Annonce
Mærk Aarhus

HO-HO-HO

Foto: Mærk Aarhus
Alle ved det. Han bor på Grønland. Hans tøj er rødt. Skægget er langt – og hvidt. Maven er stor. Han er børnenes ven. Hans transportmiddel er en kane, hvor Rudolf er forrest – med sin røde tud. Lige om lidt lander han i Aarhus – igen

Han har travlt. Rigtig travlt – særligt de sidste måneder op til jul, for da slet ikke at tale om december. Og juleaften …

Men han når det. Han rammer plet hvert år. Og alle dem, der venter på ham, tager han med storm – igen og igen, år efter år.

Vi taler naturligvis om selveste julemanden. Og i denne søde (næsten) juletid skal man jo passe på med at afsløre hemmeligheder, men vi er stolte af, at vi her på Mærk Aarhus-redaktionen har talt med ham.

Jan Sigersted er hans borgelige navn.
I hvert fald ham i rollen som julemand hos Salling
– igen i år.

Det er 20. år i træk, at Jan trækker i den røde julemandsdragt og lader børnene i Salling få den oplevelse, vi alle husker fra barndommen. Når man mødte julemanden. Det bliver næsten ikke større …

Den helt særlige

- Jeg blev ansat som 2. julemand i varehuset tilbage i 2001. Vi var to dengang og delte jo så vagterne mellem os, men de sidste tre år har jeg været alene om jobbet. Og lad mig sige, at det er det mest fantastiske job i verden, lyder det fra Jan Sigersted.

- Tænk at være ham, der giver børnene den helt særlige juleoplevelse. Den, de tager med sig altid. Det er virkelig helt specielt.

- Der er nogle børn, der er mere skeptiske over, ja, næsten bange, for julemanden, men jeg kan lokke med slik, trylle og fortælle historier, som får de fleste børn til at glemme det – og overgive sig. Og alle bør jo være glade for julemanden, ikke?

Vækkede Rudolf

- Ved I, hvor jeg bor? Er ofte spørgsmålet, der bryder isen med børnene.

- Grønland! bliver der råbt højt.

- Ved I også, hvordan jeg er kommet hertil?

- Med kane, lyder det.

- Og hvem er det, der er med foran kanen?

- Rudolf.

- Men se, da jeg i dag kom ud og var klar til afgang, var Rudolf helt stille. Jeg sad der på tæppet i kanen, og der skete ingenting. Rudolf var faldet i søvn. Jeg var ikke sikker på, om han forsøgte at snyde mig, så jeg fandt min snor frem.

Julemanden tager snoren frem. Og det er ikke bare en snor, men en magisk snor. Julemanden kan nemlig trylle, så han strækker snoren ud, så den ligger vandret i luften.

- Og så kilder jeg Rudolf bag det ene øre. Han vågner og spørger, hvad der er sket.

- Vi har travlt. Børnene venter, og så er vi af sted.

- Vi måtte skynde os så meget, at al sneen faldt af kanen. Jeg havde ellers sørget for at tage en hel masse med i kanen, men det fløj af på vejen.

Børnene smiler. Nogle står næsten med åben mund. Man kan næsten fornemme, at de kan se Rudolf for sig.

Fri hele december

Det er 30 år siden, at Jan første gang trak i dragten. Det var for sin egen nevø. Så var der børnehaver og diverse

juletræsfester, og snart var han hyret ind så mange steder, at han var nødt til at bede om fri fra sit civile job – hele december.

- Det gik ikke helt, men med tiden og et jobskifte blev det nemmere. Jeg kan jo virkelig godt lide det, og jeg kan fortælle så mange historier.

- Jeg var engang hjemme hos en familie, hvor børnene var helt sikre på, at det var familiens egen bedstefar, der havde klædt sig ud som julemand. Men da så denne bedstefar trådte ind i lokalet, blev der stille. Børnene gik helt i stå, og al opmærksomhed var rettet mod mig.

- Det var ret sjovt at opleve – og jeg tror nu også, at selv bedstefaren troede på julemanden lige dér.

Fine oplevelser

- For et par år siden kom en kvinde gående med en klapvogn i Salling. En lille dreng – måske tre år – hoppede ud og løb hen til mig. Han sprang mig nærmest om halsen, og i hvad jeg husker som en halv time sad han hos mig. Han havde tidligere været meget bange for julemanden, havde moren efterfølgende fortalt.

- En anden gang var det en døvstum tiårig dreng, der var kommet og havde sat sig ved tegnebordet og tegnede en tegning til konkurrencen. Vi kunne sagtens finde ud af at ”tale” sammen på trods af drengens udfordring. Det var virkelig en fin oplevelse. Han ønskede sig en togbane, husker jeg.

- Næste dag kom personalechefen i Salling hen til mig. Jeg vidste ikke, hvad jeg havde gjort. Men jeg havde ikke gjort noget. Moren til den døvstumme dreng havde ringet og udtrykt sin glæde. Drengen havde fået en meget god oplevelse hos julemanden, og det var hun taknemmelig over.

Så er hele dagen, ja, julen, reddet. Skønt, lyder det fra Jan.

Ren magi

Jan er kendt som julemanden. Han har endda sin helt egen pizza på det lokale pizzeria.

- Det vil sige, at den ikke sådan officielt er kommet på kortet endnu, men pizzabageren ved, hvad ”julemanden” bedst kan lide, så jeg behøver ikke sige ret meget, når jeg bestiller, griner Jan.

- Inden længe går det løs. Der er aftaler både den 23. og den 24. – sådan er det jo i dag med dine, mine og vores børn. Juleaften er ikke kun den 24., men det giver jo kun flere oplevelser til mig, siger han.

- Jeg er heldig. Jeg møder kun glade børn – og glade voksne. Det er skønt. Det er magi. Lige om lidt kommer jeg gennem gaden og er med til at tænde hele byen, og så holder jeg mig ellers indenfor hos Salling. Men jeg håber, at alle byens børn siger til deres forældre og bedsteforældre, at de skal ned til julemanden, så de kan fortælle mig om deres ønsker. Og jeg glæder mig til at få både masser af tegninger og ikke mindst alle sutterne.

- HO-HO-HO – glædelig jul, Aarhus, glædelig jul.

Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Aarhus

Coronasmitten viger ikke en tomme i Aarhus: De seneste par døgn er smittetallene frosset fast

Navne

Fra retsmediciner til lokalpolitiker: Kate Runge har altid kæmpet for byens svageste

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Aarhus For abonnenter

Ældreplejen i Aarhus til årsprøve: Rådmanden er overordnet tilfreds - ældrerådet ser plads til forbedringer

Aarhus

Casablanca-familie åbner ny restaurant: Nordisk og fransk køkken i tidligere direktørbolig

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Alarm 112

Sommerhus opslugt af flammer: - Det har været fuldstændig overtændt

Erhverv For abonnenter

Sikkerhedsbrud hos Nets: Sven fik brev med nøglekort til en ukendt kvinde

Kultur

The Julekalender vender hjem: Nu kan du puste grise op på det samme toilet, som Oluf sad på for 30 år siden