer dog, at det har givet en vis tryghed, at medarbejderne nu ved, at der er en faglig organisation, der stiller op og vil gøre noget for at ændre kulturen.

Få hele overblikket over sagen. Se tidslinjen her (kun for abonnenter)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Corona ændrer hverdagen for 87-årig: - Det er mærkeligt, at jeg må undvære bridge og samværet med vennerne

Annonce